Wat ik zeggen wil... zondag 27 september

Algemeen

De ingezonden brieven uit de Delft op Zondag van 27 september.

Breed Welzijn Delft
DELFT – Gemeente Delft, word nou eens wakker. Breed Welzijn Delft (BWD) is bezig om alle buurthuizen om zeep te helpen. Eindconclusie: Problemen op straat, hangjongeren en vooral veel overlast. Voordat iemand in Delft had gehoord over BWD ging het goed met alle buurthuizen en ze draaiden op vrijwilligers. Goede mensen, die het werk met hart en ziel deden. Die mensen zijn als een stuk vuil aan de kant gezet, want BWD zou het wel even gaan doen. Uit mijn oogpunt gezien kunnen ze er niets van en ze zijn niet sociaal. Zoals zij doen ga je niet met mensen om, en zeker niet met mensen die al meer dan 50 jaar vrijwilliger zijn. Zoals Anna Stalman, geridderd in de Orde van Oranje Nassau en mede-oprichter van Buurthuis De Wending. Sinds ze van BWD niets meer mag doen, slaapt ze slecht, zo vertelde ze me laatst. ‘Het buurthuis is ons buurthuis niet meer’, zei ze met tranen in haar ogen tegen me. Schandalig gewoon, dit moet toch niet kunnen? Is de Gemeente dan echt doof en blind? Kijk nu maar weer naar de Gillisbuurt, met Jongerencentrum The Culture. Ook dit buurthuis is door BWD kapot gemaakt. Ik zou haast zeggen: welk buurthuis niet? Iedereen, in welke buurt dan ook, hoor je klagen. Gemeente Delft, kom nu eens uit je winterslaap en ga orde op zaken stellen. Stop met Breed Welzijn Delft, het zijn mensen die er echt niets van begrijpen. Luister eens naar de mensen die al meer dan 50 jaar een beroep hebben, namelijk dat van vrijwilliger. Dat zijn mensen die echt met hart en ziel voor de gemeenschap klaar staan. Mensen waar de hele buurt trots op is. Bij BWD hebben ze geen hart voor de mensen. 

Leo Nederpelt, Delft


De rechtstaat
DELFT – Hoe kunnen wij van de jeugd verlangen dat ze de rechtstaat volledig accepteren als de politiek gerechtelijke uitspraken naast zich neerlegt? Wat moet de jeugd denken van de kop boven een artikel in AD Haagse Courant van 18 september: ‘Gemeente legt gerechtelijke uitspraken naast zich neer’? Het is het zoveelste bericht dat vertelt over het negeren van een uitspraak van de rechters. Tot drie keer toe kreeg de Gemeente een tik op de vingers van de rechter inzake de Indische Buurt, maar daar lijkt de Gemeente geen boodschap aan te hebben. Politici hebben een voorbeeldfunctie en behoren met de grootste zorgvuldigheid met gerechtelijke uitspraken om te gaan. Het geloof van de samenleving in onafhankelijke rechtspraak is één van de dragers van de democratie. Als ouderen hebben we de plicht te waken over de democratie en de rechtstaat. Wij kunnen de jeugd alleen aanspreken op hun gedrag als we zelf de rechtstaat uitdagen in woord en gebaar. Helaas is het een soort nationale sport geworden om de rechtstaat te bekritiseren. Politici die steeds maar zeuren over zwaardere straffen en rechters overladen met kritiek doen dit land geen goed. De ouderen lijken vrolijk in dit spel mee te gaan en geen rechter kan nog een uitspraak doen zonder dat ie van alle kanten kritiek krijgt. Wat verlangen we dan van de jeugd? Natuurlijk zal de jeugd niet kritiekloos zijn bij een gerechtelijke uitspraak of bij gezag en natuurlijk zal de jeugd uitspraken van rechters bekritiseren of naast zich neerleggen. Wij geven toch het voorbeeld?

J.M.T. van der Linden, Delft


Marktspel
DELFT – Het Marktspel was wél in 1946. De foto die in de Delft op Zondag was geplaatst was inderdaad van een krant uit 1947. De tekst begint echter met: ‘Het openlucht spel van vorig jaar’, dus het Marktspel vond plaats in 1946. Uit de feestgids van die dag, die ik er maar bij heb gepakt, blijkt dat de foto waarschijnlijk op donderdagmiddag 30 mei 1946 (Hemelvaartsdag) is gemaakt. De andere twee uitvoeringen zijn toen pas om 21.00 uur begonnen.

H.J. Krul, Delft


Rijksweg A4
DELFT - Niet iedereen in Delft is blij met het Eurlings- (en Cramer-)besluit over de A4. In wezen is het te treurig voor woorden dat het enige rustige gebied in dit deel van de Randstad moet worden opgeofferd aan het geronk en de vervuiling van mensen die zéggen niet in de file te willen staan, maar er inmiddels zo aan gewend zijn, dat ze misschien niet anders meer zouden willen. In een andere krant las ik de curieuze redenering dat de tegenstanders juist blij moesten zijn met de komst van de A4, want dan kwam er ook een 'stedenbaan'. Een metro-achtige trein die elke vijf minuten tussen Rotterdam en Den Haag gaat pendelen. Maar juist door zo'n hoogfrequente trein laat een deel van de forensen de auto vast staan en is er minder extra snelwegcapaciteit nodig. Dat is dus juist een sterk argument tégen aanleg van de verlengde A4. Want waarom een A4 door Midden-Delfland aanleggen als daar door beter openbaar vervoer minder behoefte aan komt? Als regeren vooruitzien is en werkelijk rekening houden met de kwaliteit van onze leefomgeving, dan moet die A4 niet worden verlengd. Want gaan de arbeids-, forens- en bevolkingsomvang na 2020 soms niet afnemen, terwijl er steeds meer mensen zullen zijn die in eigen omgeving willen kunnen recreëren? De A4 vermindert het recreatieplezier - een levensnoodzaak - en door het gigantische bedrag van 880 miljoen (prijspeil 2009!) daarvoor te reserveren, vermindert dat juist. Dat is toch contraproductief investeren? Midden-Delfland ligt toch immers tussen grote(re) steden, met veel inwoners die snakken naar behoud van ruimte met echte rust en groen dicht bij huis. Zelfs milieuminister Cramer lijkt daarvoor de ogen te hebben gesloten. Ze kent mogelijk dit prachtige, unieke gebied helemaal niet. De verlengde A4 lijkt bovendien - volgens nog steeds geldige berekeningen - eerder files te creëren dan op te lossen. Hoezo is die A4 'beter' dan verbreding van de A13? Niet zozeer vanwege redelijke arguménten, niet vanuit werkelijk betrokkenheid en ook niet uit respect voor het leefmilieu en de mensen die straks leven, zal minister Eurlings dus zo enthousiast geweest zijn over 'zijn' tracébesluit. Eerder vanuit zijn 'geslaagde' poging om politiek te scoren. Moeten we daarvoor zo’n uniek en onvervangbaar gebied opofferen? 

F.M. Boon, Delft 


Retourtje Delft
DELFT - Zondagavond zag ik bij de waterplas bij het Legermuseum de voorstelling ‘Retourtje Delft’. Wilma Keizer en Jan van der Mast hadden er een mooi afwisselend spektakel van gemaakt. Melancholie voerde de boventoon. Door de bouw van de spoortunnel gaat veel moois verloren. Het begon met een ballet op het water voor twee fluisterboten. De inzittenden van de bootjes zongen de longen uit hun lijf en het resultaat was betoverend. Een jong meisje droeg een mooi verhaal voor over de oorsprong van Delft. Daarna kregen we een nostalgische zwart-wit-film te zien uit de vorige eeuw, toen de hondenkop-trein nog op straatniveau Delft in tweeën deelde. Meer fietsers dan auto’s, een agent midden op het kruispunt regelt het verkeer met de hand. Er is veel veranderd. En er gaat nog meer veranderen. Nog meer weemoed. Terwijl we keken naar de gebouwen die gaan sneuvelen voor de Spoortunnel kwamen er twee rondvaartboten aanvaren. In de ene een klezmer-orkest, in de andere een harmoniekapel. Tegen het eind van de voorstelling werd de blik op de toekomst gericht. Bewoners van de Spoorzone vertelden in korte zinnen hun wensen voor de toekomst. Misschien gaat de bouw van de spoortunnel veel meer geld kosten dan begroot en misschien loopt het project enorme vertraging op. Maar tot nu toe inspireert de spoortunnel alleen maar mensen en dat levert mooie dingen op.

Hans Verbeek, Delft



Markt
DELFT – Vorige week donderdag zijn we naar de Paardenmarkt gegaan omdat de donderdagse weekmarkt daarheen was verplaatst vanwege de kermis. Het was wel anders dan op de markt in het centrum. De loopgangen waren fijn breed en niet te druk. Opeens kregen we een doos bonbons met de tekst ‘Dit wordt u aangeboden door de Delftse Marktkooplieden’. Dat is leuk van de kooplieden. Toe we thuis onze kleinkinderen een bonbon wilde geven en de doos open maakten, waren de bonbons wit uitgeslagen. Deze bonbons zijn zeker nog van de vorige Sinterklaasperiode geweest. Je mag een gegeven paard niet in zijn bek kijken, maar ja, dan liever een bosje bloemen. In elk geval: bedankt, Delftse Marktkooplieden.

W. Berkhout, Delft




Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12