DHC-bestuursleden en Concordia-trainer Hans Verheij gooien het bijltje erbij neer en dat hakt erin

Algemeen

DELFT – De verrassingen zijn niet van de lucht. Het DHC-bestuur stapt en bloc op. En Concordia-trainer Hans Verheij levert z'n contract in.

Afscheid nemen bestaat niet/Ik ga weg maar verlaat je niet/Lief, je moet me geloven/Al doet het pijn… DHC-voorzitter Adrie de Poorter trekt dit couplet uit een song van Marco Borsato uit de kast om uiting te geven aan zijn gevoelens. En dat zijn gemengde gevoelens. Hij en z'n collega-bestuursleden van DHC gooien de handdoek in de ring. 'Voor sommige leden een totale verrassing', laat hij in een officiële verklaring weten. 'Anderen zagen het wellicht aankomen en wellicht was het voor een aantal leden hoop'. Hoe het ook zij: 'De voorzitter heeft het na twee jaar gezien en legt zijn taken neer'. Er zijn verschillende redenen voor dit besluit. Zo zegt De Poorter dat 'er helaas bij DHC geen bestuursorgaan aanwezig was, het was en is een uitvoeringsorgaan'. Daarnaast: 'Het amateurvoetbal is in mijn ogen erg veranderd. Het ronselen is schering en inslag'. Trefwoorden voor De Poorter zijn 'teleurgesteld' en 'betrokkenheid'. Ofwel: 'Teleurgesteld door het gebrek aan betrokkenheid bij leden, waardoor de werkdruk bij de welwillende leden te hoog is geworden'. Maar ook: 'Teleurgesteld door die (ex-bestuurs)leden en zogenaamde prominente DHC'ers met een overschot aan betrokkenheid'. (..) 'Helaas bestaat het fenomeen dubbele agenda eveneens bij een club als DHC'. (..) 'Je kan een persoon of club alleen maar helpen als die persoon of club geholpen wil worden. Helaas heb ik niet het signaal mogen ontvangen dat die wil er is'. 

-Hebben we het hier over typische DHC-problemen?
De Poorter: "Nee, het zijn, denk ik, problemen van alle amateurverenigingen. Het grootste probleem is dat ik begon met 20 uur per week bezig zijn voor DHC en dat ik nu op 36 uur per week zit. Dat is te veel. Er zijn gewoon te weinig handjes. Dát is de hoofdreden: de betrokkenheid van de leden bij de vereniging. Je bent als bestuur puur uitvoerend. Elk probleem dat er is wordt bij het bestuur neergelegd, ook als je er niets vanaf weet. Daar ben ik het niet mee eens, dat 99 procent van wat we doen het oplossen van problemen is. Dan zijn we natuurlijk met z'n allen verkeerd bezig. En niet alleen ik". 

-Zou het al niet schelen als DHC bijvoorbeeld onder het hoofdbestuur een voetbalbestuur zou hebben?
De Poorter: "We zijn met een aantal plannen bezig. Dit is er één van. We hebben onlangs een voorzitter Voetbaltechnische Zaken aangesteld. Zijn eerste taak is een goeie organisatie om zich heen te bouwen. DHC heeft dan een hoofdbestuur en daarnaast een team van oud-voetballers die DHC kennen en verstand van voetbalzaken hebben. We hebben hiervoor onder anderen Bram en Leo Rontberg benaderd". 

-Heb je de indruk dat je de afgelopen twee jaar bent tegengewerkt?
De Poorter: "Ja, maar ik ga daar geen uitlatingen over doen. Ik wil niet de vuile was buiten hangen". 

-Ga je nog iets missen als je geen voorzitter meer bent?
De Poorter: "Zeker weten. Ik heb het twee jaar met plezier gedaan. Ik had het ook graag willen afmaken. Zo denkt de rest van het bestuur er ook over. Drie van de vier bestuursleden hebben echter - vanwege de werkdruk - problemen met hun gezin. Dan moet je keuzes maken. Voor mij is dit een duidelijk en bot signaal naar de leden. Ik heb heel veel e-mails en telefoontjes gekregen. Stop nou niet, je bent goed bezig, schrijven en zeggen ze. Als ik die e-mails moet geloven zijn we een heel goed bestuur. Allemaal leuk en aardig, maar ga dan met z'n allen ook wat doen. Help een paar uurtjes in de week, dan krijg je een heel andere situatie. Nu is het zo: dat zoekt het bestuur wel uit. Dat gaat tot aan de cadeaus voor het tweede elftal. Dan ben je niet goed bezig. We regelden die cadeaus, daar waren ze blij mee, maar dan krijg je daar van anderen ook nog commentaar op. Terwijl we iets deden dat eigenlijk onze taak niet is. Dat zijn de kleine dingen die de emmer deden overlopen. Ik kan er wel een boek over schrijven". Lacht: "En misschien ga ik dat nog wel doen ook…"

Erg onverwacht
Hans Verheij stopt als trainer van Concordia. Sterker: hij stopt als trainer. Althans voorlopig. Contract of geen contract. "Het heeft voor 50 procent met m'n leven te maken", zegt hij. "Ik heb een andere baan in het onderwijs gekregen, dat vergt veel tijd. Wat die andere 50 procent betreft: ik ben uitgekeken op de voetbalwereld in het algemeen. Ik heb altijd gezegd dat ik het voor m'n plezier doe. Maar door m'n nieuwe baan ben ik het filter kwijtgeraakt voor de dingen waar ik me in de voetbalwereld aan stoor". 

-Zoals de kwaliteit van de arbitrage?
Verheij: "Onder andere. Daar mag je natuurlijk niet te hard over zeuren, maar ik weet zeker dat de arbitrage ons dit jaar een aantal punten heeft gekost. Daar hebben we op ons niveau mee te maken. Omdat ik geen TC 1-diploma wil halen, zal ik ook altijd met dit niveau te maken blijven hebben. Dat kan ik nu effe slecht handlen".
Verheij ergert zich ook aan collega-trainers die twee gezichten vertonen. En dan gaat het vooral over het ronselen van spelers. "Ik weet niet of je dat moet opschrijven, maar het grappige is dat de voorzitter van DHC het daar ook over heeft. Ik denk dat hij boter op z'n hoofd heeft, maar dat hebben veel mensen in de voetballerij. Trainers doen vriendelijk tegen elkaar, maar ondertussen lopen ze elkaars spelers te bellen. Hun lijsten met spelersnamen worden groter en groter. Ik heb een aantal jaren geleden al gezegd dat ik dat te belachelijk voor woorden vind. Ik heb daar zelf nooit actief aan deelgenomen. Als ik al een speler van een andere club benaderde, deed ik dat omdat ik dan wist dat hij weg wilde. Ik belde dan altijd naar de trainer om het te vertellen. Ik begrijp de spelers niet en de clubs niet. Waarom zou je, als je het ergens naar je zin hebt, voor een grijpstuiver ergens anders naartoe moeten? Dan heb je een leuk elftal en dan wordt het weer uit elkaar getrokken". 

Hij acht overigens de kans 'vrij groot' dat hij te zijner tijd toch weer opduikt in de voetballerij. "De afgelopen dertig jaar was ik onafgebroken twee of drie avonden en een zaterdag of zondag niet thuis. Het zal, in augustus, een openbaring zijn. Zo van: Goh, wat lekker. Maar het kan ook zijn dat ik denk: Wat heb ik nou gedaan? Maar dat ik even afscheid neem, dat is een ding dat zeker is". 

De spelersgroep van Concordia reageerde teleurgesteld op z'n beslissing, zegt Verheij. "Het is ook wel erg onverwacht. We konden goed met elkaar werken. Ik heb zelf gezegd: ik moet effe afstand nemen. Het heeft niks met Concordia te maken. Ik heb er twee leuke jaren gehad. En we waren redelijk succesvol. Het ligt volledig bij mezelf". (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12