Vooralsnog weinig bijval voor plannen met Papsouwselaan

Algemeen

DELFT – Aan de Papsouwselaan gaat na de zomervakantie heel wat veranderen. Over die veranderingen is vooralsnog niet iedereen even positief.

Eén van die veranderingen houdt in dat de rijbaan over de gehele lengte van één- naar tweebaans gaat. Daarvoor moeten 46 oude kastanjebomen, een iep en een linde het veld ruimen. Tegen de kapvergunning, die hier inmiddels voor is aangevraagd, heeft Kees Romijn van Romijn IJzerwaren en Gereedschappen inmiddels bezwaar aangetekend. 

Dat is niet het enige bezwaar dat hij bij de Gemeente heeft ingediend tegen de herindeling van de straat waar zijn familiebedrijf is gehuisvest. Daags na de voorlichtingsbijeenkomst over de herindeling, die op 19 december werd gehouden, kreeg Romijn al zijn twijfels bij de volgens hem ‘mooi klinkende plannen’ van de Gemeente Delft. Hij snapt überhaupt niet waarom de Papsouwselaan een éénbaansweg moet worden. 

“Dat idee komt nog uit de tijd dat Grashoff wethouder was”, zegt hij. “Het argument was toentertijd dat een éénbaansweg voor minder luchtverontreiniging zou zorgen. Maar kijk hier eens naar buiten, het staat nu al vaak helemaal vast. Op zaterdag staan de wagens soms tot aan de Krakeelpolderweg vast. Als ze er een éénbaansweg van maken gaat dat nog veel erger worden.” Die filevorming maakt de luchtverontreiniging er volgens Romijn ook bepaald niet minder op. 

Als proef voor de toekomstige situatie zijn er op een stuk van de Papsouwselaan, ter hoogte van de tramhalte, trottoirbanden langs de weg aangebracht waar de weg een stukje éénbaansweg wordt (zie de foto). De sporen van de autobanden die op deze afzettingen zijn te zien, verklaren deels de kritieken van Kees Romijn. “Ik heb op dat stuk weg al een aantal kop-staart-botsingen zien gebeuren”, zegt de ondernemer. “Automobilisten zijn zo geconcentreerd op die stoepranden aan het letten dat ze vergeten te kijken naar wat er voor hen gebeurt.”

Het aantal parkeerplaatsen voor de winkels gaat volgens Romijn flink afnemen. Waar je nu nog schuin kan parkeren, moet je in de toekomst fileparkeren. Ook de Ventweg die evenwijdig aan de Papsouwselaan loopt en de nodige parkeerruimte biedt, gaat in zijn geheel verdwijnen. Tot ongenoegen van Romijn. “Als bedrijf ben je afhankelijk van de parkeergelegenheid”, legt Romijn uit. “Veel aannemers die hier wat komen halen gaan echt geen vijfhonderd meter met hun spullen lopen, omdat er rond ons bedrijf geen parkeerplek meer is te vinden.” Hij verwacht dan ook dat de herindeling van de Papsouwselaan hem en andere ondernemers flink wat klanten kan gaan kosten.

Verschrikkelijk zonde
In die mening kan Nico Nieuwenboek, van Restaurant De Koperen Pan, zich wel vinden. Hij benadrukt dat hij maar beperkt op de hoogte is van de plannen van de Gemeente, maar over wat hij weet, is hij niet al te positief. “Ik ben bang dat we hier dezelfde taferelen gaan krijgen als aan de Ruys de Beerenbrouckstraat”, zegt Nieuwenbroek. “Want de hele straat gaat op de schop, van gevel tot gevel.” Ook geeft hij aan het ‘verschrikkelijk zonde’ te vinden van alle bomen die na veertig jaar trouwe dienst over een paar maanden door de versnippermachine gaan. “Natuurlijk, er komen wel nieuwe bomen voor terug”, beseft de restauranthouder, “maar dat zijn van die armoedige dingen.” 

Nieuwenbroek vreest dat ook aan de ruime parkeergelegenheid rond zijn zaak een eind gaat komen, al zegt hij er meteen bij dat hij niet precies weet wat de herindeling wat dat betreft voor De Koperen Pan gaat betekenen. Omdat er ook bij andere ondernemers nog veel onduidelijkheid heerst over de plannen zou een gesprek tussen de ondernemers en de Gemeente volgens hem geen kwaad kunnen. “De één zegt nu dit, de ander dat. Het zou wat meer rust en duidelijkheid geven als iedereen weet waar hij aan toe is. Ik wilde eigenlijk binnenkort nog een personeelslid aannemen, maar ik denk dat ik daar nog even mee wacht. Ik weet namelijk niet eens wanneer ze willen gaan beginnen.”

De Gemeente bevestigt dat na de bouwvak wordt begonnen met de herindeling. “Maar er zijn inmiddels al wat kabels en leidingen omgelegd”, laat een Gemeente-woordvoerster weten. “Dit zijn voorbereidende werkzaamheden die vooruitlopend op de bouwvergunning al konden plaatsvinden. In februari 2008 worden de kabels en leidingen in het riool omgelegd.” Volgens de Gemeente wordt de Papsouwselaan met de herindeling ‘veiliger en groener’ gemaakt. “Het nieuwe wegprofiel heeft een bredere berm en de bomen krijgen dan meer ruimte, nu hebben ze te weinig ruimte om goed te groeien.” 

De weg wordt volgens de Gemeente veiliger gemaakt omdat doorgaans verkeer minder gebruik moet gaan maken van de Papsouwselaan. Zij worden omgeleid naar de Provinciale weg. De Martinus Nijhofflaan wordt in de toekomst namelijk aangesloten op de Provincialeweg en dit betekent volgens de Gemeente dat ‘heel veel verkeer’ dan via de Provincialeweg gaat rijden. “De Papsouwselaan kan daarom prima versmald worden”, zegt de woordvoerster. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12