Woonberichten: zondag 27 december

Algemeen

De woonberichten uit de Delft op Zondag van 27 december.

Stabilisatie aantal opleveringsgebreken

DELFT – Het gemiddeld aantal opleveringsgebreken bij nieuwbouwwoningen lijkt zich te stabiliseren. Evenals vorig jaar werden in 2009 bij opleveringen van nieuwe woningen gemiddeld 22 gebreken aangetroffen, zo blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. De consumentenorganisatie voor eigenwoningbezitters is van mening dat het aantal opleveringsgebreken sterk omlaag moet: tot minder dan tien. Bovendien moeten de aangetroffen fouten en gebreken door de bouwer snel en goed worden hersteld. Tussen oktober 2008 en september 2009 voerden bouwkundigen van Vereniging Eigen Huis ruim 21.000 opleveringskeuringen uit. Met name in de laatste maanden is een lichte verbetering van de opleverkwaliteit te zien. Het aantal gebreken daalde toen naar gemiddeld achttien per woning. Mogelijk zorgt de dalende bouwproductie voor een afnemende werkdruk en een betere opleverkwaliteit. Het onderzoek van Vereniging Eigen Huis laat ook zien waar het mis gaat. Ruim een kwart van de opleveringsfouten wordt veroorzaakt door de timmerman. De meeste gebreken komen voor bij de kozijnen van ramen en deuren (16 procent). Op de tweede plaats komen problemen met het schilderwerk (15 procent). Kapot of beschadigd glas staat op de derde plaats (7 procent).


Huizenprijzen in 2015 op piekniveau

DELFT – De huizenprijzen zullen niet vóór 2015 het oude piekniveau van halverwege 2008 bereiken. De bodem in de Nederlandse huizenmarkt zal medio volgend jaar zijn. Dat voorspelt bankverzekeraar ING in een nieuwe analyse over de nu zwakke huizenmarkt. Tussen de piek en de bodem zal er naar verwachting gemiddeld 8 procent van de huizenprijs af gaan. “De huizenprijzen hebben later gepiekt dan de economie, ook het dal komt later”, aldus ING. De bank heeft de raming voor de economische groei van Nederland in 2010 verhoogd van 1 naar 1,5 procent. Vooral door de lage inflatie zal het lang duren voordat de huizenprijs volledig is hersteld. “Er zal weinig loongroei zijn en daarmee blijft de inflatie laag”, aldus ING.


Drijvende woning is een serieuze optie

DELFT – Een drijvende woning is voor bijna een kwart van de Nederlanders bij de eerstvolgende verhuizing een serieuze optie. Hiervoor staat 23 procent open. Voor één op de veertien Nederlanders is het zelfs een zeer serieuze optie: 7 procent zegt zeer open te staan voor een drijvende woning. Zo'n woning is hiernaast voor een vijfde (20 procent) ‘misschien’ een optie. ‘Slechts’ de helft van de Nederlanders (50 procent) zegt een drijvende woning niet te zien zitten. Deze uitkomsten zijn positief voor ontwikkelaars en corporaties die door de almaar stijgende grond- en bouwprijzen en het gebrek aan bouwkavels op zoek zijn naar alternatieven voor hun nieuwbouw. Dat en meer blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder ruim 1.100 Nederlanders die ooit nog eens willen verhuizen.


Kleinere prijsdaling verkochte koopwoningen

DELFT - De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in november gemiddeld 4,7 procent lager dan in november 2008. De prijsdaling is kleiner dan in oktober toen de huizen 5,2 procent goedkoper waren dan een jaar eerder. Tot en met augustus werd de prijsdaling dit jaar gestaag groter, maar sinds september vlakt de afname af. Dat blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster. Alle typen bestaande koopwoningen waren goedkoper dan in november 2008. De prijsdaling van hoekwoningen was met 3,4 procent het geringst. De over het algemeen duurdere woningtypen, zoals twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen, daalden met ruim 6 procent het meest in prijs.



Weinig animo voor ‘seniorendorp’

DELFT - Een selecte groep van senioren (55 plus), maximaal 23.000 huishoudens, heeft belangstelling voor het op korte termijn verhuizen naar een buurt, een dorp of een stad met vrijwel uitsluitend 55-plussers. Dat is minder dan 1 procent van alle 55-plushuishoudens in ons land. Voor een ‘seniorendorp’ ter grootte van 1.500 tot 2.000 woningen is de landelijke animo hooguit 13.000 huishoudens, nog geen half procent van alle 55-plussers. Dat blijkt uit onderzoek naar de aard en omvang van de vraag naar een seniorenstad in Nederland dat in opdracht van onder andere het Ministerie voor Wonen, Wijken en Integratie is uitgevoerd.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12