Nul moorden in Delft is goed nieuws, maar volgens de Politie geen garantie voor de toekomst

Algemeen

Zulke tegels, zoals deze voor de door zinloos geweld om het leven gekomen Delftenaar Frank van Oosten, hoefden dit jaar gelukkig niet te worden gelegd.

DELFT – Goed nieuws: het afgelopen jaar werd er in Delft niemand vermoord. Dat is een daling ten opzichte van 2007, want in dat jaar werden er in de Prinsenstad twee mensen om het leven gebracht.

In de hele regio blijkt het aantal moorden sterk te zijn afgenomen. De Politie Haaglanden sprak dan ook van 'een historisch laagtepunt’ als het om moord- en doodslag gaat. Zo werden er in Den Haag ‘maar’ acht mensen vermoord. Vorig jaar lag dit aantal nog op 25. “Met het plegen van levensdelicten valt het in Delft dus wel mee”, concludeert Wim Hoonhout van de Politie Haaglanden. “Al is elke moord er één te veel”, haast hij zich eraan toe te voegen. Hoonhout heeft wel een verklaring voor de daling van het aantal moorden in Delft en de regio. “We werken actief in de wijk”, zegt hij. “Met name via het Multi Etnisch Politiewerk proberen we – door vroegtijdig te signaleren – eerwraakzaken te voorkomen. In 2007 hadden we wel een aantal zaken in Delft die echt een criminele achtergrond hadden. De moord op Koos Devrijn lijkt daar wellicht op. Het zijn zaken die een enorme impact hebben op de veiligheidsgevoelens van burgers. Dat moet je niet onderschatten.” 

Het relatief lage aantal moorden is voor de Politie overigens geen garantie dat er volgend jaar ook weer betrekkelijk weinig moorden worden gepleegd, benadrukt Hoonhout. “Moord- en doodslag zit vaak in relationele sfeer”, weet hij. “Daar kun je moeilijk in sturen. Het blijft toch vaak een opwellingsdelict, zoals een ruzie die ontaardt in doodslag.” Voor de volledigheid en ter vergelijking: in het jaar 2001 werd in Delft één moord gepleegd, in de jaren 2002 en 2003 ook. In het jaar 2004 was het drie keer raak, maar in 2005 werd er weer niet één moord in Delft gepleegd. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12