Wiesje Gort-Droog... zondag 20 december

Algemeen

Gelukkig lag er dinsdagavond nog geen sneeuw. Ik vind sneeuw prachtig, maar niet als ik er met m'n rollator zonder sneeuwkettinkjes doorheen moet zien te ploegen. Ik kon dus genieten van Lichtjesavond, één van de evenementen waardoor Delft wereldberoemd is in de regio Haaglanden.

Nou, het was goed druk. Ik heb nog nooit zo'n grote braderie meegemaakt. De burgemeester was er ook. Iemand vroeg hem of hij ook de hele avond aan de wandel ging. Nee, zei hij, ik kom hier alleen m'n licht opsteken. Hij heeft namelijk voor z'n tweede huis, op de Markt, een knoert van een Kerstboom laten plaatsen. En hij heeft geeneens een hond. In die boom hangen ballen met het logo van de Gemeente. Ik zou zeggen: Delft is een studentenstad, waarom hang je die boom niet vol met corpsballen? Overigens, en dat vind ik eigenlijk veel erger, schijnen er binnen een dag al ik weet niet hoeveel lampjes verduisterd te zijn. Is het hele effect weg. En van de daders natuurlijk geen spoorzone. Maar niet om het één of ander, ik vind het wel iets hebben dat het licht zo'n grote rol speelt in deze donkere dagen. Want licht, ja, het heeft toch iets ongrijpbaars. Ik kan er in elk geval met m'n pet niet bij, het is zonde dat ik het zeg. Ik bedoel: ik heb wel 's gelezen dat licht zich verplaatst met een snelheid van zo'n 300 kilometer per seconde. Ik begrijp dan niet dat het dan nooit 's uitgaat. Als u mij met een brandende kaars door het huis zou zien scharrelen, dat kreng blijft uitgaan. 

En nog iets over de snelheid van het licht. Ik heb geen auto, maar gesteld dat. Dan denk ik: als je de koplampen aandoet en je gaat rijden, dan beweeg je toch met de snelheid van het licht? Dat neemt niet weg dat het erg gezellig was tijdens Lichtjesavond. Ik kwam langs een café, daar speelden ze heel lekkere muziek. Bleek een notenbar te zijn. Maar helaas, ik mocht niet naar binnen. 'Geen voertuig, we hebben al genoeg tuig binnen', kreeg ik te horen van een soort uitsmijter met veel te veel ham. Nee, natuurlijk was m'n man niet meegegaan. Die zat thuis, televisie te kijken. 

Ze zeggen wel 's dat televisie kijken je horizon verbreedt, maar bij m'n man is dat niet z'n horizon, maar z'n achterste. Maar daar zit hij niet mee. Hij blijft gewoon zitten. Gèk word ik ervan. Het nieuwste is dat hij vrijdenker wil worden. Ja, zei hij, dat is echt iets voor mij, want het enige waar ik al jaren aan denk is aan vrijen. Begrijpt u dat ik er toen even niet bij wilde horen? Gelukkig was er Lichtjesavond om de zinnen te verzetten. Toegegeven, dat is niet zo handig als je een stukje moet schrijven, want eer dat die zinnen weer op hun plek stonden was Delft ondergesneeuwd. Maar dat neemt niet weg dat Delft met Lichtjesavond heel goed voor de dag komt. En daar ben ik trots op.

Wiesje Gort-Droog

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12