Korte berichten... zondag 6 december

Algemeen

Alle korte berichten uit de Delft op Zondag van 6 december.

Onderzoek naar maatregelen voor verlaging Waterschapslasten

MIDDEN-DELFLAND - De mogelijkheden tot verlaging van de hoge Waterschapslasten voor de melkveehouders in Midden-Delfland worden onderzocht. Dat heeft staatssecretaris Huizinga afgelopen dinsdag toegezegd. Aanleiding was de petitie over de hoogte van de Waterschapslasten die voorafgaand aan de vergadering door de voorzitter van de Midden-Delfland Vereniging werd aangeboden. De toezegging van de staatssecretaris wordt gezien als een belangrijke stap naar succes, die te danken is aan de goede samenwerking tussen de Midden-Delfland Vereniging, het Hoogheemraadschap van Delfland, LTO Noord afdeling Delflands Groen en de Gemeente Midden-Delfland.


Meer mogelijk bij Lijm & Cultuur

DELFT - De Rechtbank heeft zich positief uitgesproken in de artikel 19 WRO vrijstellingsprocedure voor Lijm & Cultuur. Nu bijna alle noodzakelijke vergunningen gereed zijn, hebben de Gemeente Delft en Lijm & Cultuur ruim baan om het evenementencomplex een dynamisch, creatief en ondernemend klimaat te geven. Omdat Lijm & Cultuur de afgelopen jaren nog niet aan alle vergunningen en eisen voldeed, konden niet alle evenementen er terecht. Zo moesten onder andere aanvragers voor dance-events, feesten en festivals worden teleurgesteld. Ondanks de tot voor kort beperkte vergunningen waren er het afgelopen jaar al steeds meer activiteiten op het complex mogelijk. Door de positieve uitspraak kunnen voortaan ook grootschalige evenementen en activiteiten plaatsvinden bij Lijm & Cultuur. Bovendien kan nu de verbouwing beginnen om van het evenemententerrein een professionele accommodatie te maken die aan alle eisen voldoet.



dNA opent nieuw onderkomen in Schiehallen.

DELFT - De Nieuwe Academie (dNA) houdt op vrijdag 18 december a.s. Open Huis op haar nieuwe standplaats: Hal C van de voormalige kabelfabriek aan de Schieweg 15 in Delft. Iedereen is ’s avonds vanaf 20.00 uur welkom bij de feestelijke start. De Gemeente Delft en stadsontwikkelaars willen dat het gebied SchieOevers-Noord, waar Club dNA deel van gaat uitmaken, een broedplaats wordt voor creatieve industrie. Met de nieuwe club draagt de Nieuwe Academie bij aan dit concept.


Nieuwe verkeerslichten op kruising Kruithuisweg-Voorhofdreef

DELFT - Het kruispunt van de Kruithuisweg met de Voorhofdreef krijgt volgende week een nieuwe verkeersregelinstallatie. De vervanging van de masten en armaturen duurt van maandag 7 december tot en met maandag 14 december. De nieuwe armaturen worden voorzien van energiezuinige LED-verlichting. Tijdens de werkzaamheden regelt een noodinstallatie het verkeer.


Jonge Delftenaar op de beeldbuis

DELFT – Dennis van den Berg heeft afgelopen maandag meegewerkt aan opnames van het tv-programma Cluebie, een JETIX TV-serie over de digitale leefwereld van kids. De opnames met de 11-jarige Dennis zijn gemaakt bij de Nuna 5, de zonne-auto van de TU Delft. De uitzending is op zaterdag 12 december a.s. om 08.20 uur, de herhaling is op woensdag 16 december a.s. om 15.30 uur.


Kijkfiles net zo funest als het ongeluk zelf

DELFT - Een groot deel van de files en vertragingen op de weg wordt veroorzaakt door ongevallen en andere incidenten. De Delftse wetenschapper Victor Knoop adviseert om meer gebruik te maken van kijkschermen, betere adviezen te geven over alternatieve routes en in steden het lokale verkeer te scheiden van doorgaand verkeer. Knoop promoveerde woensdag op dit onderwerp aan de TU Delft. Hij onderzocht de effecten van incidenten op vertragingen en op het weggedrag. “Het meest opvallende is dat de kijkfiles aan de andere kant net zo funest voor de wegcapaciteit zijn als het ongeluk zelf”, zegt Knoop. “De reductie in wegcapaciteit is aan beide kanten van de vangrail dus even groot.” Het gebruik van zogenoemde kijkschermen, om nieuwsgierige automobilisten aan de andere kant het zicht op het ongeluk te ontnemen, is volgens Knoop een verstandige methode om dit probleem te verminderen. Rijkswaterstaat experimenteert hier momenteel mee.



Ouderen in achterstandssituaties nog steeds ongezonder

DELFT - Ouderen in achterstandssituaties hebben een slechtere gezondheid en gezondheidsbeleving dan andere ouderen. Ook leven ze in minder gunstige omstandigheden en zijn ze vaker eenzaam. Het gaat bijvoorbeeld om ouderen met een inkomen onder modaal, met een lage opleiding of met moeite om rond te komen. Dat blijkt uit het Seniorenonderzoek 2008 van de GGD Zuid-Holland West. Ook in het Seniorenonderzoek van 2004 kwam dit beeld naar voren. De GGD Zuid-Holland West heeft op grond van het onderzoek diverse aanbevelingen geformuleerd aan de gemeenten en adviseert om meer aandacht te besteden aan de vele positieve effecten van beweging, aan ondersteuning van mantelzorgers en aan het leren omgaan met beperkingen die gepaard gaan met het ouder worden, zoals minder fysieke mogelijkheden, een kleiner sociaal netwerk en minder zelfredzaamheid.


Toegankelijke bushalte bij het Reinier de Graaf Gasthuis

DELFT - Wethouder Anne Koning nam vrijdagmorgen de vernieuwde bushalte bij het Reinier de Graaf Gasthuis in gebruik. De nieuwe bushalte is een zogenoemde toegankelijke OV-halte. Met deze haltes is de bus voor iedereen, dus ook voor minder validen en ouders met kinderwagens, toegankelijk. De halte bij het Reinier is niet alleen aangepast, maar ook verplaatst. Voor bezoekers van het ziekenhuis was de afstand van de halte van de bus, komend vanaf het station, naar het ziekenhuis te groot. De halte bevindt zich nu op korte afstand van de ingang van het H-gebouw.


Delft krijgt vakopleiding Metaal & Techniek

DELFT - Op initiatief van het bedrijfsleven en regionale stakeholders is de stichting BedrijfsVakopleiding Metaal & Techniek Delft en omstreken (BVMT) opgericht. Die zorgt er vanaf 1 januari 2010 voor dat jongeren aan de Rotterdamseweg in Delft een technische vakopleiding kunnen volgen. De BVMT zal opleidingen bieden voor de metaal-, de elektrotechnische, de agrarische en de voedingsmiddelenindustrie. 


Galapagoseilanden in DOK

DELFT – De Galapagoseilanden staan centraal tijdens een lezing door Frans Tiessen in DOK Centrum op woensdag 9 december a.s. Hij houdt een boeiend betoog over deze eilanden, die niet alleen bekend zijn vanwege de evolutietheorie van Darwin, maar ook door hun prachtige paradijselijke natuur. Het begint om 20.15 uur en de toegang is gratis. DOK Centrum is te vinden aan het Vesteplein 100.


Archeologie in de Spoorzone

DELFT – Bij de werkzaamheden in de Spoorzone wordt diep gegraven. Er moet immers een spoortunnel aangelegd worden. De kans is groot dat er bij die graafwerkzaamheden voorwerpen uit de oudheid gevonden worden. Dit onderwerp staat centraal tijdens een lezing van stadsarcheoloog Peter Deunhouwer in DOK Centrum op donderdag 10 december a.s. Hij vertelt hierin over het archeologisch vooronderzoek in de Spoorzone. Het begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. DOK Centrum vindt u aan het Vesteplein 100.


Lichtjesavond in binnenstad

DELFT – De binnenstad van Delft verkeert op dinsdag 15 december a.s. helemaal in Kerstsfeer. Het is dan namelijk Lichtjesavond. Het hele centrum is prachtig verlicht en traditioneel worden om 19.00 uur de lichtjes in de grote Kerstboom op de Markt ontstoken. Muzikanten, de Kerstman, Kerstmuziek, een ijskoud feestprogramma op de schaatsbaan, er is van alles te beleven, met muziek in kerken en musea, koortjes in de open lucht, glühwein, chocolademelk, theater, Scrooge, elfen en nog veel meer. De festiviteiten op Lichtjesavond beginnen ’s middags om vier uur. De toegang is overal gratis.


Stand-up Comedy Night

DELFT – Liefhebbers van onvervalste stand-up comedy zitten op maandag 28 december a.s. goed in Grandcafé De Sjees. Bent u wel in voor een goede grap? Deze avond zit er vol mee. Bekende en minder bekende comedians en aanstormend cabarettalent zorgen voor een avond vol plezier. De eerste grappen zijn te horen vanaf 21.30 uur. De toegang voor deze Stand-up Comedy Night is 6.50 euro. U vindt Grandcafé De Sjees aan de Markt 5.


De Koninck Bluesfestival

DELFT – Het duurt nog wel even, want eerst komen natuurlijk de feestdagen. Maar in het nieuwe jaar is het al snel tijd voor het De Koninck Bluesfestival Delft. De voorbereidingen zijn momenteel in volle gang. Dit festival, op zo'n 30 locaties en met ruim 60 optredens, filmvoorstellingen en andere extra's, is het grootste gratis indoor bluesfestival van Nederland. Het De Koninck Bluesfestival vindt plaats op 4, 5 en 6 februari 2010. 


Koersbal voor 55-plus

DELFT – Koersbal is een spel dat oorspronkelijk uit Australië komt, maar ook in Nederland al heel wat enthousiaste beoefenaars heeft. Koersbal wordt ook gespeeld bij Buurtraad75. Momenteel zijn er twee groepen van 55-plussers: op maandag van 20.00 tot 22.30 uur en op woensdag van 10.00 tot 12.00 uur. Koersbal wordt gespeeld op een groene viltmat van 8 bij 2 meter. De spelers gooien met vier bruine en vier zwarte ballen en met één kleine witte bal. De spelers van de twee teams proberen om beurten zo dicht mogelijk bij het witte balletje (jack) te komen. Koersbal is niet alleen leuk om te doen, maar ook heel leuk om naar te kijken. Buurtraad75 huist in Wijkcentrum De Parel in de Van Berensteijnstraat 99.


Speelgoed van ‘t Stokpaardje

DELFT – Speel-o-theek ’t Stokpaardje van Buurtraad75 is elke zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur geopend. Voor alle kinderen tot ongeveer tien jaar uit de wijk is er speelgoed voor binnen en buiten te leen. Per kind kan er per keer één stuk speelgoed geleend worden en per gezin één puzzel of gezelschapsspel. De kinderen mogen het speelgoed maximaal drie weken lenen; verlengen van die periode en reserveren van speelgoed is ook mogelijk. Om lid te zijn van speel-o-theek ’t Stokpaardje moet wel contributie worden betaald. Het gaat om een jaarlijkse contributie van 7 euro per gezin. De speel-o-theek is een goed alternatief voor het aanschaffen van speelgoed. U vindt ’t Stokpaardje in de Van Berensteijnstraat 99.


Voordijkshoorn en Harnaschpolder

DELFT – Het plangebied Harnaschpolder ligt tegen de wijk Voordijkshoorn aan. Hier verrijst in de komende jaren een nieuwe Delftse wijk. Er zijn al verschillende bouwprojecten gaande. Het meest recent gestarte bouwproject is op veld 26, dat aansluit bij de bestaande bebouwing aan de Hoornse Hof. Hier wordt het project Waterwijck gerealiseerd: 36 hofwoningen en 12 singelwoningen. De woningen liggen op een schiereiland, aan drie kanten omgeven door water. Dit schiereiland is bovendien midden in de parkzone van de nieuwe wijk gesitueerd. Over het eiland loopt straks een informele wandel- en fietsroute, die met bruggetjes verbindingen legt naar de omgeving.


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12