Wat ik Zeggen Wil... zondag 6 januari 2008

Algemeen

De ingezonden brieven van zondag 6 januari 2008

Bekendste Delftenaar
DELFT - Altijd weer spannend: de bekendmaking van de honderd bekendste Delftenaren. Na de publicatie is het mijn gewoonte om de lijst vanaf nummer 1 (overigens is Pierre van Hauwe een perfecte keuze) door te nemen en om te constateren wie dit jaar de ‘bierbrigade’ van Stoelinga heeft ingezet. Ik moest lang zoeken en kwam zodoende vele namen tegen. Meer en minder verrassende namen. Door een vermelding op nummer 97 vond ik het toch wel weer leuk om sinds de start van de publicatie van deze lijst, dus al ongeveer vijftien keer, bij de namen voor te komen. Ik had ook enigszins pech dit jaar. Begin december werd ik door mijn tante opgebeld dat zij, samen met mijn oom, een maandje naar de wintersport zou gaan en dat zou twee stemmen minder betekenen. Een val van 46 plaatsen was het gevolg. Maar nogmaals: niet getreurd. Want wie kan er, met uitzondering van, degene, waarvan ik het weet, Huib van Walsum, terugkijken op een vermelding gedurende ongeveer vijftien jaar? Het gevolg is echter wel dat ik achter diverse leden van het College van B en W word vermeld. Maar het gaat dan ook om de meest bekende en niet de meest beminde. Verkerk, Vuijk en Bolten nemen prachtige plaatsen in. Een logische conclusie na de bekendmaking van de wens om met de directie van Calvé te onderhandelen om een museum voor de erfenis van Calvé te realiseren. Een aardig initiatief, maar het zou mij en, naar ik aanneem, de werknemers van Calvé toch beter zijn overgekomen om meerdere pogingen te ondernemen door te onderhandelen met deze directie om de werkgelegenheid voor deze personen te handhaven.
Als dit dan zou zijn gelukt, zou ik pleiten voor een Verkerk-museum bij zijn afscheid in verband met zijn terugkeer naar Den Haag. Een klein glazen kamertje in het nieuwe Stadskantoor moet toch mogelijk zijn. Ik wens u een geweldig 2008 en laten wij allen de droom van Youp van ’t Hek volgen: ‘Wakker blijven’.

Aad Bonthuis, Delft 


Regiotaxi
DELFT - Het is al weer een heel tijdje rustig rond de Regiotaxi, het zou zelfs een heel stuk zijn verbeterd. Helaas is niets minder waar, want met de Kerst ging het helemaal mis. Ik wilde een taxi bestellen, maar dat kon niet. Men was vol, werd er gezegd. En dit was al om tien uur ’s ochtends. Dat kan toch helemaal niet! Men heeft bij de Regiotaxi toch een soort van vervoersplicht? Ze moeten de ritten toch aannemen en uitvoeren? Ja, natuurlijk werd er wat te laat gereden met de Kerst, dat wist je. Maar je kon wel gewoon mee. Ik vind dit weer een flinke stap terug voor de Regiotaxi. We zitten nu al in 2008, hoe lang mag dit nog zo doorgaan? Dan wil ik u als laatste het volgende niet onthouden. Ik hoorde namelijk dat er bij de Regiotaxi met de Kerst gewoon personeelsleden naar huis zijn gestuurd, omdat er geen werk meer voor ze was. U snapt dat mijn oren toen flink klapperden, dit is wat mij betreft een megavoorbeeld van wanbeleid.

Een voormalige Regiotaxi-klant.
Rob Aarts, Delft 


Sanny blijft
DELFT - Enige weken geleden schreef Elise Zwerver in jullie krant een brief over de toename van het aantal kantoorpanden in de Delftse binnenstad. Zij gaf mijn winkel als voorbeeld. Nu belt en schrijft iedereen mij en vraagt waarom mijn winkel ophoudt te bestaan. Geheel ten onrechte werd die indruk in het stukje gewekt. Ik blijf in Delft, maar ik verhuis in maart van de Verwersdijk 6 naar de Hippolytusbuurt 2.

Sanny de Zoete, Delft


Doorgeschoten
DELFT - Van je medemens moet je het maar hebben. Afgelopen maandag 24 december, toen het ‘s morgens nog vroor, liet ik zoals elke dag mijn hond uit. Op zichzelf niets bijzonders, dat doet iedereen die een hond heeft, zult u denken. Maar nu komt het: op die bewuste ochtend dacht ik bij mezelf: Even kijken of de ruiten van de auto's wel of niet bevroren zijn. Daarbij heb ik van twee auto's de voorruit aangeraakt. En ja hoor, dat wordt straks schrappen, dacht ik nog. Echter, een dame had deze handeling van mij gezien en was -zonder dat ik het merkte- mij op haar fiets gevolgd om te kijken waar ik woonde. Twee dagen later stond de wijkagent voor onze deur. Hij vroeg vriendelijk of hij even binnen mocht komen om het één en ander te bespreken. Wij schrokken ons een hoedje en dachten gelijk dat er iets met onze kinderen aan de hand was, maar dat was gelukkig niet zo. Meteen vroeg ik mezelf af: wat moet deze agent dan van ons? Ik kon met geen mogelijkheid bedenken waar ik de afgelopen dagen de mist mee was in gegaan. Toen vertelde de agent dat hij van die dame mijn signalement had doorgekregen. Zij vertelde dat ik aan twee auto's had gezeten en één van die auto's was van haar. Ook had ik volgens haar de ruitenwissers uitgeklapt. Kijk, dat eerste was waar, maar dat van die ruitenwissers is pure fantasie. Tja, toen viel mijn mond wel even open van verbazing. Tijdens dit gesprek met de agent kreeg ik de indruk dat deze wijkagent die dame wel geloofde en mij niet. Ik stelde voor dat ik graag een gesprek met deze dame wilde hebben om mij tegen deze beschuldiging te kunnen verdedigen, natuurlijk met de wijkagent erbij. Diezelfde dag belde de wijkagent mij nog op met de mededeling dat de betreffende dame geen behoefte had om hierover met mij te praten. Eigenlijk zegt mij dit al genoeg over deze dame. Maar… door dit hele gebeuren ben ik natuurlijk wel beschadigd. Sommige mensen beseffen niet wat ze aanrichten door zo door te schieten. Sociale controle is prima, maar overdrijf niet. En denk eerst na!

Willem Schrumpf, Delft 


Vernielingen
DELFT – Op 1 januari 2008 liep ik een rondje met de hond. Naast de gewone dingen kwam ik toch ook weer vervelende zaken tegen. Wat kunnen sommige mensen toch moeilijk van andermans spullen afblijven. Volgend jaar beter?

P.G.W. Brussee, Delft


Kerstconcert
DELFT - Door alle drukte rond Kerst aan de late kant, maar daardoor niet minder welgemeend: Wij willen de Delft op Zondag heel hartelijk bedanken voor de gewonnen kaarten voor het Kerstconcert op 19 december in De Oude Jan. We hebben zeer genoten van de prachtige uitvoeringen van solisten, koor en musici, de uitstekende sfeer en de vrolijke presentatie van het geheel door de dirigent van het koor en door Ernst Daniël Smid.
Het programma zat zeer goed in elkaar, met een prachtige en goed doordachte keur aan musici en uitgevoerd werk.

Carla Degenhardt-Langelaan, Delft


Bommen en granaten
DELFT - Tot ergernis van velen duurt de jaarwisseling dit keer ruim een maand. Al wekenlang pogen ouders hun kinderen weer in slaap te krijgen na het nachtelijk geweld van vuurwerk, dat beter aangeduid kan worden als ‘bommen’. Raakte men vroeger na het achteloos (of gericht) werpen van een rotje slechts een oog kwijt, met het huidige kaliber is een ambulance niet meer nodig; een lijkwagen volstaat. Dat vuurwerk dat in vernietigingskracht gelijk staat aan een vuurwapen überhaupt wordt toegestaan, is verbijsterend op zich. Maar er is blijkbaar vraag, dus aanbod. En als het gebruik zich beperkt tot de toegestane periode -31 december vanaf 12.00 uur ’s middags- kan men zich ervan distantiëren door binnen een goed glas te drinken en watjes in de oren te doen. De afgelopen periode toont aan, dat het afsteken van vuurwerk voor velen niets te maken heeft met de viering van het nieuwe jaar, maar alles met het bezorgen van overlast. Blijkbaar is niets leuker dan -bij het verlaten van kroeg of disco- een paar honderd mensen op een zeer onaangename manier uit hun slaap te halen. Baby’s, door oorlog getraumatiseerden, oude mensen en dieren lijden onder deze terreur. Hoewel het een wetsovertreding is, zal iedereen begrijpen dat de Politie hier niet adequaat op kan reageren door gebrek aan mensen en tijd. Maar preventieve maatregelen, zoals het streng aanpakken van de voortijdige verkoop, zou het in ieder geval de idioten die hun eigen oorlogje willen voeren in november al wat moeilijker maken. En is het verlangen naar kruitdamp te groot, dan is er altijd nog de mogelijkheid uit te wijken naar Afghanistan, Irak of zo’n beetje overal buiten Europa, om te genieten van ontploffend wapentuig. De knal van je leven en, extra spannend, misschien wel de laatste die je hoort.

E. van Aalst, Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12