Hemd van het lijf

Algemeen

Vanaf 1 januari 2012 is Angelique van Leeuwen (20) voorzitter van de Delftse tak van jongerenorganisatie M25.

1. Waarom wilde je hier, bij verzorgingstehuis Stefanna, worden gefotografeerd?
“Omdat we hier met M25 regelmatig activiteiten organiseren. Het is leuk om dingen te doen met de mensen hier. Pas hebben we hier een Sinterklaasfeest gegeven met een aantal mensen en het is zo fijn om te zien wat voor plezier zij daaraan beleven.”

2. Wat is M25 voor een soort organisatie?
“Het is een jongerenorganisatie die zich, vanuit het Stadsdiakonaat, inzet voor iedereen die het wat minder getroffen heeft dan wij. Daarbij moet je denken aan demente bejaarden, dak- en thuislozen en tienermoeders. Voor ons is het vanzelfsprekend dat we een dak boven ons hoofd hebben en we elke dag te eten hebben. Dat geldt echter niet voor iedereen.”

3. Hoe ben je ooit bij M25 terechtgekomen?
“Ik ben zelf Rooms-Katholiek opgevoed, hoewel ik niet meer zoveel met het geloof doe. Bij mijn vormsel zeven jaar geleden kwam ik in aanraking met de organisatie en ik kon me wel in de doelstellingen vinden. We leerden wel iets van wat er in de bijbel staat, maar bij M25 kijken we ook echt om naar de medemens. Dat geldt voor kerkelijke, maar zeker ook voor niet-kerkelijke jongeren.”

4. Wat voor activiteiten organiseren jullie met M25?
“Eigenlijk van alles. Zoals ik net al zei, hebben we met demente bejaarden in Stefanna Sinterklaas gevierd. Als je dan ziet hoe blij die mensen zijn, weet je waar je het voor doet. Verder organiseren we hier bloemschik- en fruitavonden, hebben we een poffertjes- en pannenkoekenmiddag en gaan we over een tijdje met zoveel mogelijk jongeren met de mensen hier wandelen. Daarnaast organiseren we regelmatig een bingo voor mensen met een verstandelijke beperking en zijn er ook andere projecten.”

5. Meer jongeren hebben vrije tijd, maar zetten zich niet in voor M25. Waarom jij wel?
“Omdat ik het belangrijk vind dat er wordt omgekeken naar mensen die het niet zo getroffen hebben. Er is genoeg tijd voor school, sport en vriendjes. Dan kun je toch ook wel even tijd vrijmaken om naar een ander om te kijken. Wat is nu eens in de twee maanden drie uurtjes van je tijd? Daarnaast krijg je ontzettend veel voldoening van je werk.”

6. Heeft het er altijd al naar uitgezien dat je voorzitter van M25 zou worden?
“Dat wil ik niet zeggen, maar ik ben wel binnen de organisatie gegroeid. Ik ben begonnen als één van de jongeren die hielpen en ben daarna het bestuur in gegaan. Ik was verantwoordelijk voor de planning. Marcel ten Have, degene van wie ik de hamer overneem, vond het tijd voor een jong gezicht als voorzitter. Uiteindelijk was het voor mij een logische volgende stap.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“...zou ik proberen te bewerkstelligen dat er meer organisaties als de onze zouden komen. Ik zou de jongeren stimuleren om dit werk te gaan doen. Het leuke aan het werk is dat je als jongere ziet dat je iemand met iets kleins heel erg blij kunt maken. Verder vind ik dat er wel wat meer voor jongeren georganiseerd mag worden in Delft.”

8. Wat zijn je belangrijkste doelstellingen als voorzitter?
“Het is mijn doel om voor nog meer mensen met een nog grotere groep jongeren dingen te organiseren. Daarnaast hebben we een aantal jaar geleden heel erg veel voor tienermoeders gedaan, maar is dat inmiddels op een lager pitje geraakt. Dit is iets wat ik graag weer wil uitbreiden.”

9. Dus er is plaats voor nog meer jongeren?
“Absoluut; hoe meer hoe beter zelfs. Dat kunnen allerlei jongeren zijn. We bieden middelbare scholieren een plaats voor hun maatschappelijke stage, maar er zijn ook mensen die hier op dezelfde manier als ik terechtkomen, mensen die het vormsel gehaald hebben dus. Daarnaast is er ook een groep mensen die hier gewoon komt aanwaaien. Deze groep mensen is meer dan welkom. Ze kunnen op de website www.m25delft.nl terecht voor informatie.”

10. Heb je nog een kerstboodschap voor de inwoners van Delft?
“Jazeker. Het zou mooi zijn als iedereen eens om zich heen zou kijken en zou opmerken hoe ze mensen met de kleinste dingen kunnen helpen. We leven in een materialistische wereld, maar moeten er ons bewust van zijn dat de dingen die er echt toe doen niet te koop zijn.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12