POLITIEK in 't kort

Algemeen

Editie: Week 13, Jaargang 22 |

De officiële uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen werden vorige week vrijdag bekend gemaakt door de Gemeente Delft. Een overzicht van opvallende resultaten.

Opkomst stemmers
Al werd voor een historisch lage opkomst gevreesd, het aantal kiezers dat vorige week naar de stembus trok bleek alsnog hoger dan in 2010: 55,6 procent van de kiesgerechtigden in Delft bracht zijn stem uit. In 2010 was dat een fractie minder: 54,2 procent. Ruim 44.000 Delftenaren bezochten vorige week een stemhokje.


Zetelverdeling
De officiële uitslag bracht geen wijzigingen in het aantal zetels per partij: D66 (acht zetels) en STIP (vier zetels) zijn de grote winnaars. Onafhankelijk Delft, PvdA en GroenLinks zijn met vier zetels vertegenwoordigd in de nieuwe raad, VVD, CDA en SP met drie en Stadsbelangen Delft en ChristenUnie met twee.


Voorkeursstemmen
Eén raadslid bleek gekozen op basis van voorkeursstemmen. GroenLinks raadslid Sinan Özkaya, nummer vijf op de kieslijst, ontving exact zeshonderd stemmen van kiezers en wist zo zijn raadszetel te behouden. Raadslidkandidaat Frank van Vliet, de nummer vier, had daarmee het nakijken en werd dus niet als raadslid geïnstalleerd.


Stemmen per wijk
De meeste stemmen werden in de binnenstad uitgebracht, bijna 8000. D66 en STIP trokken de meeste stemmers in de binnenstad en in de wijk Wippolder. Wat verder nog opvalt: STIP trok bijna geen stemmen in Tanthof en opvallend veel mensen in Hof van Delft hanteerden het rode potlood om op GroenLinks te stemmen. Omdat kiezers sinds 2006 niet meer gebonden zijn om op een bepaald stembureau te gaan stemmen, vertellen de cijfers weinig over de opkomst van bewoners per wijk.


Stemmen op lijstduwers
Oud-wethouder Anne Koning trok als lijstduwer voor de PvdA de meeste voorkeursstemmen, 87 stuks. Met dertien voorkeursstemmen was Cees Huizer, partijleider van de Partij voor Sociaal en Maatschappelijke Vernieuwing de minst populaire lijstduwer. Zijn partij won ook geen enkele raadszetel.

Verzoek herverkiezingen
Direct na de aankondiging van de voorlopige uitslagen kondigde Huizer nog aan herverkiezingen te eisen, omdat de voornamen van de kandidaten van zijn partij niet waren vermeld op het stembiljet. Het centraal stembureau kondigde echter aan dat de verkiezingen geldig waren en dat van herverkiezingen geen sprake zal zijn.

 


Wethouderskandidaten
D66 en STIP hielden tot na de verkiezingen kiezers in het ongewisse wie hun beoogde wethouderskandidaat is voor een volgend college van B en W. D66 kondigde vorige week donderdag aan dat hun beoogde wethouderskandidaat Aletta Hekker is. Hekker, nu nog wethouder voor Bergen, stond als 42e op het stembiljet voor D66. Ook STIP maakte pas na het verkiezingsgeweld hun wethouderskandidaat bekend: oud-raadslid Ferrie Förster, nu werkzaam bij adviesbureau Ecorys.


Wisseling fractievoorzitter
D66 kwam vlak na de verkiezingen met nog een aankondiging: Lijsttrekker Christine Bel doet in de volgende raad een stapje terug en geeft het fractievoorzitterschap door aan Huub Halsema. Eigenlijk geeft ze het stokje terug: Bel nam in 2012 die taak juist van Halsema over. Hij liet destijds weten de verantwoordelijkheden moeilijk te kunnen combineren met zijn werk en gezin.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12