Afbeelding

Nederlander is gemeentelijke belastingen beu

Algemeen

DELFT – De Nederlandse consument heeft het wel gehad met de gemeentelijke belastingen. Dit blijkt uit een representatief onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Bijna 55 procent van de Nederlandse woningbezitters en huurders vindt dat gemeenten niet langer belasting moeten heffen, maar geld moeten krijgen uit de algemene belastingen van het Rijk. Maar liefst 60 procent van de bevolking heeft geen enkel vertrouwen dat gemeenten de woonlasten de komende jaren maar gematigd zullen laten stijgen. 

Een percentage van 77 vindt dat er te veel of genoeg wordt betaald aan OZB, de afvalstoffenheffing en het rioolrecht. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de gemeentelijke heffingen dit jaar met maar liefst 4,4 procent stijgen, terwijl de inflatie op 2,25 procent uitkomt. Vooral de onroerendezaakbelasting (OZB) is de consument een doorn in het oog. Tweederde van de eigenwoningbezitters vindt dat de OZB vervangen moet worden door een belasting die niet alleen de portemonnee treft van huiseigenaren, maar als een soort ingezetenbelasting bij alle inwoners wordt geheven. Bijna éénderde van de huiseigenaren vindt dat de WOZ-waarde van de eigen woning te hoog wordt ingeschat.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12