Badminton-talent Sergio Kepel droomt stiekem van de Spelen

Algemeen

Sergio Kepel.

DELFT – Badmintonner Sergio Kepel (16) won al heel wat prijzen. Zijn vrij uitgebreide prijzenkast kon hij twee weken geleden weer een trofee aan toevoegen.

Ondanks zijn nog jonge leeftijd werd hij bij de senioren Kampioen van Zuid-Holland. Sergio is er overigens niet de persoon naar om zichzelf hard op de borst te kloppen vanwege deze prestatie. “Het ging best goed”, begint hij wat bescheiden. “Ik vond het een makkelijk toernooi, ook al was ik geblesseerd aan mijn schouder. Ik kon daardoor niet smashen. Dat viel gelukkig goed te compenseren door niet op kracht, maar op schijnbewegingen te spelen.” 

Hij speelde zijn wedstrijden tijdens dit regionale kampioenschap alleen maar tegen ouderen. “Dat is niet extra lastig, vind ik. Ja, ze zijn wat meer ervaren en ze lopen minder dan jongeren. Hun slagen zijn ook beter.” Lachend: “Maar niet goed genoeg om mij van de baan te slaan.” 

Wie dat wil doen moet namelijk van goeden huize komen. Sergio ging al op zijn zesde aan de hand van zijn vader mee naar de Badmintonclub Delft. Hij had het er naar z’n zin. Maar om echt verder te groeien moest hij wel naar een andere club verkassen. Die andere club werd VELO, in Wateringen. Daar speelt hij nu alweer wat jarent. “Ze hebben daar veel betere trainers”, vertelt hij over de reden om buiten de stadsgrenzen te sporten. Nu komt hij namens VELO uit in de derde divisie. “En dat is eigenlijk ook al te makkelijk voor me”, klinkt het niet eens onbescheiden uit zijn mond. 

Om optimaal met zijn sport bezig te kunnen zijn gaat Sergio naar het Segbroek College in Den Haag. Daar krijgt hij alle ruimte op zich als sportman te ontwikkelen. Dat is ook wel nodig, want hij heeft een bomvolle agenda. Naast alle wedstrijden en toernooien die hij speelt, traint hij zo’n 21 uur per week. Bij VELO, bij de Badminton Academie Zuid-Holland èn bij de Nationale Selectie. “Daar train ik op woensdagavond mee in Papendal”, vertelt hij. “Ik speel dan echt met de top van Nederland, je leert daar wel veel meer van.” 

Zijn vader is dan ook maar wat trots op hem. “Omdat hij op zo’n jonge leeftijd al zo goed kan spelen”, zegt Raymond Kepel, die zelf op zijn achttiende met deze sport begon. Hij maakte zijn zoon enthousiast voor de sport en hij coacht hem nog steeds. “Hij is technisch en tactisch heel sterk”, is hij vol lof over zijn talentvolle zoon. “Maar zijn sterkste punt is, denk ik, zijn snelheid. Sergio is echt heel snel.” Die snelheid zal de 16-jarige Delftenaar in de toekomst wellicht nog hard nodig hebben. Want als het aan Sergio ligt, is hij over een kleine vier jaar van de partij op de Olympische Spelen in Londen. “Dat is al een hele tijd m’n grote droom”, geniet hij nu al. “In de tijd dat ik de overstap naar VELO maakte heb ik er zelfs lètterlijk over gedroomd. Het zou een hele prestatie zijn als je daar tussen de wereldtop kan staan op de Spelen. Het is overigens niet dat ik me daar nu al op voorbereid of zoiets. Ik heb voor mezelf doelen gesteld voor een korte periode, die moet ik eerst maar 's zien te halen.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12