Droomstart van Wippolder is voor Peter Pothof nog geen reden tot juichen

Algemeen

Wippolder-trainer Peter Pothof legt zijn spelersgroep een oefening uit.

DELFT – Vier seizoenenen lang trainde hij de hoofdmacht van Dvv Delft. Dit seizoen staat Peter Pothof bij s.v. Wippolder weer voor een nieuwe groep met nieuwe gezichten. Het begin mag er zijn: de eerste drie wedstrijden ging Wippolder er elke keer met de drie punten vandoor.

Voor Peter Pothof is dit echter nog geen reden om de vlaggen uit te hangen. “Het is een lekker begin van de competitie, maar niet meer dan dat”, zegt hij enigszins nuchter. Hij is, zegt hij, tevreden over de voorbereiding van zijn selectie. Goed, de resultaten waren wat wisselend, maar zeker in de beker liet Wippolder zich goed zien tegen clubs die één of twee afdelingen hoger spelen. “De groep is heel enthousiast aan het nieuwe seizoen begonnen”, vertelt hij. “Dat is voor een trainer altijd prettig werken.” 

Het was, na vier jaar trainersschap bij Dvv Delft, wel weer spannend om voor een compleet nieuwe groep te staan, zegt hij. “Ik kan met deze spelersgroep andere accenten in het spel leggen dan bij Delft”, heeft hij al geconstateerd. Echt grote verschillen zijn er tussen beide spelersgroepen overigens niet. “Er zitten wel wat verschillen in”, zegt Pothof, “maar ik zie deze selectie toch vooral als een groep die graag met het voetbalspelletje bezig is. Dat was bij Delft precies hetzelfde.” In een bekerwedstrijd speelde s.v. Wippolder onlangs tegen zijn oude ‘cluppie’. “Natuurlijk was dat vreemd”, blikt hij terug. “Opeens speel je tegen jongens die je zelf jarenlang hebt getraind.” De sfeer was echter prima, er was volgens Pothof alleen wat gezonde rivaliteit. En, voor de statistieken: derdeklasser Delft won uiteindelijk met 1-2. 

Pothof begint steeds meer gewend te raken bij zijn nieuwe club. “Ik vind het belangrijk dat je als trainer een goed beeld hebt van de club waar je werkt”, zegt de oefenmeester. Hij investeerde daarom de nodige tijd in het kennismaken met de selectie èn de mensen achter club, zoals bestuurders, medewerkers en vrijwilligers. “Er lopen hier een heleboel enthousiaste mensen met een echt clubhart”, vertelt hij. “En wat de selectie betreft heb ik de beschikking over een hard werkende enthousiaste spelersgroep met een goed kader er omheen.”

Hij is druk bezig met het ontdekken van de kwaliteiten van zijn groep. “Maar als ik naar de afgelopen drie weken kijk”, begint Pothof, “dan zie ik een selectie die heel erg met het collectief bezig is.” Iets als ‘het collectief’ kan een heel belangrijk wapen zijn, ondervond hij eerder al bij Dvv Delft. Ook dit seizoen leverde het zijn team al het gewenste resultaat op. Wippolder won de eerste drie wedstrijden en kende een flitsende seizoensstart. “Dat helpt natuurlijk altijd bij de sfeer en het vertrouwen”, weet Pothof. “En ook voor het bindingsproces is dit goed. Als spelers zien wat een goede samenwerking oplevert, krijgt iedereen zin daar zijn steentje aan bij te dragen. Als de punten wekenlang uitblijven gaan mensen wellicht aan je twijfelen, maar dat is nu gelukkig niet aan de hand.” 

Hij blijft echter nuchter, zegt hij. Wippolder moet het dit seizoen namelijk vooral van het harde werken hebben, verwacht Pothof. “We weten waar we vandaan komen en we hebben nog een lange weg te gaan. We moeten daarom met beide voeten op de grond blijven staan.” De club heeft dan ook niet de doelstelling om dit seizoen bovenin mee te doen. Pothof: “We willen met z’n allen Wippolder weer op de kaart zetten.We willen niet aan de prijzen denken, maar de punten bij elkaar schrapen.”
-Is dat niet een wat bescheiden doelstelling? 

”Het klinkt misschien wat raar voor een trainer, ja, maar we willen dat voetballers het leuk vinden om bij Wippolder te spelen. We hopen de ploeg sterker te maken, zowel wat kwaliteit als wat kwantiteit betreft. Het is niet zo dat we alleen gaan spelen om degradatie te ontlopen of iets, maar we moeten wel in de realiteit leven. We willen een leuk en goed seizoen draaien en als er prijzen op ons pad komen, dan gaan we die echt niet uit de weg hoor. Maar ik denk dat we het nog lastig zat gaan krijgen. Het kan best dat we over drie wedstrijden nog steeds op negen punten staan. We gaan elke week opnieuw proberen om een goed resultaat neer te zetten en we weten absoluut dat we nog wel een keer op ons bek gaan.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12