De dames van Ring Pass zijn al ver en ze kunnen nog veel verder komen, denkt trainer Niels Heck

Algemeen

Niels Heck is trainer van de dames van Ring Pass. Hij gaat met een tevreden gevoel de tweede seizoenshelft in.

DELFT – Voor de dames van Ring Pass zit de eerste seizoenshelft erop. De ploeg van trainer Niels Heck gaat in de eerste klasse met een keurige tweede plek de winter in.

De achterstand op Alkmaar, de koploper in de Eerste Klasse A, bedraagt twee punten. “We hebben onze eerste doelstelling dus gehaald”, concludeert trainer Niels Heck. “We wilden tot de winterstop sowieso bijblijven. Dat is gelukt. Met zo’n kleine achterstand op de koploper houden we de druk op de ketel.” Heck gaat met de dames van Ring Pass dit jaar voor promotie. Vorig jaar eindigde hij met dames 1 op een tweede plek. 

Heck is in de eerste seizoenshelft tot nu toe overigens niet altijd even blij geweest. “We spelen nog niet constant genoeg, wat het veldspel betreft”, legt hij uit. “Als het bij ons goed gaat, dan gaat het meteen verschrikkelijk goed. Zit het even tegen, dan zit het ook gelijk heel erg tegen.” Met name in de wedstrijden tegen de wat mindere goden uit de Eerste Klasse speelden de dames van Ring Pass nog niet zoals de 32-jarige oefenmeester dat graag ziet. Dat heeft volgens hem voor een deel te maken met het ontbreken van een stukje vertrouwen in eigen kunnen. “Het is een hele jonge ploeg”, vervolgt Heck. “Gemiddeld zijn de speelsters rond de twintig jaar oud. Er wordt soms nog te veel naar elkaar gekeken als iemand op moet staan.” 

-Wat bedoel je met ‘opstaan’?
“Als het niet goed gaat, probeer dan de basisdingen goed te doen. Dus een bal aannemen en snel verder spelen. Je moet niet proberen om elke keer een mooie actie te maken". 

-Wanneer speelde uw ploeg wèl zoals je dat graag ziet?
"Uit tegen Castricum. Dat kan je bij iedereen, van speler tot supporter, navragen. Die wedstrijd was één en al goed. Het was fantastisch. We gingen erheen en het zou de eerste moeilijke wedstrijd worden. Iedereen dacht at we gingen verliezen, dus we gingen daar als de underdog naartoe. We lieten heel verzorgd veldspel zien, waren agressief in de cirkel, wonnen met 0-4, en dat in een moeilijke situatie. Het nadeel van zo’n wedstrijd is dat ik nu weet wat ze kunnen". 

-Wat is Ring Pass dames 1 voor ploeg?
"Het is een hele jonge en gezellige ploeg. Een team dat al veel heeft geleerd, maar nog ontzettend veel méér kan leren. Het nadeel is dat ze elkaar al zo goed kennen. Daardoor vinden ze het moeilijk om heel erg kritisch naar elkaar te zijn. Ik heb zelf Hoofdklasse gespeeld, onder andere bij Rotterdam. De spelers daar komen maar voor één ding: winnen. Als iemand zich daar niet aan de afspraken hield, dan spraken anderen hem daar op aan. Bij de dames van Ring Pass willen ze dat het ‘wel leuk' blijft. Ze zien kritiek vaak als een aanval, terwijl het negen van de tien keer opbouwende kritiek is". 

-Hoe bent u eigenlijk bij Ring Pass verzeild geraakt?
"Ik ben benaderd door de vorige coach. Hiervoor was ik trainer van de dames van Spirit. Met dat team zijn we naar de Eerste Klasse gepromoveerd". 

-Wat zijn de grootste verschillen tussen beide clubs?
"Als ik kijk naar de teams, dan zit er bij Ring Pass veel meer kwaliteit en mentaliteit in. En wat meer gezelligheid. Wat de clubs betreft is Ring Pass als vereniging ontzettend bezig met aansluiting bij de hogere hockeyniveaus. De jeugd traint nu bijvoorbeeld drie keer per week, de faciliteiten zijn prima in orde en het clubhuis wordt uitgebreid. Die drang om naar de top van het Nederlandse hockey te komen was er bij Spirit niet zo.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12