Dubbel Delft: zondag 9 november

Algemeen

Plaats van handeling van deze aflevering van Dubbel Delft is de Kuyperwijk. Er zal in de wijk, zo zou je zeggen, dus wel een Kuyperweg zijn. Niet dus. De Kuyperweg ligt aan de andere kant van de Provincialeweg, in de wijk Hof van Delft om precies te zijn.

In 1954 produceert de gemeente Delft een uitbreidingsplan wat achter de Kuyperweg is gesitueerd. Pas in de jaren tachtig ontstaat de naam ‘Kuyperwijk’ voor deze wijk. De naamgeving van de straten in de wijk, zo valt te lezen in het fraaie boek ‘Straatnamen van Delft’ van Peter vd Krogt, legt een relatie met burgemeesters uit de zestiende tot en met de achttiende eeuw. 

Hoewel het eerste plan was om geografische namen uit de bijbel te nemen. Maar zodra religie in het spel komt zijn er evenveel meningen als er raadsleden zijn, dus dat ging niet door. Hoewel het wel een logische gedachte was, zo vlakbij Sion. Burgemeesters dus. Zoals onder andere Mr. Gaspar Gasparz. Van Kinschot, die tussen 1723 en 1746 meerdere malen burgemeester was. Vandaar dus de Kinschotstraat, die we op beide foto’s achter de schoolgebouwen zien liggen. 

Momenteel is het gebouw, ‘De Pinquin’, in beheer bij Octopus, de stichting die veel regelt op het gebied van kinderopvang in de stad. Tiemen van der Reyken maakte op 23 april 1960 de linker foto, waar zo’n acht mannen bezig zijn de laatste hand te leggen aan de riolering van de school. Opmerkelijk is het ontbreken van de hoogbouw achter de Sasboutstraat aan de van Foreestweg. 

Ook rond de voormalige locatie van het oude buurthuis van Buurtraad ‘75 is het nodige veranderd. Onder de naam van Vermeer torent een enorm hoge flat boven de wijk uit. Met daarin zorg-appartementen, fysiotherapie en het buurthuis. Veel mensen en mogelijkheden op weinig vierkante meters; hoewel veel Delftenaren hopen dat deze wel erg hoge superflat een eenmalige uitzondering is. Het schoolgebouw op de foto’s wordt omzoomd door de Sasboutstraat, de Kinschotstraat, de vd Goesstraat en de Valensisstraat. 

Begin jaren negentig werd er vlak voor de school een nieuwe, heel korte verbindingsweg gecreëerd tussen de vd Goesstraat en de van Kinschotstraat. Deze kreeg als naam de van Santenstraat, genoemd naar een Delftse familie waar veel burgemeesters in voorkwamen: Henrick, Pieter, Frans en Francois. Wellicht dat ooit burgemeester Verkerk zijn naam in de Kuyperwijk zal terugvinden…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12