Stoop voegt zich bij Stadbelangen, Onafhankelijk Delft fuseert met PVV Delft en LPF Delft

Algemeen

Martin Stoelinga, Jolanda Gaal en Dick Koning. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – Nee, een saaie week was het allerminst in politiek Delft. Bram Stoop voegde zich bij de fractie van Stadsbelangen Delft, Martin Stoelinga van Onafhankelijk Delft ging op zijn beurt de samenwerking aan met Dick Koning van de PVV Delft en LPF Delft.

Het voormalig Onafhankelijk Delft-raadslid Bram Stoop gaat vanaf 1 november met Stadsbelangen-Delft meestemmen in de Gemeenteraad. Voor de Gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010 zal hij ook voor Stadsbelangen op de kieslijst staan. Stoelinga richt zich wat de fusie met Onafhankelijk Delft en de twee partijen van Dick Koning vooral op de verkiezingen de de periode daarna. “Het grootste item van wat wij willen is vrijheid van meningsuiting en een integer bestuur”, zegt Stoelinga over de samenwerking. “We moeten één grote stadspartij gaan vormen”, vervolgt Stoelinga. Met Leefbaar Delft zal hij echter niet meer in zee gaan. “Wij hebben ze allemaal opgeleid en als kikkers vliegen ze uit het emmertje”, zegt hij over het vertrek van Stoop, Bianca van der Werf, en de samenwerking met Jan Peter de Wit die eerder al werd beëindigd. Stoelinga: “We hebben blijkbaar zulke goede mensen in onze partij dat andere partijen onze mensen weg willen kapen.” Hij wil ook nog wel wat kwijt over de ophef die onstond nadat hij zijn afkeuring liet blijken over te dikke toezichthouders op Segways. “Als ik iemand in m’n voetbalteam heb die te dik is zeg ik ook: Ga eerst eens aftrainen, dan kom je weer in de selectie.”
Eerder dit jaar kwam de PVV Delft van Dick Koning nog in het nieuws omdat de landelijke PVV de plaatselijke partij verbood. “Ik heb toen de PVV Delft opgericht”, zegt Koning. “Dat heb ik geweten. M’n huis is toen beklad, m’n auto is kapotgemaakt en ik heb doodsbedreigingen gehad. Van tegenstanders van de PVV.” De banden met de landelijke PVV zijn volgens Stoelinga en Koning weer aangehaald. De partij van Geert Wilders vindt het prima als Onafhankelijk Delft programmapunten overneemt, alleen níet onder de naam van de PVV. 

Aad Bonthuis van Stadsbelangen-Delft zegt weinig reacties gehad te hebben op het nieuws dat Stoop zich bij zijn partij voegt. “Het voordeel voor ons is dat we nu één zetel meer hebben”, weet Bonthuis. “Het voordeel voor hem is dat hij lid word van Stadsbelangen. Als hij raadslid wil blijven zal hij een keuze moeten maken, en hij heeft voor ons gekozen.” (JN)


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12