Even bellen met...

Algemeen

Alwin Snel van de Jongerenraad Delft De Jongerenraad Delft organiseert tijdens Lichtjesavond een ‘Silent Night’. Wie die avond over de Burgwal loopt, ziet tussen de fonkelende lichtjes jongeren in stilte dansen. Jongeren die ook nog eens hun mening laten horen, zo is de bedoeling. Alwin Snel is één van de bedenkers van dit evenement.

-Wat houdt de ‘Silent Night’ precies in?
“ Het is een leuke avond voor jongeren. Er is een silent disco en een discussie mét en vóór jongeren. We stellen vragen als: Voel jij je veilig op straat als je uitgaat ’s avonds? Kun je makkelijk met het openbaar vervoer bij je school komen? En vind je dat er genoeg culturele evenementen voor jongeren in Delft zijn? Eigenlijk komen alle politieke onderwerpen voorbij. Op Lichtjesavond worden die onderwerpen aangestipt, begin 2011 gaan we er dieper op in.”

- Een silent disco…?
“Er komt een tent op de Burgwal, daar draaien twee dj’s op hetzelfde moment. Bij binnenkomst krijg je een koptelefoon en stem je af op je favoriete dj. Mensen die langs de tent lopen, horen geen muziek, maar ze zien wel mensen dansen. Dat is een grappig gezicht. En voor de dansers is het leuk om aan de soort bewegingen te zien wie er naar dezelfde dj luisteren. Het wordt een groot feestje!”

- Dat lijkt me lastig discussiëren met een koptelefoon op…
“ Er zijn MC’s (MC is jongerentaal voor spreker, red.) die de vragen stellen. De bezoekers horen die op hun koptelefoon. Ze schrijven hun mening op post-its en plakken die op de tent. Echt lange antwoorden kunnen dat natuurlijk niet zijn. Daarom gaan vrijwilligers van de Jongerenraad ook één op één in gesprek met bezoekers. Eerder dit jaar, in juni, hebben we ook een discussiebijeenkomst gehouden. Toen gaven jongeren aan dat ze een duikplank in het Delftse Hout wilden. Die gaat er komen. Het gesprek ging toen over meer materialistische zaken. We willen nu diepgaande onderwerpen aansnijden.”

- Waarom wordt dit evenement tijdens Lichtjesavond georganiseerd? Ik hoor nog weinig specifieke Kerstelementen.
“ Tijdens Lichtjesavond zijn er 50.000 mensen in de stad. Zo weten we zeker dat we genoeg bezoekers krijgen. We proberen er wel wat decembersfeer in te brengen. Er zijn bijvoorbeeld Glow-in-the-dark-elementen en lichteffecten. Je zult bij ons geen clichématige Kerstversiering vinden.”

- Zijn oudere jongeren ook welkom?
“ Ja hoor, graag. We richten ons op de doelgroep van 14 tot 24 jaar, maar iedereen is welkom. We leggen de bezoekers niet langs een meetlat en we vragen ook niet om een identiteitsbewijs.” (LT)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12