Afbeelding

Geruchten over gemeentelijke herindeling houden gemoederen bezig

Algemeen

DELFT – Het vorige week in deze krant gepubliceerde artikel over een mogelijke samensmelting tussen Delft, Rijswijk, Delfgauw en Den Hoorn heeft voor enige ophef gezorgd.

In Rijswijk, Midden-Delfland en in Pijnacker-Nootdorp moesten de plaatselijke Colleges van B en W afgelopen week tekst en uitleg geven. 

De leden van de fractie van Mijn Partij ondervroegen het College van B en W in Midden-Delfland hier maandagavond al over. “De uitkomst was dat ons College het Delftse College duidelijk kenbaar heeft gemaakt dat ze niet mee willen werken aan een mogelijke herindeling met Delft”, laat fractievoorzitter Ed Roeling weten.
Ook in Rijswijk zorgde het artikel voor de nodige commotie. De plaatselijke SP heeft het Rijswijkse stadsbestuur dinsdagavond gevraagd of er gesprekken zijn geweest of worden gevoerd ter voorbereiding op het eventuele samensmelten, op de korte of op de langere termijn. “Wethouder Jense heeft hierop geantwoord dat hij geen idee heeft waar deze berichten vandaan komen”, vertelt SP-fractievoorzitter Björn Lugthart. “Naar zijn mening zijn er gesprekken voor samenwerking tussen Delft en Rijswijk, maar is er geen sprake van voorbereidende gesprekken voor een fusie tussen de gemeenten.” 

Het College van Pijnacker-Nootdorp werd donderdagavond over deze kwestie aan de tand gevoeld. Gemeentebelangen Pijnacker-Nootdorp ziet het afstaan van Delfgauw aan Delft namelijk absoluut niet zitten en vroeg om opheldering. “De Burgemeester liet weten dat hierover geen gesprekken over zijn gevoerd”, vertelt Gemeentebelangen-fractieleider Geurt Visser. Daarnaast deed het College volgens hem de toezegging er in de toekomst in het informele circuit navraag over te doen. Vanwege de vragen kreeg Gemeentebelangen Pijnacker-Nootdorp uit D66-hoek het verwijt aan bangmakerij te doen. Onzin, vindt Geurt Visser. Een volgende herindeling hangt als een Zwaard van Damocles boven zijn gemeente, meent hij. Niet alleen vanwege het verhaal over een Gemeente Hof van Delft, maar ook vanwege het idee voor een herindeling tot een Gemeente Oostland. Daar werd tijdens een recent formeel werkbezoek van de Commisaris van de Koningin namelijk over gesproken. “Alle fractievoorzitter hebben 4 november met de burgemeester en de Commissaris van de Koningin, Jan Fransen, gesproken over een herindeling. Het is bekend dat Fransen daar voorstander is. Ook ondernemers en tuinders zijn voorstander van zo’n herindeling tot één Gemeente Oostland.” De berichten in de krant, de geclaimde domeinnaam gemeentehofvandelft.nl en de gesprekken met Fransen zijn volgens Visser allemaal signalen dat er achter de schermen wel degelijk over herindelingen wordt gesproken. “Het is, vinden wij, naïef om te zeggen: Er is niks aan de hand.” Daarbij komt: “Een Gemeentelijke herindeling kan ook vanuit de Provincie worden opgelegd. Na de Tweede Wereldoorlog telde Nederland duizend gemeenten. Nu zijn dat er nog maar 430 en het zullen er in de toekomst nog minder gaan worden. Het is naïef om stil te zitten en later te zeggen: Ik wist het niet.”
Die mening is ook Ed Roeling van Mijn Partij toegedaan. Het voorkómen van een volgende herindeling was namelijk één van de redenen om enkele jaren terug Mijn Partij op te richten. Want: “Ook wij weten dat een volgende herindeling altijd boven Midden-Delfland blijft zweven.” Roeling vindt het bepaald geen goed idee om Den Hoorn in een Gemeente Hof van Delft te laten opgaan. “Zonder Den Hoorn is Midden-Delfland geen Midden-Delfland. Het is een belangrijke pijler binnen de Gemeente. Het is de grootste kern en het meeste geld komt er vandaan.” Volgens Roeling is het voor het College in zijn gemeente 'nu zaak om z’n taken goed uit te voeren’ en ‘de financiën op orde te houden’. “Want op het moment dat ze daar bij de Provincie of in Den Haag aan twijfelen, heb je een serieus probleem. Heb je die twee zaken wèl goed op orde, dan heb je niet zo veel te vrezen van een herindeling. Maar wat ons betreft hebben ze hun zaken nu onvoldoende op orde.” Roeling, die zelf in Den Hoorn woont, denkt dat geen hond in het dorp erop zit te wachten om in de toekomst deel uit te maken van een nieuwe gemeente met Delft, Rijswijk en Delfgauw. “Ik spreek wel eens mensen die de dreiging zien, maar er is nog niemand die heeft gezegd: Wat een goed idee!”. 

De geclaimde domeinnamen van gemeentehofvandelft.nl, .info en .com bleken deze week te zijn aangevraagd door Frank de Vos, penningmeester van MKB Delft. Op de vraag waarom hij dat heeft gedaan, had hij bij het ter perse gaan van deze krant nog niet gereageerd. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12