Afbeelding

Kees de Boer heeft na vele brieven en een rechtszaak zijn 68 euro eindelijk terug

Algemeen

DELFT – Delftenaar Kees de Boer kreeg - ten onrechte - een parkeerboete. Zijn bezwaarschrift bracht de Gemeente Delft niet op andere gedachten. Hij moest tot aan de Rechtbank doorprocederen om z'n gelijk te krijgen.

De Boer ging 13 juli 2009 op bezoek bij kennissen. Hij parkeerde zijn wagen om negen uur ’s morgens op het Plein Delftzicht, waar 46 minuten later een parkeerbon onder zijn ruitenwisser werd gedaan. Bezoekers als De Boer moeten hier namelijk tussen 09.00 en 11.00 uur een bezoekersvergunning gebruiken, maar de onfortuinlijke automobilist had de aankomsttijd op de bezoekerskaart per ongeluk naar 11.00 uur gedraaid. De parkeerwachter was streng en gaf hem hiervoor een boete van 68 euro. 

De Boer ging meteen bij de Gemeente in verweer. Aangezien je na elven geen bezoekersvergunning nodig hebt, kon hij onmogelijk financieel voordeel uit zijn fout halen. “Het was volstrekt duidelijk dat hier een vergissing in het spel was”, stelt hij in zijn verweer. 

Bij de Gemeente zijn ze niet onder de indruk. Ze laten De Boer schriftelijk weten dat hij de boete wel degelijk terecht heeft gekregen. Want, zo laat het Hoofd Belasting schriftelijk weten: “De parkeercontroleur heeft weliswaar een bezoekerskaart in het voertuig aangetroffen, maar heeft vastgesteld dat deze niet was ingesteld op de juiste tijdsperiode waarin de controle plaatsvond. Op het moment van controle was er dus geen geldige vergunning of bezoekerskaart in het voertuig aanwezig. Eén van de voorwaarden van de bezoekerskaart is dat deze juist dient te worden ingesteld”. De Boer kan dus fluiten naar zijn 68 euro. 

“Zelden heb ik zo’n stomzinnig antwoord ontvangen op een schriftelijke vraag”, reageert De Boer op zijn beurt naar het Hoofd Belasting. En: “De wet wordt niet naar de geest, maar naar de letter toegepast. (..) Ik zal in verweer gaan bij de Rechtbank van Den Haag. Wordt het rechtsysteem weer overbelast met falend toezichtsbeleid.” De Boer voegt de daad bij het woord en laat de zaak voorkomen. De Rechtbank ziet in maart van dit jaar wèl in dat hij een fout maakte door de aankomsttijd te verwarren met de vertrektijd. Ze verklaren De Boers beroep gegrond en de Gemeente moet het al door De Boer betaalde bedrag terugbetalen. 

Dat bedrag plus de kosten van de rechtszaak zijn inmiddels teruggestort op de rekening van De Boer. Hij begrijpt heel goed dat veel beboete automobilisten denken: Ik betaal die 68 euro maar, dan ben ik overal vanaf. “Maar waar ik moeite mee heb is dat de Gemeente, ondanks het feit dat ik goede argumenten had, in feite zegt: Je maakt geen kans als je dit voor laat komen. Het was ook míjn eerste gedachte om de boete te betalen. Ik heb een goede baan, dus dat bedrag is peanuts. Maar het was meer voor m’n gevoel. Ik dacht: Dit kan toch niet waar zijn?” De Gemeente had, geeft De Boer toe, volgens de regels gelijk. “Maar ze kijken naar de letter van de wet en niet naar de geest. Het is voor de rest van Delft in elk geval handig om te weten dat er tegen zulke boetes te procederen valt.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12