Parkeren bij de automaat, in garages en met een vergunning wordt duurder, maar hoeveel eigenlijk?

Algemeen

DELFT - De gemeenteraad is op 10 november akkoord gegaan met een aanpassing van de parkeertarieven. De Gemeente Delft verhoogt de tarieven van alle parkeerproducten voor straatparkeerplaatsen met eenzelfde percentage. Ook de tarieven voor parkeren in de garages zijn gewijzigd. De nieuwe tarieven gaan in op 1 januari 2012. Het college wil de raad volgend jaar voorstellen doen voor een herijking van het parkeerbeleid. Daarbij zal ook worden bekeken of de gemeentelijke parkeerkosten in redelijke verhouding staan tot de inkomsten uit parkeertarieven.

De Gemeente Delft wil het gebruik van parkeergarages bevorderen. Dit betekent dat parkeren bij de automaat duurder is dan parkeren in de parkeergarage. Wie in de binnenstad parkeert bij de automaat, betaalt vanaf volgend jaar 2 euro 80 per uur (nu nog 2 euro 50). Parkeren op de Paardenmarkt gaat 2 euro 30 per uur kosten (was 2 euro). In de wijken rondom de binnenstad gaat het uurtarief naar 2 euro 50 per uur (was 2 euro 20). Bij winkelcentrum De Hoven Passage blijft het automatentarief van 20 cent voor het eerste uur ongewijzigd. Het tarief voor de uren daarna gaat van 1 euro 20 per uur naar 1 euro 40 per uur. 

Bezoekers die gebruik maken van de Phoenixgarage, Zuidpoortgarage en Koepoortgarage gaan het volgend jaar een uurtarief betalen van 2 euro 20 per uur. Nu betaalt men hier nog 2 euro per uur. Een dagkaart in de Phoenixgarage en de Zuidpoortgarage komt op 14 euro is is daarmee 2 euro duurder dan nu. Om het gebruik van de Koepoortgarage te bevorderen gaat een dagkaart hier 7 euro. Nu kost deze nog 12 euro. 

Nieuw is de mogelijkheid voor vergunninghouders om een bewonersabonnement af te sluiten voor 10 euro. Abonnementhouders betalen dan in de parkeergarages 10 cent per uur in de daluren. Buiten daluren geldt het normale tarief. Dit abonnement wordt ingevoerd voor parkeerders die laat thuiskomen en op straat maar moeilijk een plekje kunnen vinden voor hun auto. Zij kunnen dan voor ongeveer één euro per nacht met een pasje in de garage parkeren.

Parkeervergunningen
De belangrijkste wijzigingen voor parkeervergunningen zijn dat de eerste bewonersvergunning in gebied B 149 euro 40 gaat kosten (was 132 euro) en in de schil, in de parkeergebieden C tot en met F en H 68 euro 40 (was 60 euro 60). Een bezoekerskaart voor bewoners B komt op 58 euro 20 (was 51 euro 60) en een bezoekerskaart voor bewoners in de schil 29 euro 40 (was 25 euro 90). 

Momenteel is het college bezig met de herijking van het parkeerbeleid. Dit bestaat uit een beleidsmatig en financieel deel. Er wordt bij het financiële deel gekeken naar de kosten en inkomsten van het nieuwe parkeerbeleid. De gemeenteraad heeft het college gevraagd om nadrukkelijk alle kosten in kaart te brengen die de Gemeente Delft moet maken om parkeren in de stad mogelijk te maken. En hoe deze kosten zich verhouden tot de inkomsten uit de parkeertarieven. Als de kosten die voortkomen uit de uitvoering van het nieuwe parkeerbeleid lager zijn dan de tarieven die per 1 januari 2012 in rekening worden gebracht, dan krijgen vergunninghouders het te veel betaalde parkeergeld volgend jaar terug via de vergunningverstrekking.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12