Poptahof-bewoners zien door het stof de stad niet meer

Algemeen

Het stof dat van de gesloopte flats afkomt heeft zo z’n invloed op de omliggende hoogbouw. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – Sommige bewoners van Poptahof kunnen door het stof de stad niet meer zien. De glazenwassers doen hun flat al jaren niet meer aan en hun ramen worden viezer en viezer.

Alleen de flat met de naam 'Merel' wordt nog door glazenwassers bezocht, bij alle andere hoogbouw in Poptahof moeten de bewoners zelf voor schone ramen zorgen. Met name voor ouderen is dat niet ideaal. 

Volgens Mariska Dupon van Woonbron worden de ramen aan de balkonzijde van de hoogbouw in Poptahof niet meer gewassen vanwege de ARBO-wetgeving. Deze regels schrijven voor dat er op de gebouwen voorzieningen voor glazenwassers gebouwd moeten worden. “Als experiment plaatste Woonbron zo’n dure voorziening op de hoogbouw van de Merel”, vertelt Dupon. “Dat gebeurde met instemming van de bewoners die ook bereid waren hiervoor een bijdrage in de servicekosten te betalen.” Bewoners van de Merel hebben dus schone ramen, maar bewoners van de andere hoogbouw moeten daar zelf voor zorgen. Toch hielp Woonbron hen enigszins op weg door voor de flatcommissies van deze hoogbouwflats een demonstratie ramenlappen te organiseren. Dupon: “Een glazenwasser toonde ze de kneepjes van het vak en liet zien hoe mensen zelf de ramen aan de buitenzijde kunnen lappen. Tegelijk werd hen aangeboden om tegen betaling van 10 euro deze klus uit te besteden aan de glazenwasser.” Hier moest dan wèl 50 procent van de bewoners aan meedoen, maar de animo bleek niet groot genoeg. 

Omdat er in de Poptahof de afgelopen tijd veel woningen zijn gesloopt, is er bovengemiddeld veel stofvorming. Dat rondvliegende stof blijft niet zelden aan de ramen van andere woningen in de buurt zitten. Ramen van bewoners die deze niet zelf kunnen schoonmaken, worden zodoende viezer en stoffiger. De verschillende flatcommissies komen daarom op 25 september, tijdens de Landelijke Burendag, in actie. Ze zien in deze dag genoeg aanleiding om met alle bewoners de galerijen te schrobben en de ramen te lappen. Gelukkig wacht hen na deze gedane arbeid een beloning, want na deze klus is er ‘s middags in het Poptapark een Herfstfestijn met een gevarieerd programma voor jong en oud, en als afsluiting een barbecue. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12