Woonberichten: zondag 28 september

Algemeen

De woonberichten uit de Delft op Zondag van 28 september.

Campagne ‘Woon ik brandveilig?’
DELFT – De Brandweer is samen met de stichting Consument en Veiligheid de campagne ‘Woon ik brandveilig?’ begonnen. Hierbij staat de snelle uitbreiding van een beginnende brand centraal. Ook is er aandacht voor de gevolgen. De campagne richt zich specifiek op de brandveiligheid van huizen. In Nederland zijn er jaarlijks ongeveer 5.000 woningbranden. Vaak worden hierbij verkeerde blusmiddelen gebruikt. Ook zijn vluchtwegen niet (voldoende) bekend. Op de website www.woonikbrandveilig.nl kunt u een profiel invullen van uw woning. Dit maakt melding van bijvoorbeeld het aantal medebewoners of de aanwezigheid van kinderen. Op basis van diverse spellen en verschillende checklists kunt u zien welke maatregelen eventueel nodig zijn om het huis zo brandveilig mogelijk te maken. 


Prijs koopwoningen gestegen
DELFT – De prijs van koopwoningen is in augustus ten opzichte van juli met 0,6 procent gestegen. Dit meldt het Kadaster. Ten opzichte van augustus 2007 stegen de prijzen met 2,7 procent. Volgens het Kadaster was dit de kleinste stijging op jaarbasis in vijf jaar tijd. Het aantal verkochte woningen daalde in de maand augustus ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar met bijna 21 procent tot 15.469. Over de eerste acht maanden van 2008 verwisselden 121.988 huizen van eigenaar. Dat betekent een daling van 8,6 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De grootste stijging op maandbasis deed zich voor bij appartementen. Deze werden in een maand tijd 1 procent duurder. Twee-onder-één-kapwoningen lieten met 0,1 procent de kleinste stijging zien. 


Wijziging in overleg huurders-verhuurder
DELFT – De positie en de rechten van huurders en huurdersorganisaties worden verbeterd. Vanaf 1 januari 2009 krijgen zij meer recht op informatie, om overleg te voeren met hun verhuurder en hem ongevraagd te adviseren. Dit staat in het wetsvoorstel ‘Wijziging van de Wet op het overleg huurders-verhuurder’ van minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie. De onderwerpen waarover de verhuurders hun huurdersorganisaties moeten informeren (alsmede overleg en advies) worden uitgebreid. Nieuwe onderwerpen zijn bijvoorbeeld de renovatie van woningen, fusievoorstellen en de leefbaarheid en herstructurering in de buurt. Nu geldt deze wet voor alle corporaties en voor particuliere verhuurders met honderd of meer woningen. Door deze wetswijziging gaat de Overlegwet voor meer particuliere verhuurders gelden. Namelijk ook voor particuliere verhuurders met 25 tot 100 woningen. Met het wetsvoorstel worden de positie en de rechten van huurdersorganisaties en bewonerscommissies in de particuliere sector zoveel mogelijk gelijk getrokken met die in de sociale sector. 


Onderverhuur verder ingeperkt
DELFT – Huurders van sociale woningen die hun huis illegaal onderverhuren, moeten bij ontdekking niet alleen het huis opgeven, maar ook de gemaakte winst afstaan. Dat heeft het Gerechtshof in Amsterdam bepaald. De Woonbond vindt dit een goede zaak. Dat onderverhuurders hun financiële voordeel kan worden afgepakt, maakt het beter mogelijk illegale onderverhuur aan te pakken.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12