Hemd van het Lijf: Rosemarijn van Limburg Stirum

Algemeen

De Delftse Rosemarijn van Limburg Stirum (63) is bestuurslid van de Stichting Kunstdoelen Delft (SKD), beter bekend als ‘De Sigarenfabriek’. De in Indonesië geboren beeldend kunstenares is blij dat de Stichting, na een zwervend bestaan van twee jaar een vaste stek heeft gevonden.

1. Waarom wilde u graag in dit pand op de Koornmarkt nummer 48 gefotografeerd worden?
Omdat dit vanaf 3 oktober het nieuwe pand van de SKD is. Een mijlpaal in onze geschiedenis. Tot voor kort werd het gebouw gebruikt door de Marokkaanse vereniging en daarvoor heeft het dienst gedaan als Katholieke ULO. We willen de oorspronkelijke bouwkundige structuur van het pand zo veel mogelijk in ere hertellen.

2. Dit is een doorstart van ‘De Sigarenfabriek’ op de Brabantse Turfmarkt. Waarom zijn jullie daar weggegaan zonder nieuwe huisvesting te hebben?
Wij wílden niet weg, maar we móesten daar in het voorjaar van 2007, na een periode van elf jaar, weg. De eigenaar had andere plannen met het pand. Overigens is er nog steeds niets mee gedaan. Doodzonde. Het toenmalige bestuur, waar ik ook deel van uitmaakte, is wel op zoek geweest naar een nieuw pand, maar dat is toen om diverse redenen niet gelukt. We hebben eind 2007/begin 2008 nog wel even in de Kromstraat gebivakkeerd, maar daarna waren we ‘dakloos’.

3. Wat gaat de SKD doen in de nieuwe ruimte?
Het wordt een multifunctioneel centrum waar een aantal kunstenaars hun atelierruimte hebben. De hoofdactiviteiten zijn het exploiteren van de galerie, een sociëteit voor kunstliefhebbers, verhuur van ruimten voor workshops en vergaderingen, de Lentesalon en de Atelierroute. Verder willen we er als SKD zijn voor alle kunstenaars in Delft en niet, zoals voorheen, alleen voor degenen die er hun praktijkruimte hebben.

4. Dus alles wordt anders dan in ‘De Sigarenfabriek’?
Het wordt breder toegankelijk, zakelijker en professioneler. Verder hebben we veel plannen, maar die moeten we nog uitwerken. We zijn ambitieus, maar we beginnen klein. We denken bijvoorbeeld aan een literaire salon en een gezellig café. En natuurlijk wordt niet alles anders. De mooie dingen, zoals de Lentesalon en de Atelierroute, zetten we voort.

5. Er komt ook een leerwerkbedrijf in. Wat houdt dat in?
Samen met de Stichting Stunt en de Gemeente Delft werken we inderdaad aan de realisatie van een leerwerkbedrijf binnen het centrum. Stunt is een reïntegratiebedrijf voor mensen zonder werk die, om wat voor reden dan ook, een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Het is de bedoeling dat deze mensen bijvoorbeeld de verhuur van ruimtes gaan regelen. Verder willen we meer gebruik van vrijwilligers gaan maken die de galerie gaan runnen.

6. Kunnen alle Delftse kunstenaars bij de SKD terecht?
Ons doel is het scheppen van een goed beeldend kunstklimaat dat alle Delftse kunstenaars verbindt. En dan bedoel ik eigenlijk de professionele kunstenaars die van hun werk leven. Al maken hobbyisten soms ook de meest prachtige dingen. Dat blijft altijd een lastig dilemma.

7. Volgend weekend is de officiële opening. Wat gaan jullie doen?
Zaterdag 3 oktober om 11.00 uur is de officiële opening, waar ook alle bij de SKD aangesloten kunstenaars aanwezig zijn. Het is tevens de opening van de veertiende Atelierroute, die op zaterdag en zondag plaatsvindt tussen 12.00 en 18.00 uur. Mensen kunnen dan tegen een kleine betaling een route kopen die ze langs de ateliers van de 57 kunstenaars leidt. We hebben ook een tentoonstelling met werken van de diverse kunstenaars. Dat kan de bezoekers helpen bij het maken van een keuze in de atelierroute, want het is natuurlijk niet mogelijk om alle 57 ateliers in twee dagen tijd te bezoeken. Geïnteresseerden kunnen natuurlijk ook alvast een kijkje nemen op www.delfteatelierroute.nl.

8. Voor wie is de opening eigenlijk bedoeld?
De opening is openbaar, dus iedereen is van harte welkom.

9. Wat voor kunst maakt u zelf?
Ik ben graficus en schilder. Ik ben momenteel druk met de voorbereidingen van een project over het landschap in Midden-Delfland. Centraal hierin staat de toekomstige A4 in het landschap. Door middel van schilderijen, een drukwerkproject, gedichten, muziek en excursies wil ik in samenwerking met onder andere DOK en muziekvereniging Caecilia een beeld schetsen van het huidige en toekomstige landschap.

10. Als u burgemeester van Delft was, dan …
… zou ik meer moderne tentoonstellingen initiëren en de musea wat actueler maken, zodat mensen zich genoodzaakt voelen er vaker naartoe te gaan. De huidige tentoonstelling in Het Prinsenhof in het kader van Delft Cultuurjaar is bijvoorbeeld een hartstikke mooi initiatief. Dat zou ik vaker in Delft willen zien. (MdB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12