Hoe is het nou met: EHEC

‘We zijn de klap ook niet meer te boven gekomen’ NOOTDORP - Geen betere maand om op het afgelopen jaar terug te blikken dan de maand december. Dus vroeg Delft op Zondag aan de Nootdorpse paprikatuinder Geert van de Sande, die eind mei met de ‘EHEC-ellende’ te maken kreeg, hoe is het nou?

- Hoe is het nou in de tuinbouwsector?
“Helemaal klote, als ik eerlijk mag zijn. Het ging al niet lekker, maar eind mei zakten we door het hele EHEC-verhaal alleen maar verder weg. We zijn die klap ook niet meer te boven gekomen en de tekorten in onze sector zijn gigantisch.” 

- Is de telerscoöperatie waar jullie het in juli over hadden inmiddels een feit?
“Nee, we zijn wel al tijden in gesprek, maar hebben te maken met de Nederlandse Mededingingsautoriteit en het Productschap Tuinbouw. Zij bepalen wat mag en wat niet. Blijkbaar mogen de inkopers zich wel organiseren, maar wij als telers niet. Het lijkt wel of elk gesprek of mailtje waarin het woord samenwerking valt door hen wordt opgemerkt. Het lijkt wel of wij als tuinders heel het land aan eten mogen helpen, maar dat we zelf niks te eten mogen hebben. De hele sector ligt op apegapen. Ik hoor overal over fair trade en eerlijke prijzen in Derde Wereldlanden, maar laten we daar hier in Nederland eens mee beginnen."

- Kun je je bedrijf het komend jaar nog voortzetten?
“Dat is op dit moment nog niet helemaal zeker, daar beslist de bank over. Ik denk dat het wel mag, omdat ze anders zeventig tot tachtig procent van de tuinders wel kunnen opknopen. Als ze dat zouden doen, zouden de prijzen van de bedrijven alleen maar verder dalen en daarmee zouden zij zichzelf in hun vingers snijden, want het is hun onderpand. Zij hopen, net als wij, dat het allemaal wat beter gaat draaien en dat er uiteindelijk wel een eerlijke prijs betaald zal worden.” 

- Wat zijn de mogelijkheden om tot een eerlijke prijs te komen?
“De markt centreren. Nu zijn er misschien duizend aanbieders. Als die met zijn allen een prijs bepalen, moeten de inkopers deze wel betalen. Het is een politiek spelletje, want als in Spanje het seizoen begint, moeten wij zwaar onder kostprijs gaan zitten om onze prachtige producten op de markt te krijgen. Dat schiet niet op.” 

- Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar?
“Het jaar 2011 was geen goed jaar voor de Nederlandse groenteteler. Er stonden al de nodige tekorten en die hebben zich alleen maar verder opgestapeld. Dat geldt niet alleen voor de prijzen die we voor onze producten krijgen. Doordat we in zwaar weer zitten betalen we over onze hypotheek ook meer rente en onze bedrijven worden alleen maar minder waard. Wat dat aangaat is het echt heel belangrijk dat er in 2012 iets gaat gebeuren.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1