Raad van State stelt uitspraak over hoorzittingen A4 Delft-Schiedam opnieuw uit

Algemeen

Minister Schultz is ervan overtuigd dat dit in 2015 níet meer het einde van de A4 is. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – De Raad van State heeft z'n uitspraak over de hoorzittingen rond de A4 Delft-Schiedam wederom uitgesteld. Dat blijkt uit een reactie van Melanie Schultz, de minister van Infrastructuur en Mobiliteit. Ze reageerde afgelopen maandag schriftelijk op ‘een brief van derden’ over de aanleg van de A4 Delft-Schiedam en de Nieuwe Westelijke Oeververbinding.

Ze schrijft hierin onder andere dat ze verwacht dat de Raad van State in ‘de maand juni of juli van dit jaar’ uitspraak doet over de beroepen tegen het Tracébesluit A4 Delft-Schiedam. Dat is opmerkelijk, want de Raad van State had volgens de regels van de Crisis- en herstelwet in eerste instantie tot afgelopen dinsdag, precies zes maanden na het laatste bezwaarschrift, de tijd om te reageren. De laatste zittingsdag was op donderdag 21 april. Uiterlijk zes weken later, dus op donderdag 2 juni, moet de Raad van State uitspraak doen. De voorzitter van de Raad van State zei 21 april echter al dat het ‘iets langer’ zou duren. Volgens de laatste berichten wordt de uitspraak dus in de maand juni of juli verwacht. Mocht die uitspraak pas eind juli komen, dan is dit dus ruim twee maanden later dan in eerste instantie de bedoeling was. 

De Raad van State geeft op de eigen website toe dat het niet altijd lukt om binnen de wettelijke termijn van zes maanden na het einde van de beroepstermijn af te ronden met een uitspraak. De Raad van State zegt te kampen te hebben met ‘een grote stijging van de instroom van nieuwe zaken’. 'Deze instroom was in 2010 nog groter dan de 13.000 uitspraken die de Raad van State in het afgelopen jaar deed', zo staat in het bericht. De Raad van State scoort wat betreft de doorlooptijden in vergelijking met andere (bestuurs)rechters echter goed, lezen we ook. En: 'De Raad van State heeft daarnaast te maken met een aantal zeer omvangrijke Crisis- en herstelwetzaken waarin veel appellanten opkomen tegen een besluit. Gelet op deze ontwikkelingen en de vereiste zorgvuldigheid is het onvermijdelijk dat sommige zaken de wettelijke doorlooptijd overschrijden. Aan de behandeling van Crisis- en herstelwetzaken moet de Raad van State vanwege de verkorte procedure overigens zoveel mogelijk voorrang geven. De Raad van State stelt alles in het werk om te zorgen dat het aantal gevallen waarin overschrijding van de termijnen optreedt minimaal blijft.' 

Hierdoor blijven voor- en tegenstanders dus nog even in onzekerheid over de toekomst van de A4. Minister Schulz lijkt echter weinig problemen te voorzien. “De bouw start volgens de planning in 2012 en de openstelling is voorzien in 2015”, schrijft ze.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12