Doorspoelen was voor mij geen optie

Algemeen

Marije Beijersbergen is één van de 36.000 vrouwen die dit jaar meer dan anderhalf miljoen liter urine verzamelen voor Moeders voor Moeders.

PIJNACKER - Door de jaren heen illustreerde Hanneke Beijersbergen, werkzaam voor Moeders voor Moeders, het belang van de urine-inzameling meestal aan de hand van zwangeren met een bijzonder verhaal.

Vrouwen die veelal heel veel moesten doorstaan voordat hun hartenwens, een eigen kindje, in vervulling ging. Maar toch maakt haar enthousiasme ons ook nu weer nieuwsgierig. Hoe mooi en bijzonder kan het zijn? Een bekende Nederlandse die zwanger is? 

Als Hanneke ons ontvangt en zich voorstelt, glinsteren ook haar ogen van vreugde: “Mag ik je voorstellen aan mijn jongste dochter? Ruim twintig weken zwanger en met voorsprong mijn meest dierbare zwangere van dit jaar! Anders zou ik absoluut niet kunnen kiezen tussen al die gelukkige vrouwen die ik jaarlijks bezoek voor Moeders voor Moeders: heel veel deelneemsters die hun geluk gewoon onbaatzuchtig met anderen willen delen. En ook talloze deelneemsters die graag iets terug willen doen, omdat ze eerst gebruik hebben moeten maken van de medicijnen gewonnen uit de urine van zwangere vrouwen. Die laatste categorie doet ook iets voor mij persoonlijk, omdat ze mij steeds weer laten zien waar we het voor doen. Ik laad me ongelooflijk op aan hun geluk en kan dat vervolgens heel goed overbrengen naar de deelneemster die deze vrouwen wil helpen.” 

Dochter Marije is één van de vrouwen die zelf zonder problemen zwanger raakte. Toch kan ze zeker meepraten over vruchtbaarheidsproblematiek, want als één van de verloskundigen van de praktijk Pijnacker-Nootdorp bereiken de verhalen over lange medische trajecten haar bijna wekelijks. (“Ja, misschien ben je een beetje teleurgesteld, maar een bekende Pijnackerse is zij toch in elk geval!”)
“Heel veel paren worden uiteindelijk geholpen, maar daar gaan vaak jaren van onzekerheid en verdriet aan vooraf. Ik heb dan ook geen moment getwijfeld over deelname aan Moeders voor Moeders. Ik word, ook door collega’s, geregeld geplaagd dat ik natuurlijk mee moet doen van of voor mijn moeder. Maar al is mijn moeder nog zo blij met mij als deelneemster, toch heb ik deze keuze niet omwille van haar gemaakt.”

Doorspoelen geen optie
Marije: “Ik werk zelf fulltime en 100 procent onregelmatig, maar Moeders voor Moeders verlangt van mij niet meer dan dat ik thuis mijn urine bewaar. Zo kan ik, en werkelijk iedereen, makkelijk meedoen. Omdat ik de eerste weken nog liever niet wilde dat heel Pijnacker zou weten dat de verloskundige zelf ook zwanger is, heb ik de kratjes zelf eens per week omgewisseld. Een werkje van niks en discretie verzekerd. Ik ben maar één van die 36.000 vrouwen die dit jaar meer dan anderhalf miljoen liter bij elkaar verzamelen. Dat is geen moeite of gedoe, want iedereen moet toch plassen. Daarbij is het maar voor een paar weken. En al zou je er moeite voor moeten doen… Je kunt hiermee voor een ander zó veel betekenen. Nee, voor mij was het doorspoelen van mijn urine geen optie.” Moeders voor Moeders (0800 - 022 80 70), Hanneke Beijersbergen (015 - 369 82 63). Internet: www.moedersvoormoeders.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12