Wat ik zeggen wil... zondag 6 december

Algemeen

De ingezonden brieven uit de Delft op Zondag van 6 december.

Breed Welzijn Delft, gefeliciteerd
DELFT - Nu de verbouwing van Buurthuis De Wending achter de rug is, en Breed Welzijn Delft (BWD) haar intrek heeft genomen, zijn ze erin geslaagd om De Wending te vorderen en de vrijwilligers de laan uit te sturen en deze te vervangen door betaalde krachten. Dit zonder de vrijwilligers te bedanken voor de bewezen diensten. Voor de verbouwing was er elke middag, vijf keer per week, een inloop voor iedereen. Deze werd elke dag druk bezocht door zo'n 35, 40 personen. Na de verbouwing nam BWD het over, er was geen inloop meer en op maandag- en woensdagmiddag is het buurthuis gesloten. BWD: Bezoekers Weg Doen. Zo worden wij behandeld. Geen buurtbewoners meer in hun buurthuis. Op de dagen dat we welkom zijn, zit er hooguit tien man. BWD heeft het buurthuis omgedoopt tot wijkcentrum. In de jaren 40-45 werd een gebouw gevorderd en omgedoopt tot hoofdkwartier, met een schildwacht met geweer voor de deur. Alle mensen werden weggejaagd. Het is nu precies eender, alleen is er een (be)waker in het gebouw en er zijn mensen weggejaagd. Zo'n 200 tot 300 mensen die één keer in de vijf of zes weken een leuke muziekmiddag op zondag hadden, of zo'n zestig tot zeventig mensen die een gezellige kaartmiddag hadden, of zo'n honderd mensen die één keer per maand een gezellige bingo hadden op de zaterdagavond. Dit alles heeft BWD van al deze mensen afgenomen, zonder overleg met de betrokkenen. Het werd gewoon opgedrongen. Bij de jongeren is het precies eender. Alle vrijwilligers weg en BWD neemt het over. Maar deze mensen van goede wil weten niet goed met deze jongeren om te gaan. Waarom zijn er ruiten ingegooid en vernielingen aangericht? Laat BWD eens de hand in eigen boezem steken, zoek eens naar de oorzaak hiervan. Maar het is makkelijk een stok te vinden om een hond te slaan. Het gebouw is nog maar heel weinig bezet, cursussen stoppen. Nogmaals, proficiat BWD, het is jullie gelukt om zoveel mogelijk mensen buiten de deur te krijgen. Namens al deze mensen: bedankt.

Jan van Ree, Delft 


Kermis

DELFT - Het voorstel van de VVD en Lid van der Werf om de kermis te verplaatsen past precies in het beeld dat ik heb van de coalitie. De PvdA, GroenLinks, STIP en de VVD lijken alles te ondersteunen dat leuk is voor hun achterban, maar ze zijn wars voor zaken die het grote publiek aangaan. Terwijl iedereen die zich kunstenaar noemt op van alles kan rekenen bij de coalitie is 'het grote publiek' steeds het haasje. Publieksevenementen moeten vechten om te overleven of leiden een karig bestaan. De Taptoe moet vechten voor een subsidie en het Varend Corso komt er bekaaid vanaf. Ook volksfeesten als Koninginnedag of Bevrijdingsdag hebben in Delft een karig bestaan. Alles wat volks is kan in Delft niet op sympathie rekenen en van volkswijk tot volksfeest wordt het liefst gesloopt. Delft is een prima studentenstad, maar faalt volledig als stad voor het brede publiek. Elitaire clubjes kent Delft in alle soorten en maten, maar iets dat het grote publiek trekt kent Delft niet. Waar in andere steden de kermis kan rekenen op een miljoen bezoekers of meer trekt de kermis in Delft wat hangjongeren. Wie ooit de kermis in Tilburg heeft bezocht begrijpt dat ze in Delft alles fout doen wat er maar fout gedaan kan worden. Waar over de hele wereld de ondernemers de kassa laten rinkelen als de kermis komt, klaagt de Delftse ondernemer over het feit dat hij het terrasje niet buiten kan zetten. Hij lijkt nooit van het gezegde 'Waar volk is, is geld', of 'Het geld ligt op straat' gehoord te hebben. De Delftse ondernemer lijkt zijn terrasje voor de deur belangrijker te vinden dan de honderdduizenden bezoekers die een kermis kan trekken. Tilburg heeft zijn roze dinsdag, andere steden hebben jaarmarkten of wijkfeesten rondom de kermis. Tussen de draaimolen en het reuzenrad wordt in Utrecht jaarlijks een mis opgedragen. Aan de voet van de kerk wordt met deze kermis de inwijding van de kerk herdacht. Want ooit was de kermis een kerk-mis om de inwijding van de kerk te vieren. Misschien is de kermis aan de voet van de Nieuwe Kerk wel het oudste feest van Delft. Het is typisch Delfts om zo'n historisch feest te verbannen naar de buitenwijk en niet te onderzoeken hoe de Delftse kermis ook één miljoen bezoekers kan trekken. Vooral het CDA heeft een goede kijk op hoe het in Delft beter kan. Het is jammer dat daar weinig mee gebeurt en dat Delft stukje bij beetje alles kwijt raakt, op de mooie reclamefolders van de coalitie na.

J.M.T. van der Linden, Delft


Geluidsoverlast
DELFT - Naar aanleiding van de reactie van Rick van Schie in de Delft op Zondag van 23 november 2008 op mijn brief van 16 november, wil ik het volgende zeggen: Het gaat mij niet om het afschaffen van evenementen, maar om het voorkomen van de geluidsoverlast ervan. De Mooi Weer Spelen zijn een prachtig voorbeeld van hoe het wel kan om de stad bruisend te houden zonder overlast. Tegenwoordig realiseert men zich dat de vervuiler moet betalen, maar de Nyama- en Jazz-evenementen krijgen juist subsidie! Dit is de omgekeerde wereld. Dan is er nog een opmerking over zijn advies om elders te gaan wonen,'omdat er in binnensteden wel vaker geluidsoverlast is'. Ik stel daarom deze vraag: In steden is ook meer geweld dan op het platteland. Moeten we dan wegvluchten uit de stad of moeten we dat geweld bestrijden? Naarmate er meer lawaaioverlast is, groeit de weerstand bij de bewoners. Dat kan dan leiden tot het afschaffen van deze evenementen. Ik denk dat dit niet de bedoeling is van Rick van Schie!

Marc Hageman, Delft.


Vroeg vuurwerk
DELFT - Al geruime tijd worden wij in onze wijk, op de hoek van de Van Foreestweg, bestookt met het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Dit heeft met name op onze hond de nodige uitwerking. Angst, niet meer naar buiten willen, etcetera. Wij hebben al ettelijke malen de Politie hierover geïnformeerd, maar met weinig succes. Het 'blauw' zie je hier maar zelden en de zogenaamde wijkagent vertoont zich hier al helemaal niet. Mijn intentie is om, zeker in deze dagen, de Delftenaar te vragen actief mee te doen als er enige vorm van overlast is vanwege het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Dat betekent vooral het informeren van de Politie hierover. Momenteel heb ik het idee dat er met mijn talloze meldingen niets wordt gedaan. Het is toch uiterst vreemd dat als je bijna dagelijks belt met de Politie je desondanks geen 'blauw' in je wijk ziet rijden? Wellicht dat de Delftenaar in de donkere dagen van Delft eens wat meer denkt aan zijn medemens, maar ook aan de viervoeters waar er genoeg van rondlopen in deze stad. Niet voor niets is de campagne 'Horen, zien en bellen' van start gegaan. Willen we niet allemaal in een prettige omgeving wonen? Als elke inwoner van deze stad de Politie belt bij het waarnemen van het illegaal afsteken van vuurwerk werkt het misschien. Dan kunnen onze trouwe viervoeters een iets betere decembermaand tegemoet gaan.

Remco de Leeuw, Delft


Omgevallen boom

DELFT - Ik was verbaasd om op pagina 3 van de Delft op Zondag van 30 november te lezen dat de boom op de Oranjeplantage het na jarenlange trouwe dienst krakend begaf en zijn droeve einde beleefde. En dat ie net niet op de weg en op een geparkeerde auto viel. U bent niet goed geïnformeerd. De bijgevoegde foto's, genomen door mijn partner Pauline Hageman, laten u het tegendeel zien. De boom viel over de rijbaan en voetpad, kwam tegen meerdere gevels terecht met onder andere glasschade als gevolg. In het neerstorten heeft de boom ook dakgoten geraakt. Nagevraagd bij aanwezige ambtenaren van de Gemeente Delft bleek het bekend dat de boom hol en in slechte staat was. Het was helemaal niet verwonderlijk dat deze dus onder de weersomstandigheden knapte. Omdat er bij dergelijke gebeurtenissen steeds mensen rondlopen die beter niet op zo'n plek kunnen verschijnen en er hun commentaar rondstrooien, is het ook weer een toeval dat er geen gewonden gevallen zijn. De Oranjeplantage is rond dat tijdstip het schouwtoneel van vele grote en kleine fietsers die van en naar school rijden. Onder de boom, dus niet zichtbaar op uw foto, bevindt zich nog een auto. Die is van de buurman en onherroepelijk beschadigd. Uw artikel beweert dat het de auto niet geraakt had. Als men de moeite genomen had om goed te kijken, dan had men de platgedrukte auto kunnen ontwaren. Overigens is er niets romantisch, nog geweldigs aan dit schouwspel. De buurt heeft heel veel geluk gehad. Er staat nu nog één treurwilg ter hoogte van de nummers 23, 24 en 25. Welnu, mocht het ook bekend zijn dat deze boom in slechte staat is en heel gevoelig is voor storm, dan dient hier ingegrepen te worden. De hele buurt zit niet te wachten op een tweede neerstortende boom. Wellicht twee keer nadenken als je op de Oranjeplantage wandelt.

Bruno Vanmarcke, Delft


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12