Afbeelding

'Nieuwe Sebastiaansbrug echt tien miljoen duurder'

Algemeen

Editie: Week 29, Jaargang 22 |

Op de Kapelsbrug werd twee jaar geleden het startschot gegeven voor de aanleg van Tram 19 en werd gevierd dat die eind 2015 over de Sebastiaansbrug richting TU zou rijden. Paul Rullman van de TU, toenmalig-wethouder Milène Junius en minister Schultz van Haegen (v.l.n.r. ) wisten bij die feestelijke happening nog niet dat de nieuwe brug veel duurder uit zou vallen en nòg later gerealiseerd kon worden.

DELFT – De geschatte kosten van de bouw van een nieuwe Sint Sebastiaansbrug zijn daadwerkelijk met tien miljoen euro toegenomen, bevestigen raadsleden.

Door: Bjinse Dankert

Er is niks fictief aan het miljoenenbedrag dat Aad Meuleman, fractievoorzitter van Stadsbelangen Delft, enkele weken geleden liet vallen tijdens een overleg over de kosten van een nieuwe Sint Sebastiaansbrug. De keuze van het College van B en W om de brug over de Delftse Schie alsnog te vervangen door een zogenaamde tafelbrug heeft het kostenplaatje met tien miljoen euro omhoog gestuwd, vergeleken met de oorspronkelijke bouwplannen.
Dat hebben meerdere gemeenteraadsleden op basis van anonimiteit te kennen gegeven aan deze krant. Het bedrag van tien miljoen zou afkomstig zijn uit stukken van het stadsbestuur die raadsleden mogen inzien onder een belofte van geheimhouding.


Raadslid Aad Meuleman liet eind vorige maand het bedrag van tien miljoen plotsklaps vallen tijdens een overleg met VVD-wethouder Lennart Harpe over het bouwproject dat al jarenlang tegenslag na tegenslag te verduren krijgt. Volgens Meuleman zou 'een bezuiniging van tien miljoen' worden gerealiseerd als de gemeente alsnog zou kiezen voor het oude bouwmodel om de brug te vervangen. Toen de gemeenteraad begin 2013 besloot om de Sebastiaansbrug toch te vervangen door een tafelbrug, was de gemeente nog overtuigd dat de bouw van dit brugtype geen euro duurder zou worden.
Ondertussen is tegen Meuleman aangifte gedaan vanwege het schenden van zijn geheimhoudingsplicht. Een dag na afloop van het bewuste overleg gaf Meuleman nog te kennen dat hij enkel een 'fictief bezuinigingsbedrag' in de mond had genomen.


Het raadslid laat in reactie weten dat hij hieraan blijft vasthouden. Meuleman: "Ik kan iedereen recht in de ogen aankijken. Ik ga geen mededeling doen in openbaarheid over iets wat ik in beslotenheid heb gehoord, dat heb ik nog nooit gedaan. Dat andere raadsleden een bizar beeld oproepen dat ik zou hebben gelekt uit beslotenheid, dat is ter verantwoording van hen. Zij willen dit graag in mijn schoenen schuiven."
Het raadslid wil het oordeel van het Openbaar Ministerie verder afwachten. "De officier van justitie zal uitspraak moeten doen of er aanleiding is om mij strafrechtelijk te vervolgen. Daar doe ik verder geen uitspraken over."
Afgelopen donderdag kwamen raadsleden wederom samen voor een besloten overleg over de Sebastiaansbrug, waarvoor ook de projectleider van de gemeente was uitgenodigd. Een extra overleg waarvoor de verantwoordelijke gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland, Ingrid de Bondt, zal worden uitgenodigd, staat nog in de planning.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12