Niemand wil trouwen op zondag 10 oktober, en het CDA al helemaal niet

Algemeen

DELFT – Het is in Delft mogelijk om op zondag in het huwelijksbootje te stappen. Dat wordt, als het aan het CDA en de ChristenUnie ligt, echter zo snel mogelijk afgeschaft.

Het CDA vindt het namelijk belangrijk dat er één dag in de week is waarop het hele land collectief vrij is, legt CDA-fractievoorzitter Jeroen van Oort uit. “Het zou goed zijn als het hele gezin op zondag vrij is en er voor elkaar kan zijn. Daar houden we graag aan vast.” Van Oort ziet de noodzaak ervan in dat sommige beroepsgroepen, zoals medici, verzorgenden en Politieambtenaren, op zondag werken. “Voor trouwambtenaren en bodes geldt dat niet. Zij moeten op zondag werken vanwege de bewuste keuze van anderen. Anderen, die er ook voor kunnen kiezen om op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag of zaterdag te trouwen”, aldus Van Oort.

Sinds de eeuwisseling is het onder stellen populair om op een dag met bijzondere cijfers, zoals 9 september 2009 (09-09-09) te trouwen. Tegenstanders van trouwen op zondag hoeven echter niet bang te zijn dat het Stadhuis op zondag 10 oktober (10-10-10) wordt overspoeld met bruidsparen. Navraag bij de Gemeente leert dat zich nog niet één stel heeft aangemeld om op die dag te trouwen. Op 7 juli 2007 werden er nog vier huwelijken voltrokken, op 8 augustus waren 2008 waren dat er zelfs 25 en vorig jaar, op 9 september 2009, gaven 14 stellen elkaar het ja-woord.

Vorige week dinsdag spraken de Delftse politieke partijen in de Commissievergadering over de dagen waarop getrouwd moet kunnen worden. Toen werden de Christelijke partijen het niet bepaald eens met de andere partijen, die vinden dat trouwen op zondag moet kunnen. Het College stelde aan de leden van de Commissie voor om trouwen op zondag in Delft beter te reguleren. “Daar zijn we erg blij”, zegt Marc Koster van Groos van de VVD. “Dat geeft inwoners van Delft de keuzevrijheid om ook op zondag in dat prachtige Stadhuis op de Markt te trouwen. Het geeft ondernemers bovendien de keuzevrijheid om hierop in te spelen, dus het is goed voor de economie en voor de mensen die willen trouwen.”

Het CDA gaat nu een amandement voorbereiden om trouwen op zondag af te schaffen, maar Van Oort betwijfelt of dat een succes wordt. De Christendemocraten willen dat amandement eind deze maand in de Raadsvergadering inbrengen. “Maar ik ben bang dat het afgestemd wordt. Een minderheid is voor ons standpunt”, weet Van Oort. Toch kan er nog wel 'een succesje’ worden behaald. Wethouder Lucas Vokurka heeft volgens Van Oort namelijk toegezegd dat er een regeling komt voor trouwambtenaren en bodes die gewetensbezwaren hebben. “Als hij dat zegt, ga ik ervan uit dat dat gebeurt.” Verder wil Van Oort zich er, mocht het amandement afgestemd worden, ook weer niet al te druk om maken. “Het is voor ons een principieel punt, maar we moeten ook niet tot in het extreme doorgaan.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12