Milieudelict levert TU Delft flinke boete op

Algemeen

DELFT – Bij de TU Delft is tussen oktober en november 2006 een te hoge concentratie kwik in het afvalwater aangetroffen. Het Openbaar Ministerie eist voor dit milieudelict een vordering van 150.000 euro.

Bij de Meervoudige Strafkamer in Den Haag moest de TU Delft zich daarom afgelopen woensdag verantwoorden. Het was een pro forma-zitting, dus de zaak is volgens TU-woordvoerster Karen Collet nog niet inhoudelijk besproken. Dit gebeurt pas in de zomer, de exacte datum hiervoor is nog niet bekend. 

Volgens Collet kan de reden van de verontreiniging worden gezocht in de oude leidingen die al werden gebruikt in de tijd dat de milieunormen voor kwik nog aanzienlijk milder waren. “We hebben de rioleringen vorig jaar meerdere malen laten reinigen door een gespecialiseerd bedrijf, maar dat bleek niet afdoende”, zegt de woordvoerster. “Bepaalde delen hebben we toen laten vervangen, daarna zijn de waarden tot onder de norm gedaald.” Het kwik dat in het riool terecht kwam is nooit een direct gevaar voor de inwoners van Delft geweest, weet Collet. “Het komt uiteindelijk terecht bij de zuiveringsinstallaties en daar wordt het kwik uit het water gezuiverd. 

Het is niet zo dat mensen met rioolwater in aanraking komen.” In de dagvaarding die bij de TU op de deurmat viel is sprake van een vordering van 150.000 euro. Het is volgens Collet echter nog niet zeker of de universiteit die boete ook daadwerkelijk opgelegd krijgt. Dat zal pas worden beslist als de zaak inhoudelijk voor de rechtbank wordt besproken. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12