Even bellen met... Herman Weyers

Algemeen

De ondernemers uit de binnenstad komen a.s. woensdag in het Vermeer Centrum bij elkaar voor een nieuwjaarsbijeenkomst èn om te praten over een Delfts Ondernemersfonds. Herman Weyers vertelt.

- Waarom een Ondernemersfonds?
“Heel veel dingen die in de stad gedaan moeten worden, worden nu door een aantal ondernemers bekostigd. Denk hierbij aan promotie van de binnenstad, publiciteit, sfeerverlichting, het opknappen van de stad, extra versieringen, evenementen, noem maar op. Nu geeft iedere ondernemer daar op zijn of haar manier invulling aan. In sommige straten hangt rond de feestdagen geen Kerstverlichting en in sommige straten wel, dat is eigenlijk heel raar. In de binnenstad zijn zo’n 100 tot 150 ondernemers die wel meedoen, maar de binnenstad telt in totaal 800 ondernemers. Nu heb je op de Oude Langendijk de situatie dat een aantal ondernemers daar geld neerlegt voor de versieringen, terwijl iedereen in de straat daar profijt van heeft. In de Jacob Gerritstraat hangt helemaal geen verlichting. Je zou daarom een gezamenlijk Ondernemersfonds kunnen oprichten.”

- Wat houdt zo’n fonds dan in?
“In Leiden hebben de ondernemers ook zo’n fonds opgericht. Alle pandeigenaren betalen daar iets extra’s op hun WOZ. Van dat geld wordt het nodige betaald. Het geld wordt dus eigenlijk ‘opgehaald’ door de Gemeente Leiden, maar de ondernemers bepalen zelf wat er met het geld gebeurt.”

- Onder de ondernemers in de binnenstad heerst vaak de nodige verdeeldheid. Verwacht je dat dat straks anders is?
“Als er 800 ondernemers aan het fonds meedoen, dan is de gemiddelde bijdrage veel lager. Is die verdeeldheid er dan nog steeds? In Leiden waren een aantal ondernemers die zeiden dat dit systeem nooit zou werken, maar vier jaar later zijn ook zij er positief over.”

- Moet iedere ondernemer verplicht meedoen?
“Ja. Nu zijn er 150 ondernemers die een vrijwillige bijdrage doen, straks zijn er in de binnenstad 800 ondernemers die meebetalen aan activiteiten waar we allemaal wat aan hebben. Zoals promotie van de binnenstad, daar profiteert iedereen van. We hebben deze discussie al eens gevoerd met de winkeliers van De Klis. Toen waren er iets van 30 ondernemers die allemaal iets hadden van: Het is de moeite waard om eens te onderzoeken wat andere partijen willen en daarna verdere stappen te ondernemen.”

- Wat moet iedere ondernemer dan ongeveer gaan betalen?
“Dat zou ik absoluut niet durven zeggen, in Leiden betalen ze een bepaald percentage van de waarde van hun pand. Nu zijn er ondernemers die elk jaar tussen de 500 en 5000 euro kwijt zijn. Als er straks 800 ondernemers meebetalen ga ik ervan uit dat de gemiddelde bijdrage lager is.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12