Kopers van woningen in wooncomplex in Harnaschpolder hebben daar na half jaar al spijt van

Algemeen

Wonen in een complex betekent dat alle bewoners even aan elkaar moeten wennen, aldus verhuurder Woonbron. Enkele bewoners vrezen echter dat ze nooit aan het gedrag van hun medebewoners zullen wennen.

DELFT – Niet iedereen ervaart wonen in de Harnaschpolder als ‘wonen tussen de schatten’. Op het nieuwcomplex Delfts Groen is een aantal bewoners van koopwoningen het gedrag van hun hurende buren al meer dan zat.

Ze wonen er pas een half jaar, vertellen drie teleurgestelde bewoners, maar ze hebben nu al spijt van hun verhuizing naar dit deel van de Harnaschpolder. Ze wonen in een complex van vijf verdiepingen hoog dat ongeveer voor de helft uit koop- en voor de helft uit huurwoningen bestaat. Beneden is een gezamenlijke en centrale ‘leefplek’, maar die is volgens de drie bewoners al door de bewoners van het huurgedeelte toegeëigend. Kinderen lopen er krijsend rond, ze gebruiken de gemeenschappelijke tuin als zandbak en ze gooien met alles dat los en vast zit. “Ze maken moedwillig alles kapot. En de ouders zitten er gewoon bij”, vertelt een 40-jarige bewoonster van het complex, die net als de twee andere bewoners van het complex niet met haar naam in de krant wil. “Het heeft geen zin om er nog wat van te zeggen. Je wordt vies aangekeken en er wordt niets aan gedaan”, zegt ze. Ook haar buurman is de overlast van de hurende buren meer dan zat. “Hebben ze hier net iets moois neergezet, en binnen een half jaar maken ze er een pestbende van. De lift wordt ondergespuugd, je ziet voetstappen op de muren en in de gezamenlijke garage is al zes keer ingebroken.” 

Peter van Hemmen laat namens Woonbron weten ‘heel trots’ te zijn op de nieuwbouw van Delfts Groen. “Het project heeft met zijn bijzondere architectuur en grote variatie in woningplattegronden een zeer gemêleerde bewonerssamenstelling aangetrokken in deze nieuwe Delftse wijk. In de 144 woningen, die rondom drie binnenterreinen zijn gebouwd , zijn verschillende leeftijdsgroepen en gezinssamenstellingen gaan wonen.” Delfts Groen heeft drie woonsferen: Rietkraag, Waterlelie en Knotwilg. “De aard en inrichting van het binnenterrein van elk bouwplan geeft meteen de sfeer van het wonen plaats. Het besloten karakter van Knotwilg vraagt van de bewoners – meer dan in de andere twee woonsferen – om tolerantie en begrip voor elkaar. Wij weten dat enkele bewoners van de 66 woningen in Knotwilg hier moeite mee hebben. Zij vinden de woningen prachtig, maar zijn ontevreden over hoe er met elkaar wordt samengewoond. Woonafspraken kunnen hen hierbij helpen. Het biedt een kader om elkaar op gedrag aan te spreken.” Zulke afspraken zullen de bewoners zelf met elkaar moeten maken, vindt Van Hemmen. “Wij willen hen graag hierbij helpen en de kennis en ervaring die wij hiermee hebben in andere gebieden benutten. Een aantal bewoners van Knotwilg heeft zitting in een zogenoemde Leefbaarheidcommissie. Met hen voeren we overleg. We bespreken voorstellen en maken afspraken om knelpunten in gezamenlijkheid op te lossen. In deze commissie zou een aanzet gedaan kunnen worden om tot woonafspraken te komen.” 

Dat zien de drie bewoners niet zo gauw gebeuren. “We willen het best oplossen, maar er valt niks met ze te regelen”, zegt de 40-jarige bewoonster. “Ik zei er een keer wat van, toen werd ik met de dood bedreigd”, voegt haar buurman eraan toe. “Toen ik een kind van drie jaar erop aansprak toen hij planten uit de grond trok, zei hij: ‘Ik ga jou klappen geven’. En hun ouders staan erbij en kijken je dan nog vies aan ook.” De drie zijn bang voor mogelijke gevolgen die het heeft als ze hun buren op hun gedrag aanspreken. “Je bent bang voor je leven en je spullen. Jammer, want het had hier heel leuk kunnen zijn”, vindt één van hen.

Wennen
Volgens Woonbron zijn verschillende bewoners in een kort tijdbestek tegelijk in dit complex gaan wonen. Van Hemmen: “Wij realiseren ons goed dat tijd nodig is om aan elkaar te wennen. Het zijn uiteindelijk de bewoners zelf, die met elkaar voor een prettig woonklimaat kunnen zorgen. Ook Woonbron wil hen hierbij helpen. Zo is gelijk bij de oplevering van alle woningen een complexbeheerder voor Delfts Groen aangesteld. Dagelijks ziet hij toe op aspecten zoals schoon, heel en veilig en is hij aanspreekpunt voor de bewoners.” De bewoners bevestigen dat hun complexbeheerder er inderdaad alles aan doet om de situatie op het complex zo leefbaar mogelijk te houden. Zo greep hij steeds consequent in als er weer een schotelantenne aan een appartement werd bevestigd. Volgens de bewoners van het koopgedeeltje heeft de complexbeheerder echter al bijna een dagtaak aan de reparaties die hij voor z’n kiezen krijgt. 

De teleurgestelde bewoners van de koopwoningen denken dat ze nooit aan hun hurende medebewoners zullen wennen. De schreeuwende en krijsende kinderen die bij mooi weer op het leefdek buiten spelen, ze zullen er al helemaal nooit aan wennen. Alle drie de bewoners hebben spijt van de aankoop van hun huis en een oplossing ligt niet voor handen. Het elkaar aanspreken op elkaars gedrag heeft de afgelopen zes maanden niet bepaald gewerkt. Integendeel. Het liefst zien de bewoners dat Woonbron hun huizen opkoopt en die ook gaat verhuren. “Maar zet hier dan wel een groot hek omheen.” Dat is, verwacht hij, beter voor de rest van de wijk. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12