Afbeelding

Wiesje Gort-Droog... zondag 10 januari

Algemeen

De koude rillingen lopen me over de rug. En dat komt niet alleen omdat je ook in een niet gelukkig huwelijk niet moet stoken. Overigens u ook nog De Beste Wensen, het is zonde dat ik het zeg.

Want als ik zo terugkijk op de zoveelste jaarwisseling die ik aan den lijve heb ondervonden, dan denk ik: Een goed 2010? Ammehoela. Het begon al op Nieuwjaarsdag vroeg, bij ons in de flat, in het trappenhuis. Had de Politie een bewoner meegenomen. Een keurige man, echt waar, dodelijk saai eigenlijk. Als hij liep, zag je duidelijk dat hij op z'n laatste benen liep. 

Die man had als een woesteling tegen de deur van de lift lopen staan schoppen. Rázend was hij. 'Ze willen me geen traplift geven, dus doe ik het dan maar zó!', had hij geschreeuwd. Als ik dan hoor wat er met de jaarwisseling weer allemaal vernield, beledigd, gevochten en verbrand is, dan vraag ik me af: Wanneer gaan ze die dwazen nou 's ècht aanpakken? Wordt het niet hoog tijd voor die fijne lijfstraffen van vroeger? En als ik dan zie hoe die rechters van tegenwoordig bezig zijn, dan word ik steeds linker. Geen wonder dat de pakkans van een eerzame vrouw door deze of gene door z'n hormonen opgejaagde mafketel vandaag de dag groter is dan die van de eerste de beste doorgedraaide idioot, die hooguit met zo'n suf taakstrafje wegkomt. Maar ja, als het maar beheersbaar blijft. 

Gelukkig hebben we onze burgemeester nog. Die de moed erin en de boel bijeen houdt. Delft bekritiseren via de media, dat moet afgelopen zijn, sprak hij streng. Daar heeft hij gelijk in. Niet alleen via de media, trouwens. Wandel maar 's argeloos langs de Spoorzone. Delft, vindt de burgemeester ook, is niet zo maar een stad. Hij heeft het over 'metropool'. Toegegeven, Polen zijn er intussen in overvloed, dus één meer of minder maakt ook niet uit. Maar om een trein die een paar tellen onder het maaiveld door rijdt nou meteen tot metro te bombarderen, lijkt me wat kort door de bocht. Waar onze burgervader ècht in de fout gaat, is als hij 2010 uitroept tot Jaar van de Eenheid. Wat is hèt probleem van deze tijd? Inderdaad. Dat iedereen alles in z'n eentje en voor z'n eigen doet. Eerst ik, dan jij niet, dan ik weer, dat werk. Je zou, lijkt mij, 2010 juist tot Jaar van de Samenheid moeten uitroepen. Maar ik zal wel weer een roepende in de woestenij zijn. 

Waar ik wèl vrolijk van word, is dat zo veel mensen een limerick hebben ingestuurd. Ik hou erg van gedichten. En vooral van mensen die gedichten maken. Hoe dichter, hoe leuker. Nee, mijn man heeft daar natuurlijk niks mee. Die weet alleen dat gruwelijk en afschuwelijk rijmen op huwelijk. M'n halfbroer wèl. Maar die is te bescheiden. Daarom hier, zonder dat hij het weet, een limerick die hij ooit maakte. Daar gaat ie. Een pedofilatelist uit Zuid-Snippe/zit al maanden in de gevangenis te sippen./Want, zegt hij oprecht,/ik heb alleen maar gezegd:/Als ze kunnen schommelen, kunnen ze ook wippen. Goed hè?

Wiesje Gort-Droog

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12