Tidde en Joren Tromp, de voetballende broertjes van DHC 1

Algemeen

Tidde Tromp gaat er met de bal vandoor, z'n SJC-tegenstander is er bijna ondersteboven van. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – DHC doet het tot nu toe nogal wisselvallig. Heel goede wedstrijden worden afgewisseld met nogal beroerde vertoningen.

En dan zijn er ook nog die rode kaarten. Met de blessures zorgen die ervoor dat trainer Rob de Lange nogal eens een andere dan z'n favoriete opstelling moet bedenken. Van die favoriete opstelling maken, blessures en schorsingen dus dienende, de broertjes Tidde en Joren Tromp geheid deel uit. De Lange over Tidde: "Een groot talent. Een spelbepalende middenvelder met een groot loopvermogen. Creatief. En technisch goed". Maar ook: "Verdedigend kan het beter. Hij ziet het wel, maar hij moet tactisch nog wel stappen maken. Maar ik ben heel tevreden over hem". Nu we toch bezig zijn: De Lange vindt Tidde en Joren met elkaar vergelijken nogal moeilijk. "De één is een snelle aanvaller, de ander een dienende speler voor de aanvallers. Joren is sneller, hij is misschien wel de snelste speler uit de hele eerste klas. Tidde is technisch wat beter". 

Joren (23) beschrijft, op verzoek, z'n broertje, als voetballer dan. "Hij is absoluut de beste voetballer van ons tweeën. Mijn grote kracht is m'n snelheid, maar hij kan veel en veel beter voetballen. Hij heeft veel meer inzicht, is rustig aan de bal. Dat heeft hij altijd al gehad". Joren moet het dus van z'n zoefkracht hebben. Een prettig wapen, maar de technische vaardigheid wil daar nog wel 's wat bij achterblijven. "Ik wil niet zeggen dat ik geen techniek heb", zegt Joren, "maar ik gok meer op m'n snelheid. Tidde moet het echt van het voetbal hebben". 

Hij wil het nog wel een keer kwijt: "Als Tidde onder druk komt te staan, blijft hij heel rustig. Zoekt hij altijd naar een voetballende oplossing. Ik denk dan: Wèg met die bal". Ook goed om te weten: "Wij zijn heel nuchtere Hollandse jongens. Maar natuurlijk is wel leuk als we wat aandacht krijgen. Bijvoorbeeld als ze ons vergelijken met de broertjes Rontberg". 

-Ben je wel 's jaloers op je broer?
Joren: "Niet eigenlijk We hebben vaak samen gevoetbald. Hij heeft zijn kwaliteiten, ik heb de mijne. Zoals afgelopen zondag, tegen SJC. Door zijn inzicht onderschepte hij een bal, hij stuurde mij de diepte in, ik was niet te houden en het werd het derde doelpunt".

Het is tijd voor Tidde Tromp (21). "Ik ben een pure middenvelder. Ik moet het vooral hebben van m'n techniek, m'n inzicht en m'n mentaliteit. Wat beter kan? M'n snelheid en m'n scorend vermogen. En ik ben wel een beetje nonchalant. Ik probeer het nog wel 's een beetje te mooi te doen. Ik geef ook liever een bal af dan dat ik het zelf afmaak". 

Nog even terug naar trainer Rob de Lange. Hij over Tidde Tromp: "Wat beter bij hem kan, is dat hij meer vanuit z'n taak moet spelen. Z'n creativiteit moet hij op de helft van de tegenpartij tonen. Maar Tidde is één van m'n betere spelers, dat zeker". Tidde Tromp kan z'n trainer geen ongelijk geven. "Ik loop soms te veel uit m'n positie. Onze trainer wil dat we, als middenvelders, dienend spelen voor onze aanvallers. Dat laat ik wel 's na. Dan ben ik niet geconcentreerd genoeg, denk ik. Ik wil te veel bij het spel betrokken zijn. Ik heb dan te veel drang naar voren. Nee, ik heb geen hekel aan verdedigen, al is het natuurlijk wèl zo dat veel voetballers liever aanvallen dan dat ze verdedigen". 

Tidde, hij speelde eerder voor Argon (Mijdrecht) en RKAVV (Leidschendam), is aan z'n negende seizoen als DHC'er bezig. "DHC is wel m'n club, ja. Ik heb de ambitie om zo hoog mogelijk te voetballen, het liefst met DHC". 

-Hoe vind je dat het tot nu toe gaat met DHC?
Tidde: "We hebben toch wel veel puntverlies geleden. Hadden we het een beetje slimmer aangepakt, dan hadden we wel hoger gestaan. Ja, ik ben ook geschorst geweest, dat is wel minder. Twee keer twee keer geel, dus twee keer rood. En elke gele kaart die ik nu pak, ben ik een wedstrijd geschorst". Eerlijk: "Ik ben wel een ouwehoer in het veld. Daardoor pak ik te vaak domme gele kaarten. Ik ben ook wel makkelijk uit m'n spel te halen door zuigende en ziekende tegenstanders, al hangt het er wel vanaf wat voor wedstrijd het is". Dat neemt allemaal niet weg: "Qua ploeg horen we in de top-drie thuis. Dan promoveren we ook. We hebben eigenlijk tot nu toe elke wedstrijd wel kunnen winnen. Ik vind dat we wel de beste selectie van de eerste klas hebben. Al is het, dat is zo, verdedigend niet altijd even goed".
 
-Hoe is het om met je broer in DHC 1 te voetballen?
Joren: "Toen ik acht, negen was ging hij ook altijd mee. De trainers wisten donders goed dat hij goed kon voetballen en dan haalden ze hem er ook bij. Dit seizoen is het tweede dat we elke wedstrijd samen spelen". 

Tidde: "Niet anders dan anders. Het is niet vervelend in elk geval, maar ook niet echt bijzonder. M'n moeder vindt het wèl heel leuk dat we met ons tweeën in één team spelen, maar ja, zo zijn moeders". 

-Schelden jullie wel 's op elkaar?
Tidde: "Nee, eigenlijk niet, als ik erover nadenk. Natuurlijk komt het wel 's voor dat je wat irritaties hebt naar elkaar toe, maar dat houden we voor onszelf".
Joren: "Schelden? Ja, absoluut. We zijn kritisch op onszelf, maar zeker ook op elkaar. We weten van elkaar wat we kunnen en als dat er niet uitkomt, zijn we hard voor elkaar. Daar worden we alleen maar beter van. Na de wedstrijd is het vergeten en vergeven. Behalve als we verliezen. Dan hebben we een klotenzondag". (PB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12