De kanaries van Hans Gielesen verdienen langzamerhand een gouden kooi

Algemeen

DELFT – Hans Gielesen is eigenaar van Vogel en Zaadhandel het Westen en is al vanaf zijn achtste bezig met het kweken van kleurkanaries. Dit doet hij niet onverdienstelijk. Vorige week won hij op het Wereldkampioenschap in België op de onderdelen ‘enkeling’ en ‘stam’ respectievelijk een zilveren en een bronzen medaille.

“Hey beroemdheid, mag ik je nog wel gewoon Hans noemen?”, vraagt een vrouw die zijn zaak aan de Buitenwatersloot binnenstapt. Hans Gielesen lacht. De 41-jarige Schipluidenaar won al vele prijzen, maar nog nooit deden zijn vogels het zó goed op een Wereldkampioenschap. Hij is trots op zijn prestatie en ziet het als loon naar werken. Heel hard werken, want het valt niet mee om er voor te zorgen dat jou kanarie door de jury als de op één na mooiste van de wereld wordt gezien. 

“We noemen het wel eens een schoonheidwedstrijd voor vogels”, zegt Hans Gielesen. “Het vogeltje moet goed verzorgd zijn, de kleuren en het pigment moeten mooi zijn, de nageltjes moeten geknipt zijn. Al dat soort dingen zijn standaardeisen voor, daar proberen je je aan te houden.” Het is en blijft echter een jurysport, weet ook Gielesen. “Dat blijft een beetje het probleem, de één kijkt anders naar een kanarie dan de ander.” Bovendien: “Je moet als de keurmeesters voor het kooitje staan het geluk hebben dat ie net mooi op z’n stokkie zit, daar kan je ze niet op trainen.” Of toch een beetje. “Een paar dagen voor de wedstrijd plakken we een magneetstrip op de tralies zodat de kanarie er overheen probeert te kijken, daardoor gaat ie net wat meer rechtop zitten.” 

Hij vergelijkt het kweken van kanaries met topsport. Je moet er veel tijd en moeite insteken om tot een prestatie van formaat te komen. Maar ook voor de vogels zelf ziet Gielesen het als topsport. Zij moeten namelijk in topconditie zijn voordat ze naar een show gaan. Buiten dat moet de vogel er helemaal perfect en tip top in orde uitzien. Er mag geen veertje scheef zitten, geen teentje mag krom zijn en een piepklein vlekje op de snavel maakt de deelnemende vogel bij voorbaat al kansloos. Van de vierhonderd kleurkanaries die Gielesen per jaar kweekt worden er al zo’n vijftig vogels op jonge leeftijd geselecteerd om met wedstrijden mee te doen. Hier gaat Gielesen vervolgens mee aan de slag om ze wedstrijdklaar te maken. Ook in de voorbereiding op zo’n wedstrijd moeten sommige vogels vroegtijdig afhaken omdat ze toch niet helemaal aan alle strenge eisen voldoen. Wat overblijft zijn de echte toppers waar de Schipluidenaar tijdens wedstrijden mee voor de dag kan komen, en dat doet hij dan ook. 

Hij won op de Nationale en Europese Kampioenschappen al heel wat prijzen. Voor het geld hoeft hij het niet te doen, want echt sprake van een flinke prijzenpot is er niet. “Je krijgt een medaille en natuurlijk de eer”, zegt Gielesen. Het belangrijkste vindt hij echter dat zijn naam in de catalogussen tussen de prijswinnaars komt, zodat andere vogelaars zien dat hij prima vogels kweekt die het goed op wedstrijden doen. Veel van de vogels die hij kweekt zijn namelijk bestemd voor de verkoop. Niet zelden gebeurde het dat hij tijdens een vogelshow door een al eerder verkochte kanarie uit zijn eigen kweekvijver werd verslagen. Gielesen ligt er niet wakker van. “Het is voor anderen een teken dat ik goed spul verkoop. Voor mij persoonlijk betekent het dat ik goed op moet letten welke kanaries ik verkoop.” 

Als achtjarig jongetje ging hij al met zijn vader Jaap, die ook veel nationale en internationale prijzen won, mee naar beurzen en wedstrijden. Jarenlang reisden ze samen stad en land af voor hun passie. De laatste tien á vijftien jaar is Hans Gielesen wat meer zelfstandig met de kanaries bezig. “Maar ik leer nog steeds van m’n pa en hij van mij. Als we op zoek zijn naar nieuwe vogels dan ziet hij soms dingen die ik niet zie en omgedraaid. Twee zien altijd meer dan één.” Omdat hij al van jongs af aan zijn vader over de beurzen en tentoonstellingen struint en al vaak in de prijzen viel, is de naam van Hans Gielesen in de vogelaarswereld allang niet onbekend meer. “Maar het is niet zo dat als ik ergens kom dat iedereen opzij stapt alsof Valentino Rossi binnenkomt hoor”, zegt hij lachend. 

Hans Gielesen blijft namelijk gewoon Hans Gielesen, hoeveel prijzen hij ook wint en hoe perfect zíjn vogels ook zijn. Hij is nog niet van plan om het met het kweken van zijn vogels wat rustiger aan te gaan doen. “Zeker niet als ik zulke resultaten haal”, zegt hij. “Want ik doe wel mee om te winnen. Er zit teveel winst om zomaar wat vogels richting een WK te sturen.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12