SEP-spits Mark van Dijk was zondag z'n gewicht in goud waard

DELFT – Hij scoorde, afgelopen zondag, drie keer. Verder werd één treffer, ten onrechte volgens hem, afgeblazen. "En ik had er nóg wel drie kunnen maken". Kortom: Mark van Dijk, die ook al in z'n eerste wedstrijd ten bate van SEP een keer scoorde, hangt nadrukkelijk de spits uit bij de rood-gele vierdeklasser.

Daar speelt hij dit seizoen voor het eerst. Van Dijk voetbalde bij DVV Delft in de jeugd, bij DHC drie seizoenen in de senioren, daarna weer vijf seizoenen bij DVV Delft en vervolgens twee seizoenen bij DHL. Daar tobde hij wat met z'n knie, liep het privé ook niet altijd even gesmeerd. Hij was lang niet altijd basisspeler. "Ik heb een gesprek gehad met trainer Wim van Zinnen. Daarbij bleek dat ik dit seizoen niet echt veel kans op spelen in het eerste zou maken. Wel logisch, ja, al gaat het sneller dan verwacht". 

Dus ging hij op zoek naar 'wat anders'. "Ik kon kiezen uit Wippolder en SEP. Derde of vierde klas. Ik heb voor SEP gekozen. Ik wil voor het kampioenschap gaan. Ik ben 29, ik ben nog nooit kampioen geweest. Bij Wippolder, dacht ik, zou het toch vooral vechten om lijfsbehoud worden". Dus werd het SEP. Ook hierom: "Mijn zusje voetbalt er. De dames van DHL zijn naar SEP gegaan. En ik kende al een paar jongens van SEP. Ja, ik heb het er heel erg naar m'n zin". 

-Er zit wel een mooie neergaande lijn in jouw voetballoopbaan, qua niveau.
Lacht. "Misschien wel, ja. Bij DHC heb ik in de eerste klas gevoetbald. Bij Delft tweede en derde klas. Met DHL gepromoveerd naar de tweede klas. En nu dus vierde klas. Toen ik bij Delft speelde, heb ik ook wel 's vierde klas gespeeld. Maar het is niet te ontkennen: ik voetbal nu een stapje lager dan vorig seizoen. Als je SEP en DHL vergelijkt, dan is DHL kwalitatief wel een beetje sterker. Maar voor vierde klasbegrippen heeft SEP een heel leuk elftal, vind ik. Ik ben ook niet voor niks naar SEP gegaan. Ik heb het idee dat we kampioen kunnen worden". 

-Als het over jou gaat, gaat het er vooral over dat je wel erg zwaar bent voor een sporter. Word je daar nooit 's schijtziek van?
"Totaal nièt. Ik kan er niet omheen. Toen ik terugkwam van vakantie woog ik 131 kilo. Ik ben weer op m'n eten gaan letten. Ik weeg nu 122 kilo. Ik ben 1 meter 93 lang. Ja, ik weet het: ideaal is dat je het aantal kilo's weegt dat je langer bent dan een meter. Maar ja, ik ben nou eenmaal een wat steviger jongen. Het zit ook in m'n bouw. Nee, 100 procent fit ben ik nog niet. Maar als ik in dit tempo doorga, dan denk ik dat ik binnen niet al te lange tijd op 115 kilo zit. Ik moet ook realistisch zijn: toen ik 21 was, gingen de kilo's er makkelijker af dan nu". 

Hij gaat nog even terug naar toen hij bij DHC voetbalde. Ben van Dam was de trainer. "Toen heb ik een serieuze poging gedaan om af te vallen. Ik ging naar de fitnessschool, ik liep hard. Ik was 105 kilo, ik ging terug naar 93 kilo. Ik was perfect op gewicht. Ik liep de snelste jongens bij DHC voorbij. Maar toen kreeg ik de teleurstelling te verwerken dat Ben van Dam mij in het derde zette. Hij zag mij helemaal niet staan. Ik dacht: Wat zal ik dan nog op m'n gewicht letten? Ik ben een bourgondiër, ik hou van een lekker hapje en een drankje. Dat is de story of my life". 

In goed Nederlands: Dat is het verhaal van mijn lijf. Nee, hij lijdt er bepaald niet onder. De vlotte, vrolijke babbelaar kijkt niet op of om als hij weer 's 'die dikke hier en die dikke daar' hoort. "Dat zeggen ze al m'n hele leven tegen me". Hij geniet liever. Zoals zondag, toen hij er drie inprikte. Maar ook zoals een week eerder, toen SEP verloor van Spaland. "Een meneer van Spaland zei na afloop tegen mij: Zo, nog iets afvallen, dan ben je een goed spitsie. Dat is leuk om te horen". Bovendien, prijst hij zich gelukkig: "Dikke mensen zijn gezellig". 

Van Dijk heeft nóg een neergaande lijn die hij te lijf moet. Twee jaar geleden viel hij als DHL'er nog in de prijzen toen hij (gedeeld met zijn huidige collega-spits Terence van Koppen) met zeventien treffers topscorer werd in het Voetbalklassement van deze prachtkrant. Afgelopen seizoen, hij speelde toen lang niet alle wedstrijden in de basis, bleef zijn teller steken op zeven, de nacompetitiewedstrijden inbegrepen. Nu scoorde hij in twee competitiewedstrijden al vier keer. Geen wonder dat ze bij SEP in hun nopjes zijn met hun nieuwe spits. En dat komt mooi uit. "Want ik ben blij met SEP". (PB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1