Frank de Haan nog geen basisspeler bij DHC, maar hij heeft het er wel naar z'n zin

Algemeen

Frank de Haan gaat er hier, tijdens het met 4-2 gewonnen duel tegen koploper Alphense Boys, met de bal van tussen. Links houdt Jeffrey Jongeneelen het allemaal scherp in de gaten. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – Echt een basisspeler is Frank de Haan bij DHC nog niet. Maar hij komt er de laatste weken wel meer aan spelen toe. Dat doet hem vanzelfsprekend goed. Maar als de trainer hem niet (gelijk) in de basis parkeert, is hij niet het type dat met gezwinde spoed en trillende neusvleugels de bijstand van Slachtofferhulp inroept of furieus scheldend de trainer van stuitende onkunde beticht.

"Ik kan daar prima mee leven. Al denk ik wel dat ik basisspeler moet zijn. Maar je moet je schikken in je lot, om het zo maar 's te zeggen. Vindt de trainer een ander beter, dan stelt hij die op. Maar als ik speel, ben ik daar natuurlijk blij mee". 

Concludeer hieruit overigens niet dat hij 'dus' een zacht ei is. Hij pikt en slikt niet zo maar alles. "Vind ik dat ik ten onrechte ben gewisseld of ben ik het niet eens met de speelstijl, dan is trainer Rob de Lange toegankelijk genoeg om daarover te praten. Maar je moet natuurlijk ook weer niet elke week voor z'n deur staan". 

De Haan (23) begon dit seizoen, z'n eerste ten bate van DHC, niet echt gelukkig. Van z'n vorige club, Haaglandia, nam hij een pittige schorsing mee, de beloning voor een rode kaart. "De eerste zes wedstrijden kon ik al niet meedoen. Daarna was het een beetje op en af. Een paar goeie wedstrijden, dan weer mindere. Na de winter heb ik wel een goeie periode gehad, maar toen raakte ik weer geblesseerd. Daar ben ik nu van hersteld. En ik krijg nu ook m'n speelminuten". Dat hij nog geen vaste klant is in DHC 1 komt ook door het grote aanbod aan min of meer vergelijkbare, of beter: gelijksoortige middenvelders. "De enige die vast speelt, is Tidde Tromp. De rest wisselt nogal'. 

Hij gaat dus door het voetballeven als middenvelder. Sterker: "Ik ben een creatieve middenvelder. Ik moet het van m'n technische vaardigheden hebben. In balbezit ben ik wel sterk, bij balverlies doe ik wel m'n best, maar ik heb er geen aanleg voor om ballen af te pakken. Als ik in duel ga, word ik redelijk makkelijk uitgespeeld. Dus kan ik m'n tegenstander maar beter voor me houden. Bij DHC hebben we trouwens nogal wat van die spelers die voetballend sterk zijn, maar die verdedigend nog wel 's een steekje laten vallen".

'DE VERSCHILLEN ZIJN KLEIN'
Frank de Haan, hij is bijna klaar met z'n studie Financiële Economie, voetbalde bij JAC (nu, na een fusie met SV '35, SVC '08), bij VCS, bij ADO Den Haag, bij Feyenoord, bij FC Dordrecht en bij Haaglandia. Bij die laatste club vertrok hij na anderhalf seizoen, vanwege 'wat akkefietjes'. "Ik paste gewoon niet zo bij die club. Nick Keijzer speelt er ook. Hij en z'n vader zeiden dat ik veel beter bij DHC pas. Dat klopt. Ik heb het er erg naar m'n zin. Ik wil er nog wel een paar jaar blijven".
Over hoe het dit seizoen met DHC gaat, is hij niet helemaal tevreden. Goed, DHC bivakkeert nu op de derde plek en die is goed voor promotie. Maar: "Ik denk dat het nog een stuk beter kan. Dat geldt ook voor mezelf. De laatste weken wordt er wat te weinig gevoetbald. Lange ballen naar Laurens Kok en zo. Daar moeten spelers als Tidde Tromp en ik het niet van hebben". Ter verontschuldiging: "We hebben ook een aantal wedstrijden op slechte velden en onder slechte weersomstandigheden moeten spelen. Tegen tegenstanders die er een negatieve spelopvatting op nahouden. Neem maar Nieuwenhoorn. Die hebben velden, daar laten ze koeien op grazen, bij wijze van spreken. Nee, daar word je niet vrolijk van". 

Dat in deze fase van de competitie, op weg naar de ontknopingen, de druk zicht- en hoorbaar toeneemt en dat die ook de prestaties negatief zou kunnen beïnvloeden, dat valt volgens De Haan wel mee. "Juist toen we wat minder druk voelden, speelden we minder. Verloren we bijvoorbeeld van HVV". Hoe dan ook: het blijft spannend. "De verschillen zijn klein. Bijna elke week zijn er wel verrassingen. Je kan ook zo maar van mindere tegenstanders verliezen". Maar, houdt hij de moed erin: "We staan derde. We hebben de meeste doelpunten gemaakt, dat pleit voor onze spelopvatting. Het zou wel heel jammer zijn als we het nou nog zouden weggooien".

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12