De Onze Lieve Vrouwekerk moet dicht. En welke kerk is de volgende?

Algemeen

DELFT – Van de zes Rooms-Katholieke kerken in Delft moeten er twee de deuren sluiten. Vorig weekend werd bekend dat de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Arubastraat daar één van is. Welke andere kerk dit jaar nog dicht moet is nog niet bekend.

Voor pastoor Ben Bolmer, die aan het hoofd van de Delftse Rooms-Katholieke gemeenschap staat, waren de afgelopen weken niet de meest plezierige uit zijn leven. Niemand vindt het namelijk leuk als zijn of haar vertrouwde kerk plotseling de deuren moet sluiten. Toch hadden de verschillende kerkbesturen weinig keuze. In het door het Bisdom uitgebrachte rapport ‘Minder Kerken Meer Vitaliteit’ werd voorgesteld om het aantal Delftse parochies terug te brengen van zes naar twee. 

De parochiebesturen vonden dit een te forse maatregel, maar ze vonden het wel ‘wenselijk’ om er twee aan de eredienst te onttrekken. “Financieel is het niet meer op te brengen”, vertelt pastoor Ben Bolmer over de redenen om de kerken te sluiten. “En de gebouwen moeten wel worden gefinancierd. Bovendien loopt het aantal vrijwilligers terug en door maatschappelijke ontwikkelingen zijn er minder kerkleden.” 

Ben Bolmer denkt dat het sluiten van twee kerken, wat in november van dit jaar moet gaan gebeuren, veel van deze problemen op kan lossen. Samen moeten de kerkgangers van de zes parochies één gemeenschap gaan vormen. “Ik heb de hoop en de verwachting dat dit leidt tot meer vitaliteit, meer enthousiasme en een verbreding van de geloofsgemeenschap”, zegt de 62-jarige pastoor. Toch heeft de mededeling van de sluiting van de twee kerken vooral tot verdrietige reacties geleid, weet Ben Bolmer. “Mensen zijn jarenlang verbonden aan hun kerk, het doet hen veel pijn als ze horen dat hun kerk moet sluiten.” Het is een beslissing die uit noodzaak is geboren. Bolmer: “Als er voldoende geld, vrijwilligers en mensen waren geweest, dan was dit niet nodig. We moéten echter beleidskeuzes maken als we verder willen, hoe moeilijk het ook is om zulke besluiten te nemen.”

Wikken en wegen
Veel Delftse Rooms-Katholieken vragen zich intussen af welke andere kerk dit jaar nog dicht moet. Ben Bolmer kan er nog niets over zeggen. “Voor ieder gebouw zijn voors en tegens, we moeten wikken en wegen. We mikken op die gebouwen waarvan we denken: daar zitten mogelijkheden om een nieuwe gemeenschap te creëren.” De reden om de kerk aan de Arubastraat te sluiten ligt volgens Bolmer in het feit dat dit een vrij kleine gemeenschap betreft. Die geringe groep mensen moet bovendien alle financiën bij elkaar krijgen voor het onderhoud aan het gebouw. “Ze voelden de sluiting al aankomen”, weet Bolmer. 

Vroeger waren er in Delft zes verschillende katholieke kerken met zes verschillende kerkbesturen. In de toekomst moet er in Delft één parochie zijn met één kerkbestuur waarvan de leden op vier verschillende locaties samenkomen. “Dat is het streven”, benadrukt Bolmer. “We moeten meer samenwerken en elkaar helpen”, vervolgt hij. “Fusieprocessen zijn heel moeilijk, maar het kan een nieuwe gemeenschap met een hernieuwde bezieling opleveren. We kunnen hierdoor weer opnieuw tot leven komen.” 

Delft is overigens geen uitzondering wat het sluiten van Rooms-Katholieke kerken betreft. Ook in steden als Den Haag en Rotterdam zijn processen aan de gang.
Het kost volgens Bolmer veel tijd en begeleiding om de verandering van zes naar vier kerken in goede banen te leiden. “Als je ze alleen sluit ben je er nog niet”, verduidelijkt hij. “We moeten ons afvragen hoe de leden van de verschillende kerken op een goede manier naar elkaar toe kunnen groeien, zodat het een goede gemeenschap wordt. Voor de kerkgangers van de twee te sluiten kerken moeten de voor hen nieuwe locaties een nieuw thuis worden.” 

Wat er in de toekomst met de twee kerkgebouwen gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Het liefst ziet Bolmer dat de gebouwen worden gebruikt voor iets wat ‘dicht bij de doelstelling van de kerk’ ligt. “Zoals een spiritueel centrum”, zegt hij. “Er worden in ieder geval geen discotheken van gemaakt.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12