Chris Hoogenboom verruilt viskar voor volwaardige viszaak

Algemeen

Chris Hoogenboom met op de achtergrond zijn nieuwe viswinkel en snackbar.

DELFT – Voor Chris Hoogenboom (30) is de tijd van het blauwbekken voorbij. Vier jaar lang stond hij met zijn viskraam op het parkeerterrein bij De Hoven Passage, maar op 1 maart gaat zijn nieuwe zaak aan de Martinus Nijhofflaan 21 open. Veel buurtbewoners kennen de kraam van Chris Hoogenboom. Voordat hij hier z’n intrek in nam, stond de kar hier ook al zo’n 35 jaar, toen nog onder de naam ‘Berry’s Vispaleis’.

Die kar gaat nu na 40 jaar nostalgie dus verdwijnen, maar Chris Hoogenboom krijgt er iets moois voor terug. Aan de overkant van de straat is de afgelopen maanden een nieuw pandje verrezen waar Hoogenboom Vis & Snacks straks in huist. “In onze kraam hadden we altijd een klein beetje verse en gebakken vis. Straks hebben we een complete viswinkel en snackbar met een veel groter assortiment en heel veel verse vis”, vertelt Hoogenboom. Nieuw is dat klanten in de nieuwe zaak ook vers belegde stokbroodjes, een bal gehakt uit de jus of saté van de plaat kunnen krijgen. 
En, wat voorheen ook niet kon, iedereen kan binnen aan één van de tafeltjes meteen van zijn of haar bestelling genieten. Dat kan overigens ook buiten, op het terras. “Zeker in de zomer is dat een goede optie”, denkt de eigenaar. 

Volgens Hoogenboom is er nog veel vraag naar vis. “Het gaat goed met de handel. Je merkt dat steeds meer jongeren vis eten omdat ze gezonder willen leven. Verder zien we meer allochtonen die vis eten. Dat is hartstikke fijn.” Mensen die pas laat uit hun werk komen en geen tijd hebben om te koken, weten de zaak van Chris Hoogenboom eveneens goed te vinden. Zij hoeven straks, in afwachting van hun eten, niet meer in de soms koude buitenlucht te bivakkeren. Ook voor Hoogenboom was het niet altijd een pretje om buiten te zijn. “Natuurlijk is het koud in zo’n kraam, zeker in de winter”, herinnert de visboer zich. “We hebben wel eens staan blauwbekken, dan zijn het lange dagen. We droegen dan dubbele thermokleding om onszelf te beschermen tegen de kou. En we hingen een kacheltje op, maar warmte stijgt, hè!? Hier krijgen we gelukkig vloerverwarming.” 

Hij was vier jaar lang getuige van alles wat op de parkeerplaats bij het winkelcentrum gebeurde. “We hebben een hoop ruzies meegemaakt, met parkeerwachters en zo. Soms vlogen automobilisten elkaar aan. Dat zullen we hier minder meemaken.” Hij is uiteraard dolblij met de verhuizing, maar hij zal de charme van een kleine kiosk wel gaan missen, geeft hij toe. “Ik kom uit een Haags/Scheveningse vissersfamilie. Mijn hele familie werkt nog altijd in viskiosken. Ik vond het ook leuk om een eigen kiosk te hebben, maar als je dít kunt krijgen, dan is dat hartstikke bijzonder.” Bovendien: “We hebben hier een doorgang van zes meter, die kan altijd open.” En dan staat Hoogenboom wederom in een soort kiosk, maar dan wèl één met zitplaatsen, vloerverwarming en zonder wielen.
Bram Kok verricht dinsdag 1 maart om 09.30 uur de officiële opening van Hoogenboom Vis & Snacks. Daarna is de winkel op maandag van 11.30 tot 20.00 uur en van dinsdag tot en met zondag van 09.30 tot 20.00 uur geopend. (JN) 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12