Hemd van het Lijf: Kees Zandbergen

Algemeen

Kees Zandbergen (45) is plaatsvervangend Bureauchef van het Bureau Delft van Politie Haaglanden. Op 1 maart wordt hij Bureauchef Teleservice bij het korps.

1. Waarom wilde je per se bij het Blauwe Hart aan de Nieuwe Langendijk gefotografeerd worden?
Omdat ik een blauw (Politie-)hart heb. Het is elke dag weer anders. Van een tankwagen die op imploderen staat tot het pakken van overvallers. En het was leuk om de afgelopen vijf jaar met 200 man elke dag Bureau Delft op de rit te houden. Ik ga het dan ook vreselijk missen. Het is wel uit het oog, maar niet uit het hart.

2. Wat doet het Bureau Teleservice?
Op dat Bureau verwerken zestig mannen en vrouwen internetaangiftes en e-mails en stellen ze vast waar de informatie verder verwerkt moet worden. Ook iedereen die 0900 - 8844 belt, krijgt met dit Bureau te maken. Er is natuurlijk technisch meer mogelijk, we krijgen bijvoorbeeld steeds meer digitale filmpjes binnen van burgers waar we iets mee kunnen. We moeten de burger nog meer ‘aan tafel’ krijgen.

3. Ben je je in deze vijf jaar een beetje Delftenaar gaan voelen?
Ja, ik ben zeer betrokken bij Delft. Ik kan ook wel zeggen dat het mijn stad is geworden, omdat ik met bijna iedereen heb samengewerkt.

4. Waar ben je trots op?
Op alle gasten van Bureau Delft die het voor elkaar krijgen een net resultaat te behalen. We krijgen niet alle criminaliteit weg, maar dat kan ook niet. Verder ben ik trots op de integrale aanpak van de criminaliteit waarbij Politie, Gemeente, hulpverleners, woningcorporaties en burgers goed met elkaar samenwerken. Menige gemeente kan daar jaloers op zijn. De aanpak van overlast van jongeren aan de Bras hebben we zelfs aangemeld voor de Politie Innovatie Prijs. Ik hoop dat een dergelijke aanpak ook in Tanthof en Buitenhof werkt. Ik ben ook trots dat cameratoezicht op het Stationsplein werkt, dat we meer veelplegers achterover hebben kunnen trekken, dat de straatroven zijn verminderd en ik ben trots op onze Open Dag in samenwerking met de Brandweer. Ongelooflijk, hoeveel mensen dan willen weten wat er hier gebeurt.

5. Welke zaak heeft jou het meest geïntrigeerd en waarom?
Het zogenaamde SOAP-onderzoek naar de handel in en het gebruik van XTC. Daardoor werd het erg onrustig in het uitgaansleven en konden de burgers niet meer rustig stappen. We zijn erin geslaagd deze criminaliteit weg te krijgen en we zijn erin geslaagd dat je nu dus wèl weer normaal kan uitgaan.

6. Vind je dat de bonden het aanbod van minister Ter Horst moeten accepteren?
Daar vind ik niks van, maar ik vind wel dat er een goede waardering moet zijn voor de Politie die, zo lijkt het, altijd alles mag oplossen. We staan elke keer weer vooraan bij de zelfkant van de maatschappij: mensen die elkaar naar het leven staan, bedreigen of het licht niet in de ogen gunnen. Oók als er dooien vallen, mag de Politie het oplossen. Daar mag, en dat hoeft niet altijd met geld, best meer waardering voor zijn.

7. Heb je ergens spijt van?
Nee. Ik vind het wel jammer dat ik niet meer elke dag de pers te woord kan staan.

8. Als je de burgemeester van Delft zou zijn, dan…
…zou ik al mijn kaarten op de jeugd zetten.

9. Wat zou je nog wensen?
Dat er in Delft géén woninginbraken meer zijn en dat we in goede en slechte tijden met elkaar optrekken. Praat meer met de buren en laat weten als je op vakantie bent, zodat ze een oogje in het zeil kunnen houden. Dan wordt er niemand meer na tien dagen dood in een woning gevonden. Omdat je elkaar dan ként.

10. Tot slot: weet je al wie er verantwoordelijk is voor de afrekeningen en aanslagen van de afgelopen maanden?
Ik heb geen idee en als ik het wist, hadden we het al opgelost. Maar ik ben al lang blij dat de Delftse burger geen last heeft van wat er zich in de Delftse onderwereld, voorzover je dat zo kan noemen, afspeelt. En je weet het, hè? Ze zeggen dat ze in Delft Peugeot met EOD schrijven. PeugEOD dus. (MdW)



Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12