Afbeelding

Blunderbrug Sebastiaansbrug: 'Gepruts van alle bestuurslagen'

Algemeen

Editie: Week 26, Jaargang 22 |

Nabij de Sint Sebastiaansbrug moeten nu ook de aankondigingborden weer worden vervangen. (foto: Bjinse Dankert)

DELFT – Raadsleden kraken het bestuurlijk geklungel tussen de Gemeente Delft en Provincie Zuid-Holland over de aanleg van de nieuwe Sint Sebastiaansbrug. VVD-wethouder Harpe blijft vol goede moed dat met de vernieuwde planning de brug er nu écht gaat komen.

Door: Bjinse Dankert

Tien miljoen euro. Het bedrag floepte bij Aad Meuleman, de fractievoorzitter van Stadsbelangen Delft, er plotsklaps uit tijdens zijn fel betoog tegen VVD-wethouder Lennart Harpe. Volgens Meuleman zou de Gemeente Delft tien miljoen euro kunnen besparen als het College van B en W nu van koers verandert en toch kiest voor het oude bouwmodel om de Sebastiaansbrug te vervangen. Het is een nieuwe indicatie dat het stadsbestuur de voorkeur heeft gegeven aan een type brug waarvan de bouwkosten al miljoenen euro's duurder zouden zijn dan eerst was berekend.

De voorkeur van de gemeente voor de zogenaamde tafelbrug, een brug waarvan het wegdek recht omhoog kan worden geduwd als een schip passeert, leidt in elk geval tot meer en meer vertraging. Eind vorige maand kondigde wethouder Harpe wéér uitstel aan: het bouwen van de nieuwe brug over de Delftse Schie wordt naar de herfst van 2015 uitgesteld.


‘Prutswerk’, oordeelden raadspartijen tijdens overleg met de wethouder in het stadhuis. Een 'rampenplanproject', werd het verder genoemd, en een 'hoofdpijndossier'. Betreurenswaardig dat een stad als Delft, met een technische universiteit, niet in staat is om een brug te bouwen, verzuchtte VVD-raadslid Linda Böcker.


Veel raadsleden wonden zich afgelopen dinsdag op over de schuldvraag. Want vorige week openbaarde Harpe in een brief een aantal pijnlijke bestuurlijke blunders: de bouwplannen van de brug rammelden en liggen weer op de tekentafel bij de Provincie Zuid-Holland, stroomkabels zijn op de verkeerde plaats neergelegd, vergunningen werden niet op tijd aangevraagd en niet op tijd afgehandeld.

Prijsschieten
Het was prijsschieten voor de oppositiepartijen. "Het gaat op dit dossier om enorm bestuurlijk gepruts, het is werkelijk onvoorstelbaar", concludeerde Aad Meuleman. "De provincie is de verzamelbak van mislukte politici, dat blijkt maar weer", stelde Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft hard vast. "Kunnen we het bouwen van bruggen niet beter aan Rotterdam overlaten?" Ook veel collegepartijen wezen, in mildere bewoordingen, op de rol van de provincie die de uiteindelijke verantwoordelijkheid draagt voor het bouwproject.


Wethouder Harpe probeerde juist de schuldvraag te omzeilen. "Laten we daar maar even van wegblijven", zei Harpe. "Wij hebben een mening, de provincie ook. Je komt er niet uit door naar elkaar te wijzen. Wij zijn het eens dat wij het niet met elkaar eens zijn. Dat sluit het vinden van een oplossing niet uit."


Delft moet door op het ingeslagen traject, meent Harpe. Maar Stadsbelangen Delft en SP-raadslid Maurits Bongers zijn het geblunder zat. Ze riepen de wethouder op om het bouwplan van de tafelbrug naar de prullenbak te verwijzen en terug te keren naar het oorspronkelijke bouwontwerp: een brugtype dat hetzelfde is als de huidige Sebastiaansbrug.


Als het bedrag dat Meuleman spontaan noemde klopt, is nu bekend geworden hoeveel duurder de bouw van een tafelbrug is geworden: tien miljoen euro's extra. Maar de financiële cijfers rondom het prestigieuze bouwproject zijn door de gemeente strikt geheim verklaard en worden angstvallig stil gehouden. Journalisten en toeschouwers waren niet welkom op de tribune tijdens het besloten gedeelte over de financiën rondom de brugbouw. Dat Meuleman tijdens het openbare overleg het bedrag in de mond nam, kwam hem op een uitbrander van D66-voorzitter Pieter Stienstra te staan. Een dag later zegt Meuleman dat hij slechts over een 'fictief bezuinigingsbedrag' sprak.


Het college hult zich in stilzwijgen en wil bij navraag geen duidelijkheid geven of het bedrag daadwerkelijk klopt. Harpe laat in reactie weten: "De gemeente doet pas mededelingen over bedragen nadat gunning heeft plaatsgevonden en betreurt het dat bedragen worden genoemd."

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12