Wiesje Gort-Droog... zondag 15 november

Algemeen

Laat ik dat even luid en duidelijk stellen: ik heb he-le-maal niks tegen die burgemeester van ons. Van mij mag hij nog een poosje blijven. Wat me wèl dwarszit, is dat onderlaatst zwaar in het geniep schijnt te zijn besloten de mensen die daar echt over gaan te adviseren dat die Verkerk mag blijven.

Maar niemand mag daar ook maar iets over loslaten. Niemand weet dus, bijvoorbeeld, welke partijen voor een verlengde Verkerk zijn en van welke partijen hij met het grootste genoegen straks mag ophoepelen. Ze zwijgen allemaal als het graf. Een College van Burgemeester en Bekhouders, dát is het, het is zonde dat ik het zeg. Ach, zei mijn lieve moeder zaliger altijd, alles begrijpen maakt niet gelukkig. Toch maak ik er geen geheim van dat ik vannacht behoorlijk wakker heb gelegen van het stuitende gebrek aan logica in onze moedertaal. Lekker belangrijk, zult u denken, maar ik lag toch mooi te woelen. Want, ik noem maar een enkel voorbeeldje, waarom is het haarvaten en waarom handvatten? Of waarom is het bloedvaten en waarom is het kouvatten? 

U kunt natuurlijk, net als die vent van me, zeggen: Mens, zeur niet. Dan hebt u nog gelijk ook. Maar zoals je geen echte imker kunt zijn zonder bijgeloof, zo vind ik het helemaal niet zo vreemd dat alcoholisme zo'n probleem is. We léven toch in een bezopen wereld? Ik wil u wel bekennen dat ik dat vroeger nog veel vaker had, dat ik me van alles en nog wat afvroeg. Ook ik word een dagje ouder. Ik ben, vind ik, nog best behoorlijk vitaal, al is mijn hersenpan al lang geen snelkookpan meer, maar ik moet ook toegeven dat ik nooit een geheelonthouder ben geweest. Maar de laatste jaren is het werkelijk hopeloos met dat geheugen van me. Nee, ik kan me zelfs de tijd dat ik bijna alles nog kon onthouden niet meer heugen, dus dan weet u wel hoe laat het is. Ik had het, dat weet ik nog wèl, daar vaak met mijn vader over. 

Hij begreep dat wel. Je moet twee dingen niet uit het oog verliezen, zei hij dan. Maar ja, als u mij nou vraagt wat die twee dingen waren, ik zou het niet meer weten. Misschien bedoelde hij m'n contactlenzen wel. Waar ik me echt over kan opwinden, is over die mensen die in de gevangenis zitten en die dan af en toe een weekendje met proefverlof mogen. En wat doen sommige van die linkmichels dan? Die nemen de benen en die geven ze niet meer terug. Daar begrijp ik niks van. Ze moeten, heb ik begrepen, een verklaring ondertekenen dat ze na dat proefverlof weer netjes terugkomen, maar die verklaringen schijnen bepaalde ontsnappingsclausules te bevatten. Nou ja, het moet toch niet gekker worden? Trouwens, ik hoorde onderlaatst dat, ergens in het land, op een begraafplaats overleden rokers niet langer tussen overleden niet-rokers worden begraven. Tsja…

Wiesje Gort-Droog

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12