Tenor Jorge Castro wil het publiek van Kerstconcerten in Delft kippenvel gaan bezorgen

Algemeen

De tenor Jorge Castro kijkt al uit naar Kerstconcerten in Delft.

DELFT – Toen Gerard Breäs de heldentenor Jorge Castro vorig jaar op tv zag, dacht de dirigent en muzikaal leider van Kerstconcerten in Delft: Hem moeten we hebben. Ernst Daniël Smid kan dit jaar voor het eerst namelijk niet meedoen aan Kerstconcerten in Delft, dus moest er vervanging worden gezocht. Daarin is de organisatie met het boeken van de Paraguyaanse tenor Jorge Castro meer dan geslaagd. Jorge Castro zingt over de hele wereld en niet voor de minste zalen. We spreken hem als hij bij Gerard Breäs op bezoek is om het programma van Kerstconcerten in Delft door te nemen.

Castro is wel iets later. Hij komt net van het vliegveld en moet na dit bezoek snel weer door voor een optreden in België. Hij heeft door al dat reizen vannacht niet geslapen, maar is nog even vrolijk en gepassioneerd als hij over zijn muziekcarrière praat. Die begon pas echt in 1982, toen hij voor het oog van televisie-kijkend Paraguay een talentenjacht won. Daarna verdiende hij de kost met zingen. 

Castro is nu populair. Hij zong al met grote artiesten als Frank Sinatra en Andrea Bocceli en voor voetbalstadions vol muziekliefhebbers. Dat doet hij overal ter wereld. “Omdat ik een heel mooi en breed repertoire heb”, legt Jorge Castro uit. “Er zijn bovendien weinig echte tenoren en ik ben een geschoold tenor.” Castro zingt in tien talen. “Dat maakt het makkelijker om overal ter wereld te zingen.”

- Wat verwacht je van Kerstconcert in Delft?
Castro: “Ik heb al foto’s gezien, het ziet er fantastisch uit. Petra Berger is een goede bekende van me, ik heb al veel samen met haar opgetreden. Ook Jan Vayne ken ik persoonlijk. Het lijkt me fantastisch om straks in de Oude Kerk met een goed team en goede artiesten te zingen. Zeker in Nederland gebeurt dat niet vaak. We zingen tijdens Kerstconcerten in Delft ook met koren. Dat is voor een artiest het beste. Als je alleen een band hebt, is dat koud, koud, koud.”

- Waar kijk je het meeste naar uit?
“Dat alles goed loopt en de mensen genieten van wat wij neerzetten. En dat ze waarderen wat we doen. Ze mogen ook meezingen, dáárom hebben ze mij ook gecontracteerd. Ik ben niet zo’n tenor die als een kaars naast de dirigent staat te zingen. Ik wil interactie met het publiek.”

- Wat kan het publiek verder van jouw optreden verwachten?
Lachend: “Dat ik niet vals zing. Ik neem aan dat ze me wel kennen, want ik heb al veel gedaan en ben ook in Nederland een aantal keer op tv te zien geweest.”

- Hoe komt het dat je goed kunt zingen. Is dat een kwestie van talent of vooral veel oefenen?
“Ik heb m’n keeltje van onze lieve God gekregen, maar het is een diamant, die moet je bewerken. Het is wel de bedoeling dat ik tot m’n tachtigste blijf zingen. Het is echter topsport om beroepszanger te zijn, dus ik moet ook veel oefenen. Het is net als met voetbal; als je doordeweeks niet traint dan kun je in het weekend niet spelen.”

- Je stem wordt vaak vergeleken met die van Andrea Bocceli. Wat is volgens jou het verschil tussen jullie?
“Hij zingt iets voller en is meer een lyrische tenor. Ik ben sta meer aan de kant van de dramatisch tenor, ik kan heel donker zingen.”

Castro heeft er, vertelt hij verder, vertrouwen in dat Kerstconcerten in Delft weer mooie avonden gaat opleveren. Hij wil zijn publiek in Delft kippenvel gaan bezorgen. “En er zijn maar weinig tenoren die dat kunnen”, weet hij. “Veel tenoren kunnen mooi zingen, maar ze vertellen niks, omdat er geen emotie in zit. Emotie kun je niet maken, dat heb je of dat heb je niet.” Castro heeft het, verzekert Breäs ons. (JN)



Kaarten
Het is nog altijd mogelijk om kaarten voor Kerstconcert in Delft te kopen. Voor de voorstelling van vrijdag 16 december 20.30 uur is nog een beperkt aantal eersterangs kaarten verkrijgbaar. Voor alle andere concerten op woensdag 14, donderdag 15 en vrijdag 16 december, die steeds om 18.00 en 20.30 uur beginnen, zijn nog tweederangs kaarten te koop. Ga hiervoor naar het kantoor van Delft op Zondag aan de Koornmarkt 22 in Delft of bestel ze via de website www.kerstconcertindelft.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12