Kermis van de Markt weg? Van de meeste ondernemers mag het. Graag zelfs

Algemeen

DELFT – De Najaarskermis staat al sinds mensenheugenis op de Markt, maar daar komt vanaf 2011 wellicht verandering in. Als het aan het College van B en W ligt staat de Najaarskermis volgend jaar namelijk voor het laatst op de Markt.

Daarna moeten de kermisklanten uitwijken naar het evenemententerrein van Lijm & Cultuur aan de Rotterdamseweg. De Voorjaarskermis blijft op de Paardenmarkt, maar wordt volgens het voorstel van B en W meer een familiekermis. Voordat de besluitvorming daarover definitief is, wordt de kermiskwestie op dinsdag 10 november a.s. op het Stadhuis door de Commissie Samenleving besproken. Een meerderheid van de ondernemers op de Markt is duidelijk in hun standpunt: zij zijn voorstander van een verhuizing van de kermis. 

Na de meest recente kermisweek op de Markt was Jean-Louis Bierenkoek van Bagels & Beans het zat. Op zijn terras voor de zaak ging niemand meer zitten en ook binnen in de winkel was het volgens Bierenkoek ‘helemaal niets’. “Toen ik me hier vestigde viel het me al op dat veel ondernemers tijdens de kermisperiode hun zaak dichtgooien”, vertelt hij. “Omwonenden mopperen over de geluidsoverlast en onvluchten hun huizen.” Bierenkoek begon samen met de medewerkers van Grandcafé Willem van Oranje een handtekeningenactie met als doel een verplaatsing van de kermis. “Dan kunnen de ondernemers weer geld verdienen en de omwonenden hebben weer rust”, redeneert Bierenkoek. De bereidwilligheid om te tekenen bleek groot. In totaal ondertekenden zo’n vijftig ondernemers en omwonenden de lijst. “Één persoon vond de kermis wel leuk, de rest wilde zonder twijfel tekenen.” Bierenkoek noemt Lijm & Cultuur een ‘prachtig alternatief’. Hij noemt het 'een win-win-situatie' als de kermis daar daadwerkelijk komt te staan. “Ik kan me niet voorstellen dat de Gemeente Delft het toejuicht dat er bussen met toeristen aankomen op de Markt, rondkijken, de Kermis zien, en denken: Is dit nou die befaamde Markt?” 

Eén van de ondernemers die ook achter de verhuizing staat is Rien van der Pluym, van Talens Foto. Hoewel de overlast volgens hem in het verleden erger was, juicht hij het toe als de kermis voortaan bij Lijm & Cultuur wordt gehouden. “We hebben er zelf niet idioot veel last van”, geeft Pluym aan. Sommige andere evenementen op de Markt geven volgens hem meer overlast, zeker als daar vele kubieke meters zand bij komen kijken. “Maar”, zegt hij ook, “hotels hebben wel last van de kermis. Die zitten tot twaalf uur ’s nachts in de herrie.” 

Café De Engel moet elke kermisweek een deel van het terras afstaan, maar desondanks vindt men hier dat de kermis op de Markt moet blijven. “Wij hebben de lijst als één van de weinige níet ondertekend”, vertelt medewerker Martijn van achter de bar. “De klanten vinden het ook jammer, de kermis stond voor de oorlog al op de Markt”, vervolgt hij. Ze ervaren wel enige ‘overlast’. Veel kermisklanten vragen of ze bij Café de Engel naar de wc mogen en de onophoudelijke kermisklanken klinken niet alleen over de kermis, maar ook door het café. “Maar ja”, zegt Martijn, “dat is een weekje, en dan is het ook weer voorbij. Wij kunnen hier wel leven met de kermis.”
Een medewerkster van Jorrit Heinen Delftware aan de Markt 43, die niet met haar naam in de krant wil, geeft aan dat geen enkele activiteit op de Markt goed is voor de klandizie. “Mensen staan met hun rug naar de winkel”, zegt ze. “Dat kost je omzet.” Aan de andere kant heeft ze er begrip voor dat de kermis jaarlijks op de Markt neerstrijkt. “Voor de kinderen is het leuk, zij genieten er ook van.” Ze heeft er dus een dubbel gevoel over. “Het kost in elk geval omzet, maar ik denk ook van: Gut, die paar dagen dat het kermis is... De kinderen die daar komen hebben ook recht op wat leuks. Maar ja, als je de kermis alleen verplaatst, dan kunnen ze daar toch heen?”
Daar denkt Vincent Quack, van Grandcafé de Sjees, anders over. Hem is nooit om een handtekening gevraagd, maar hij denkt op z’n zachtst gezegd niet dat een kermis op het evenemententerrein aan de Rotterdamseweg een doorslaand succes wordt. “De kermis hoort op de Markt thuis”, vindt hij. “Als de kermis bij Lijm & Cultuur komt, dan kun je net zo goed geen kermis meer houden.” Quack begrijpt niet waarom de kermis ‘opeens’ moet verhuizen. “De donderdagse weekmarkt moet toch ook niet opeens weg?” 

De Gemeente Delft is nog in overleg met belanghebbende partijen als Lijm & Cultuur en Bureau De Kermisgids. In de Commissievergadering van 10 november a.s. krijgen Raadsleden de mogelijkheid om wensen en bedenkingen ten aanzien van het voorgenomen besluit kenbaar te maken. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12