Markplaats - PS 2011

Algemeen

DELFT – De markt is al eeuwenlang niet alleen een plek waar je verse producten koopt, maar ook een bij uitstek geschikte locatie om bij te praten over van alles en nog wat.

In Marktplaats gaat Delft op Zondag af en toe en nu en dan naar een markt in Delft of in de regio om bezoekers te vragen wat zij er nu van vinden. Deze week is dat de donderdagse Weekmarkt, waar we, tussen de flyerende PvdA’ers, de bezoekers vragen stellen over de Provinciale Statenverkiezingen van komende woensdag. 

Zelden zijn deze verkiezingen zo veelbesproken geweest als ditmaal het geval is. De grote vraag is of we op 2 maart vóór de provincie stemmen of tégen het huidige kabinet. De linkse oppositie ziet deze verkiezingen namelijk als een mooie manier om premier Rutte uit zijn torentje te verdrijven. Delft op Zondag trok de Markt op om mensen te vragen of zij al weten aan wie ze hun stem komende woensdag gaan toevertrouwen. 

Marijke Coolsen geeft aan dat ze zeker gaat stemmen, omdat het de mogelijkheid is om mee te kunnen bepalen wat er in de provincie gebeurt. “Het gaat daarbij vooral om de aanleg van wegen, het onderhouden van het landschap en het nemen van beslissingen of er ergens al dan niet gebouwd gaat worden.” Omdat ze hier het belang van inziet, heeft ze zich al verdiept in de verschillende programma’s. Haar keuze staat nog niet vast. “Want als je stemt op wie je goed lijkt voor de provincie, dan houd je de huidige regering in het zadel.” 

Annette weet al wel waar ze op gaat stemmen: “Dat wordt de ChristenUnie, want ze zijn op sociaal gebied erg sterk. Ook gaan ze voor duurzaamheid en dat is wat mij betreft een goede zaak. Wel zou de 31-jarige Delftse graag zien dat de provincie wat meer van zich liet horen, want veel mensen weten niet waar het in de provinciale politiek om gaat. 

“Ik weet nog niet of ik ga kiezen,” zegt Hugo, “de keuze wordt namelijk steeds moeilijker.” De 60-jarige heeft de partijprogramma’s niet vergeleken, “maar ik heb wel gekeken naar de namen op de site. De programma’s zijn veel te algemeen en je moet altijd maar zien wat ervan terechtkomt. Of ik ga stemmen? Daar denk ik nog even over na...” 

Voor meneer Van Rooyen (61) staat het feit dat hij gaat stemmen al vast, “Maar ik twijfel tussen het CDA en de VVD. Het probleem in de politiek is dat er op dit moment veel te veel gepraat wordt, terwijl er maar weinig beslissingen genomen worden. Er is één iemand met een grote mond, dat is Wilders, en omdat de regering leunt op zijn gedoogsteun, holt de rest er maar een beetje achteraan. Verder vind ik het heel onduidelijk wat de provincie eigenlijk doet, maar stemmen doe ik zeker wel.” 

Yvonne is het hier niet helemaal mee eens. Zij is stellig in haar keuze voor de VVD: “Ik vind dat Mark het eigenlijk boven verwachting goed doet als Minister-President. Daarom verdient hij de kans om zijn werk voort te zetten.” Wat de provincie als bestuurslaag exact doet is voor de 50-jarige niet helemaal duidelijk: “Ik heb hier wel een breed beeld van, maar zou het niet exact weten. Ik denk dat het goed zou zijn als de Statenleden eens wat meer naar buiten zouden treden.” 

Voor Marjon van 35 is vooral het advies van de stemwijzer bij de afgelopen landelijke verkiezingen lijdend voor haar keuze. “Ik heb de partijprogramma’s niet echt vergeleken en ook in de media wordt er nauwelijks wat over inhoudelijke zaken verteld. Daarom hoop ik maar dat de partij waar ik bij de landelijke verkiezingen op gestemd heb ook goed is voor Delft en de provincie.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12