Afspraak is afspraak, en daarom staat SEP mooi derde

Algemeen

Joop Hoornweg (links) en assistent-trainer Leo Boer. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – Vierdeklasser SEP doet het verrassend goed. Tien wedstrijden leverden twintig punten op en een derde plaats. Dat is lekker winterstoppen.

Trainer Joop Hoornweg kijkt er niet eens zo van op. Hij was dan ook wel zo'n beetje waaraan hij begon, bij SEP. Voordat hij het daadwerkelijk overnam van Bram Beezemer, die nu Technisch Jeugdcoördinator is bij SEP, had hij al een half jaar z'n ogen goed de kost kunnen geven. "Het eerste, het tweede, de A1, maar ook het derde en het vierde, ik heb ze allemaal bekeken. En uit die elftallen heb ik er ook spelers bij gehaald. Twee jongens uit het vierde, bijvoorbeeld. Die speelden daar omdat ze met de vorige trainer niet door één deur konden. Maar ik heb ook een paar jongens uit de A1 vervroegd naar de selectie gehaald, waarvan er één in het eerste speelt. En dan heb ik nog wat jongens op een andere plek gezet. Een spits loopt nu op nummer drie en dat doet hij uitstekend. De puzzelstukjes passen nu in elkaar. En men begrijpt dat nu ook. Anders werkt het niet. Dat heb ik in het begin van het seizoen wel gehad, dat de mensen bij SEP niet begrepen waar ik mee bezig was". 

-Wat is het geheim van Joop Hoornweg?
"Ik heb niet zo veel geheimen. En als ik al een geheim heb, dan is het dat ik consequent ben, een goed plan heb, afspraken maak en die nakom en dat ik dat ook van anderen verwacht. Daarnaast ben ik iemand die heel hard en gericht werkt om iets te bereiken. Maar ik kan dat niet alleen. Daar heb ik anderen bij nodig. Zo heb ik ook bij clubs als Full Speed en Naaldwijk gewerkt. In de vereniging waar ik werk moet de drive en de wil zijn om iets te bereiken. Is die er alleen bij de voorzitter en bij een aantal spelers, dan gaat het niet werken". 

Die afspraken, zegt Hoornweg, hebben betrekking op allerlei voetbaltechnische zaken. "Hoe speel je in balbezit en wat doe je bij balverlies? Wat doen we bij standaardsituaties? Een volgende stap is dat ik met spelers individueel praat. Hoe vind je dat je voetbalt? En wat vind ik daarvan?" Maar die afspraken hadden, bijvoorbeeld, ook betrekking op de trainingsbereidheid. "We trainen twee keer in de week. Maar er zijn ook jongens die maar één keer in de week kunnen trainen. Vanwege hun werk of hun gezin. Dat heb ik niet afgesproken, dat heeft de groep afgesproken. Als ik het zo bekijk, heb ik toch wel vijftien, zestien, zeventien spelers die in het eerste kunnen spelen. Natuurlijk zijn de eerste elf de besten, maar het elftal wordt niet echt veel minder als ik er een paar anderen inzet". 

Qua blessures heeft Hoornweg tot nu toe niet al te veel te klagen, maar hij heeft wel spelers moeten missen die tegen een schorsing waren aangelopen. Daar staat tegenover dat hij zich gelukkig prijst met z'n doelman Ed Dukker, die heel wat tegenhoudt en ook nog 's rust uitstraalt. Het loopt dus redelijk gesmeerd met SEP, tot nu toe. "Ze begrepen in het begin niet dat je volgens een bepaald plan kan spelen. Ze deden maar wat. En de trainingsintensiteit was in het begin ook beduidend lager dan nu. De spelers hebben echt op hun tanden moeten bijten. Maar ik vind: je moet in de laatste fase van de wedstrijd fitter zijn dan je tegenstander. Dan moet je nog wat meer kunnen brengen. Verder moet je continu bijhouden wat er goed gaat en wat niet". 

-Wat vind je van het niveau van de vierde klas?
"Ik had het zo wel een beetje verwacht. Het is heel hard werken en niet zeuren als er iets verkeerd gaat. Je hebt te maken met ploegen die zijn teruggevallen uit de derde klas en met ploegen die moeten vanuit de vijfde klas. Die alleen maar verdedigen en tegenhouden. Ik denk dat het reëel is van ons te verwachten dat we in het linkerrijtje eindigen. Het is een cliché, maar in deze afdeling kan iedereen van iedereen winnen. En verliezen. Als de instelling niet goed is en als de afspraken niet worden nagekomen, dan kun je zo maar verliezen". 

-Hou je er stiekem toch ook nog wel rekening mee dat de boel in de tweede competitiehelft in elkaar kan ploffen?
"Nee. De afspraken zijn zó duidelijk, de sfeer is zó goed, de bereidheid zó groot, we gaan wel zo door. Er is ook niemand die zegt: Het moet anders, minder zwaar. De schwung zit erin". 

-Dan toch nog maar even die afgezaagde vraag: SEP staat voor Sport En Plezier. Is het nog steeds toch vooral Leve de (carnavals)lol?
"Nee. SEP wil een stabiele derdeklasser worden. Bram Beezemer en Jan Etienne maken samen een Jeugdplan. Als het zo ver is, schuif ik daar ook bij aan. De club wil, als derdeklasser, bij die andere Delftse ploegen spelen. En de jeugd moet op een hoger niveau gaan spelen. En wat ik heel belangrijk vind: SEP is een echte vereniging. Waar jongens die in het eerste spelen ook daadwerkelijk actief zijn bij de jeugd. Als scheidsrechter of als trainer". 

-Je blijft dus bij SEP?
"Daar moeten we nog over praten. Het mag duidelijk zijn dat ik het naar m'n zin heb, maar ik heb nog wel wat voorwaarden. Zo moet de begeleiding die er nu is óók blijven. Dat er spelers weggaan, daar hebben we niet zo'n last van. Het zijn allemaal echte SEP'ers, die blijven wel. Maar er zijn nog wat andere voorwaarden waar we het over eens moeten worden. Maar nogmaals: ik heb het naar m'n zin bij SEP". (PB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12