Delft op Zondag-jaaroverzicht: september, oktober, november, december

Algemeen

November: Als het aan het Gemeentebestuur ligt, verhuist de Najaarskermis in 2010 van de Markt naar Lijm & Cultuur aan de Rotterdamseweg.

Vrijwilligers boos op Breed Welzijn Delft, schilderijen terug naar eigenaars, binnenstad wéér autoluwer en Delft nogal homo-onvriendelijk.

September 

De vrijwilligers van buurthuis De Wending zien het niet meer zitten. Ze zijn boos, omdat ze van de beheerder, Breed Welzijn Delft, niet meer mogen doen wat ze vroeger wel mochten. Het feit dat de vrijwilligers niet meer zelfstandig bardiensten mogen draaien, doet heel veel pijn. Al eerder was bekend dat er niet meer mocht worden gerookt in het buurthuis en dat het borreltje ook verleden tijd is. Bij de heropening van het verbouwde buurthuis, in oktober, wordt er dan ook massaal gedemonstreerd. Wethouder Dick Rensen is niet bang. Hij gaat in discussie met de bewoners van het Westerkwartier.

In het Prinsenhof wordt onderzoek gedaan naar de moord op Willem van Oranje. Specialisten van het Politiekorps Midden- en West-Brabant gaan op zoek naar bloedsporen en ook de TU Delft, het Nederlands Forensisch Instituut en Het Prinsenhof werken mee. Het onderzoek is een idee van het Delftse bedrijf Delft Forensics.

Bar/restaurant De Buitenhof aan de Martinus Nijhofflaan verdwijnt per 31 december 2009. Uitbaters Willem en Leny Mook zien het namelijk niet zitten om mee te verhuizen naar de nieuwe sporthal die een paar meter verderop verrijst. Het te kleine horecagedeelte is biedt ze te weinig mogelijkheden. Voor Darts in Delft is dat een groot probleem. Dat organiseert menig groot toernooi in De Buitenhof en tientallen teams hebben er hun thuisbasis. Het is nog niet duidelijk waar de Delftse darters heen gaan.

De Gemeente Delft wint bij de middelgrote gemeenten in september de titel ‘Sportgemeente van het Jaar’. De Gemeente wint, omdat ze het sportbeleid verbreedt met bewegen en bewegingsonderwijs in de buurt en de oprichting van schoolsport en buurtsportverenigingen stimuleert.

De hoogbouwflats in Poptahof worden wellicht gesloopt in plaats van gerenoveerd. Ontwikkelaar Kristal houdt deze optie nadrukkelijk open, nu duidelijk is dat het één niet duurder is dan het ander. Bij de renovatie van de flat Purper blijkt dat renovatie een stuk ingewikkelder is dan men van tevoren had gedacht.

Op een drijfnatte zondag wordt op de Beestenmarkt de traditionele Delftse Kelnerrace gehouden. Café De Wijnhaven wint en mag een jaar lang zeggen dat ze de beste kelners van Delft hebben. 


Oktober

Burgernet start in Delft. Burgers kunnen zich aanmelden bij de Politie. Ze krijgen, als daar aanleiding toe is, een smsje, mailtje of telefoontje om uit te kijken naar mogelijke daders van misdrijven. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling zelf achter boeven aan te gaan. De Politie is namelijk niet op zoek naar ‘helden’, maar wèl naar hulpvaardige Delftenaren.

Hovenier Louis van der Meijden wordt winnaar van de Tuin van het Jaar. De daktuin hoort bij een woning aan de Vaandelstraat. Ook architect Jos van de Lindeloof, ontwerper van de tuin, is dolgelukkig.

Het Reinier de Graaf Gasthuis wordt misschien gerenoveerd. In eerste instantie was het de bedoeling dat het ziekenhuis nieuwbouw zou plegen op het parkeerterrein tussen het B en H-gebouw, maar nu laat het ziekenhuis weten dat de plannen, wegens gebrek aan financiële middelen, wellicht worden gewijzigd.

Twintig gedupeerden die ooit een schilderij voor verkoop of restauratie hebben afgegeven aan de Delftse kunsthandelaar Daan Hartmann hebben hun eigendommen terug. Hartmann weigert ze, om nog steeds onopgehelderde redenen, terug te geven. Nadat de Delftenaar failliet is verklaard, heeft de curator zeggenschap over zijn inboedel. Hij vindt tussen de spullen de verloren gewaande schilderijen. 

Geschiedenisleraar Toni Lucero van het Grotius College (voorste rij, tweede van rechts) wint in oktober de nationale verkiezing ‘Beste Geschiedenisleraar van het Jaar’. Lucero blijft bescheiden. “Er zijn ook leerlingen die mijn lessen een verschrikking vinden.”

November 

De Zorginstellingen Pieter van Foreest moeten 30 miljoen euro bezuinigen. Volgens de Raad van Bestuur gaat dat niet ten koste van de zorg van de cliënten. Personeel van de zorginstellingen denkt daar toch heel anders over. Ondanks de ‘heksenjacht’ die de directie zou voeren tegen personeelsleden die contact hebben met de pers doen personeelsleden toch hun verhaal in deze krant. Ze zijn er niet gerust op dat er geen verzorgend personeel verdwijnt. Ze vinden juist dat er wel wat managementfuncties kunnen verdwijnen. De Raad van Bestuur wil door middel van efficiëntere bedrijfsvoering de bezuinigingen realiseren, maar die kan niet zeggen of dat voldoende is om de 30 miljoen euro aan bezuinigingen te halen.

Het Vermeercentrum krijgt deze maand steun van de Delftse Gemeenteraad. Voor 2008 krijgt het centrum alsnog 120.000 euro, in 2009 komt daar nog eens 95.000 euro bij. Het geld is nodig om, na een jaar lang op vrijwilligers te hebben gedraaid, een betaalde coördinator aan te stellen. Herman Weyers wordt de leidende figuur binnen het centrum. Hij verwacht de komende jaren 50.000 mensen per jaar binnen te krijgen.

De Delftse binnenstad is in november weer een stukje autoluwer. De Burgwal is sinds vrijdag 14 november autovrij. Al eerder werd ook een deel van de Kruisstraat het domein van voetgangers en fietsers. In het voorjaar van 2009 worden er ook nog bomen geplant.

Nu het in november te koud wordt om buiten een sigaretje te roken, wordt de nood bij met name de kleine cafés in Delft hoog. Die blijven, ondanks strengere maatregelen van de minister van Volksgezondheid, het rookverbod negeren. Boetes blijken van later zorg.

Jos van Esschoten is de nieuwe Prins Carnaval van Delft. Jos de Eerste, Kabbelaar de 33ste , beter bekend van Van der Plank Tweewielers en Dartshop, viert al carnaval vanaf 1975. De leus van de kersverse Prins: “Met een fiets van Stadsprins Jos barst het Carnaval in Kabbelgat weer los.”


Als het aan het Gemeentebestuur ligt, verhuist de Najaarskermis in 2010 van de Markt naar Lijm & Cultuur aan de Rotterdamseweg. Er zouden dan meer en grotere attracties op de kermis kunnen komen. De meningen zijn echter verdeeld. Sommige politici vinden de locatie te ver weg van het centrum en niet goed bereikbaar. Zij vinden dat de kermis op de Markt thuishoort. Anderen zeggen dat de kermis qua omvang en geluidsvolume niet meer past in het historische centrum.

December

De gevestigde politiek wint de Waterschapsverkiezingen in Delfland. Het is de eerste keer dat ook politieke partijen mee mogen doen. De verkiezingen zijn geen succes, want nog geen twintig procent van de stemgerechtigden brengt zijn stem uit. De PvdA, het CDA en de VVD krijgen alle vier van de 21 zetels. Water Natuurlijk komt ook uit op vier zetels, de Algemene Waterschapspartij krijgt er drie. De Partij voor de Dieren mag twee zetels gaan bemensen.

Speakers is gered. De problemen tussen de Delftse uitgaansgelegenheid aan de Burgwal en bierbrouwerij Heineken lijken uit de wereld. Was dat niet het geval geweest, dan had Speakers haar deuren op 1 januari a.s. moeten sluiten.

Delft wordt door het blad Expreszo uitgeroepen tot de meest homo-onvriendelijke studentenstad van Nederland. De Delftse Werkgroep Homoseksualiteit kan zich daar niet helemaal in vinden. Delft zou de dubieuze titel krijgen vanwege het aantal meldingen van geweld tegen homo’s. Maar aangezien dit soort geweld niet eenduidig wordt geregistreerd, trekt de Werkgroep de onderzoeksresultaten vooralsnog in twijfel.

De Gemeente Delft maakt bekend dat de renovatie van de Sint Sebastiaansbrug in 2010 van start gaat. Ook probeert de lokale Overheid de duur van de afsluiting terug te brengen van veertien naar tien maanden. Als er in het begin van 2010 kan worden begonnen, is men voor de Kerst van dat jaar klaar en is de brug zowel met Kerst 2009 als 2010 geopend. De ondernemers in de binnenstad en in het nabij de brug gelegen winkelcentrum Zuidpoort zouden op die manier minder omzet hoeven te missen dan ze op voorhand hadden gevreesd.

De Isaac da Costalaan wordt uitgeroepen tot de Leukste Straat van Delft. Het beeldje van de jonge Hugo de Groot komt een jaar lang in de straat en de bewoners van de straat gaan een dagje uit. Het Achterom valt ook in de prijzen. De gracht wint de Publieksprijs. De bewoners mogen een middagje met z’n allen gaan bowlen. De Vlouw, de Schubertlaan, de Willem de Zwijgerlaan en de Van Kinschotstraat krijgen een Aanmoedigingsprijs: een Kerstpakket ter waarde van 450 euro.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

!