Wiesje Gort-Droog... zondag 6 december

Algemeen

Wilt u wel geloven dat ik dolgelukkig ben dat wij geen auto hebben? Fijn. Nee, mijn man heeft nooit een auto gehad. Sterker: hij heeft geeneens een rijbewijs.

Hij heeft, zo heeft hij zich ooit eens laten ontvallen, zeven autorijlessen gehad en daarbij is hij vier keer op de bon geslingerd omdat hij veel te hard reed. Op de vraag van de naar adem snakkende motoragenten waaróm hij zo hard reed, antwoordde hij steevast: Ik wil thuis zijn voordat er een ongeluk gebeurt. Ik wil er maar mee zeggen: dat gedoe met dat rekeningrijden en die kilometerheffing, daar zou ik knap neerslachtig of misschien wel agressief van worden, áls wij een auto zouden hebben gehad tenminste. 

Alleen dat woord al, rekeningrijden. Slaat nergens op. Hebt u wel 's een rekening zien rijden? Een rekening kan niet rijden, volgens mij. Wat wèl kan, is dat je ergens een rekening hebt lópen. Daar is niks mis mee. Maar rekeningrijden? Is net zo maf als vluchtheuvel. Hebt u wel 's een heuvel zien vluchten? En wat denkt u van stoplichten? Als die lichten stoppen, wordt het pas ècht een chaos. Nu ik het er toch over heb: krijgen we na dat rekeningrijden ook rekeningwandelen? En wat staat mij met m'n rollator te wachten? 

Goh, wat ben ik blij dat wij er in elk geval voorlopig niks mee te maken hebben. Ik weet dan wel niet hoe het allemaal gaat werken, maar je hebt, zo heb ik begrepen, voor dat rekeningrijdengedoe wèl weer een aparte pas nodig. Daar moet je dan eerst een hoop geld op storten en dat raak je dan al autorijdend vanzelf weer kwijt. Je rijdt auto en je loopt leeg, zoiets. Je moet er dus voor zorgen dat het geen oppas wordt, want dan ben je het kind van de rekening. 

De meeste mensen staan daar nu nog niet bij stil, maar straks wèl. En daar kan je ook donder op zeggen: als je achteruit rijdt, wat je heel makkelijk kan overkomen in die autoschuwe binnenstad, schrijven ze echt niet geld op je pas bij. Dat wordt dus de zoveelste pas. Ik weet nog dat de tapas werd ingevoerd. Kotsmisselijk werd ik ervan, het is zonde dat ik het zeg. Te pas en te onpas, die uitdrukking is niet voor niks verzonnen. Ach, dat rekeningrijden is niks meer dan een ordinaire tolheffing. De Regering heeft niks meer op de bank staan, omdat alles in die banken zit. 

En dat kunnen wij, autobezitter of niet, dan weer ophoesten. Even met de auto, want het is zulk slecht weer, die spuit tegen de Mexicaanse griep ophalen? Dan betaal je priktol. Even met de auto naar je schoonmoeder, in Nootdorp, en dan ik weet niet hoeveel van die rotondes trotseren? Kost je draaitol. Trouwens, volgens de TomTom, heb ik me laten vertellen, moet je nogal eens rechtdoor over de rotonde. Geen wonder dat ze het nu over Zombiewerk hebben in plaats van over CombiWerk, want die mensen blijven de ravage op die rotondes herstellen…


Wiesje Gort-Droog


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12