De Leukste Flat wil nu ook graag de Leukste Straat worden

Algemeen

Groot feest aan de Willem Bilderdijkhof. Ondanks de kou en regen die zaterdag over Delft trok, deden er zo’n 150 mensen aan mee.

DELFT – In de aanloop naar de verkiezing ‘Leukste Straat van Delft 2008’ stellen Delft op Zondag en de Gemeente Delft elke twee weken een straat uit een Delftse wijk voor. Deze week: De Willem Bilderdijkhof in Voorhof.

De voorzitter van de Bewonerscommissie, Theo Massar, zegt het best wel met een beetje trots in zijn stem. “De buurvrouw kwam mij op dinsdag nog even apart bedanken en vertellen dat het zo’n geslaagd feest was.” 

En het mag gezegd worden: een geslaagd feest was het, afgelopen zaterdag voor de bewoners van de Willem Bilderdijkhof. Aanleiding voor het straatfeest was dat de 132 appartementen tellende en uit 1965 stammende flat - destijds gebouwd voor vrije vestiging - de afgelopen tijd door de eigenaar Woonbron compleet was ‘opgeplust’. De woningbouwcorporatie was vorig jaar gestart met de voorbereiding van de grote onderhoudswerkzaamheden en zag in een jaar tijd kans om de tamelijk sombere uitstraling van dit kersverse Te Woon-complex een nieuwe allure te geven. 

Er werd een architect, Menno Neiteler, ingeschakeld die een aantal varianten ontwierp. Bewoners brachten hun stem uit op de variant die zij het mooiste vonden. En vervolgens liet de Bewonerscommissie zich tijdens een bezoek aan de producent van de galerij- en balkonhekken nader informeren. Het eindresultaat is een fris ogend appartementencomplex dat van veraf opvalt door de vele kleuren. Door de toepassing van fraaie galerij- en balkonhekken in frisse kleuren kreeg dit gebouw een, zoals dat heet, ‘visuele kwaliteitsimpuls’. Met andere woorden: de Willem Bilderdijkhof mag weer gezien worden. “Ik stond zaterdag nog te praten met de man van de tentenverhuur”, vervolgt Massar. 

“Hij zei dat er normaal op zo’n dag als zaterdag - het was koud en het regende - maar dertig procent van de mensen komt opdagen. Maar zaterdag zijn over de hele dag genomen toch zo’n 150 mensen geweest”, aldus Massar, die reeds negentien jaar, waarvan achttien als voorzitter van de Bewonerscommissie, aan de Willem Bilderdijkhof woont. “Ze zochten destijds mensen voor de commissie en ik vond: als je niet in een bestuur zit, kan je ook je mond niet opendoen.”

Mooi feest
De opplusbeurt van de flat werd afgelopen zaterdag, na maandenlange voorbereiding door de feestcommissie, aangegrepen voor een groot straatfeest met theater, muziek, poëzie, een overdekt springkussen en door bewoners zelfgemaakte hapjes uit alle windstreken. Het thema van de dag was om met alle bewoners meer contact te hebben en begrip te hebben voor elkaars culturen en respect te hebben voor je naaste , je boven- en je onderburen. 

“Er wonen hier zo’n 20 tot 25 verschillende culturen”, laat Massar weten. “Ze boden zelf aan om verschillende hapjes aan te bieden. Wij zetten er vervolgens een kaart bij met daarop uitleg wat het was en waar het vandaan kwam.” Een door de bewoners opgericht feestcomité zorgde ervoor dat een accordeonist de feestvreugde hielp verhogen, dat de 150 bewoners die aan het feest meededen met een glas lekkere prik ontvangen werden en dat ook de zieken in de flat werden verrast met een attentie en een gedicht van Willem Bilderdijk. De regen die zaterdag over Delft trok, deerde de bewoners niet, want de drie grote verwarmde tenten, waar op de wanden een fotocollage van de opplusbeurt te zien was en een ode werd gebracht aan de naamgever van het hof, Willem Bilderdijk, zorgden voor de nodige warmte en gezelligheid. 

Naast een DJ en een harmonicaspeler gaf ook de bekende Delftse artiest Ruut van Hooft, alias Clown Baff, acte de présence. “Wat eerst een saaie flat was, is nu de mooiste flat van Delft ”, besluit Theo Massar. “Het heeft de flat een ander aanzien gegeven. De Willem Bilderdijkhof is nu wat ons betreft de Leukste straat van Delft, omdat de flat nu de mooist gelegen flat van Delft is. De Voorhofdreef is altijd zo mooi, met al die bomen en struiken. Het is gewoon onze voortuin en de dreef wordt goed onderhouden door de tuinman van Delft. Maar we zijn ook de Leukste Straat van Delft, omdat we er zijn geslaagd met zo veel mensen uit verschillende culturen een mooi feest te organiseren.” (MdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12