Hemd van het lijf Pim Wilhelm

Algemeen

Pim Wilhelm (53) is voorzitter van de Vereniging van Aquarium- en Terrariumliefhebbers Danio Rerio Delft.

1. Waarom wilde je per se bij de Abtswoudsebrug worden gefotografeerd?
“Dit is de plek waar ik elke keer langs kwam als ik op weg was naar school. Ik kwam hier ook langs als ik naar de koelwatersloot van de Kabelfabriek liep. Een medewerker van de fabriek had daar ooit eens de vissen uit zijn aquarium in het water gegooid. Ik ving die guppen later weer uit het water en verkocht ze voor vijf gulden per stuk.”

2. Hoe is voor jou de aquariumhobby begonnen?
“Toen ik veertien, vijftien jaar oud was verhuisden we naar de Julianalaan. Ik wilde daar vissen gaan houden. M’n ouders gingen er vanuit dat ik goed bestudeerd aan m’n hobby zou beginnen. Ik werd daarom lid van een aquariumvereniging, die toen nog jeugdleden had. Later ben ik in Leiden Biologie gaan studeren, ik ben een tijd in Afrika geweest, maar ik ben altijd lid gebleven. Sinds 1994 zit ik in het bestuur.”

3. Hoe gaat het met de aquariumverenigingen in Nederland?
“Vroeger waren er in Nederland 600 aquariumverenigingen, daar zijn er nu nog 105 van over. Die verenigingen hebben het allemaal op een soortgelijke manier moeilijk. Het verenigingsleven op zich stort in. Eén van de redenen om lid te worden is dat je kennis kunt opdoen binnen zo’n vereniging. Die kennis wordt nu vervangen door meer boeken, meer tv en meer internet. Met name internet is de doodsteek. De jaren ’70 waren de bloeitijd van de aquaristiek. Je had alleen in Delft al drie aquariumzaken. Daar is nu alleen Aquariumhuis Romberg in de Hugo de Grootstraat nog van over.”

4. Wat is Danio Rerio voor een vereniging?
“Het is een hele oude vereniging die in 1919 is opgericht. We hebben nooit een eigen clubhuis gehad, we hebben op verschillende locaties ruimtes gehuurd. Momenteel zitten we in het Sportcafé Emerald in Delfgauw. We hadden ooit 300 leden, dat zijn er nu nog 56. Twee keer per maand komen we in het Sportcafé Emerald bij elkaar voor een praatavond. Soms verbinden we daar een thema aan, maar het gaat meer om de interactie tussen de leden. Sommige leden geven soms een lezing, een aantal andere leden doet aan dierfotografie. Aan beeldmateriaal is bij ons dus geen gebrek meer. Dat is een leuk nieuw aspect van de hobby.”

5. Wat vind je verder leuk aan de hobby?
“Als je naar een aquarium kijkt, is dat op een bepaalde manier rustgevend. En als je een goed visbestand hebt gekozen valt er nog wat te beleven ook.”

6. Waar beleef je als aquariaan het meeste plezier aan?
“Aan een plantenbestand dat redelijk groeit, zonder al te veel algen. En als een vis tot voortplanting overgaat, dat is het leukste als het in je aquarium gebeurt. Het is tóch leuk als iets ter grootte van een zandkorrel in jouw bak uiteindelijk een visje van vier centimeter wordt.”

6. Wat is het geheim achter een goed, gezond en mooi aquarium?
“De discipline in de verzorging, gebaseerd op achtergrondkennis. Als je impulsief bent en om de twee, drie weken iets anders wilt met je aquarium, dan wordt het niet mooi.”

7.Als ik Burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik toch eens kijken of Serpo niet terug te halen is naar Delft.”

8. Heb je ook minder leuke aquarium-herinneringen?
“Ja, lekkages hè! Vroeger had je metalen frames om een aquarium, maar één van de doorbraken is geweest dat je een volglassysteem kreeg. Als je het glas lijmde met siliconenkit had je geen frames meer nodig. Als je dan een aquarium lijmde van twee-en-een-halve meter breed en met een inhoud van een paar honderd liter water, dan kun je je voorstellen wat een ellende het oplevert als dat op je zolderkamer gaat lekken. In ruim veertig jaar aquaristiek maak je zulke dingen vaker mee, soms is dat je eigen schuld.”

9. Welke vis zou je ooit nog wel eens in je aquarium willen hebben?
“Van de 28.000 soorten die er zijn, is dat een moeilijke keuze. Ik zou wel weer eens met een zeeaquarium aan de gang willen en dan murenen kweken, dat is een slangachtige vis.”

10. Als je een vis zou zijn, wat voor vis was je dan?
“Ik ken geen eigenwijze vissen, haha.”(JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12